Heb jij een zittend beroep? Dan is het oppassen geblazen!Want zitten is het nieuwe roken, en vergroot de kans op gezondheidsklachten! Lees gauw verder!

Zitten

Uit een onderzoek van de University of Leicester hebben 800.000 mensen deelgenomen aan een onderzoek over de risico’s van het zitten. Wat blijkt: Degenen die dagelijks het langst zaten hebben 2x zoveel kans op diabetes en bijna 2,5x zoveel kans op hart- en vaatziekten. Zelfs bij mensen die naast het zitten nog voldoende bewegen. Oei…

Volgens een andere studie, verschenen in het Britisch Medical Journal kun je twee jaar aan je leven toevoegen alleen al door minder dan drie uur per dag op je gat te zitten. Met een kantoorbaan is dat verre van makkelijk. Dus wees creatief! Je hoeft nu niet gelijk elke dag te gaan sporten. Het helpt bijvoorbeeld al met de volgende acties:

Werkoverleg: Staand?

“Vergaderingen worden vrijwel altijd zittend gedaan en duren vaak veel te lang. Overleg de eerstvolgende keer dus eens staand” zegt David Dunstan van het Australische Baker IDI Heart & Diabetes Institute. Je bloedsuikerspiegel blijft dan gelijk en jullie werken de agenda ook nog eens sneller af waarschijnlijk.

Telefoneren: Staand?

Meestal zit je tijdens een boeiend telefoongesprek met een klant of met een vriend aan de tafel, half hangend te kijken naar je beeldscherm. Ga eens staan! Waarom? “Wanneer je staat tijdens een telefoongesprek ben je meer gefocust en aanwezig” zegt Nico Pronk van de International Association for Worksite Health. Hij voegt hieraan toe dat een ommetje tijdens de lunch of je koffiepauze en een staande vergadering call al snel een extra uur toevoegt op je tijd dat je staat. En staan is goed!

Tip: Ga bij een functioneringsgesprek niet staan. Het is beter om dan even elkaar serieus in de ogen aan te kijken en rustig te zitten. Staand ben je meer geneigd om jezelf te verdedigen en komt de kritiek en feedback minder goed binnen.

Emails beantwoorden: Ga staan!

Plaats je laptop op een kastje voor borsthoogte en beantwoord je e-mails op die manier. Natuurlijk kun je weer gaan zitten als je alle e-mails hebt beantwoord.

Projectplanning en ingewikkelde projecten: Even zitten..

Als je diep moet nadenken is het beter om even te gaan zitten. Je kan je dan beter concentreren op het project en voor een mogelijke oplossing. Verder is het natuurlijk wel ideaal als je een stoel hebt met trappers, waardoor je toch kan blijven bewegen.

Oftewel, voor sommige taken die een belangrijke waarde hebben is het toch slim om even te gaan zitten. Maar wellicht kun je zelf al een gezondere werkplek maken door de stoelen te vervangen of uit te breiden met trappers, waardoor je toch kan blijven bewegen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je mede collega’s!