Dj Zany staat overal ter wereld bekend om zijn vermogen iedere set weer tot een compleet feest te maken. Maar deze wereldwijde bekendheid betekend niet dat Raoul van Grinsven zijn lokale achterban is vergeten, integendeel zelfs. De Veldhovense Hardstyle Dj en producer heeft hart voor plaatselijke party ondernemers en zet zich nog steeds voor 100% in voor lokale evenementen. Als Everybeat.nl hebben wij hem daarom wederom onderworpen aan een flinke lijst vragen over de lokale perikelen rond Hardstyle, zijn roots in de scene en zijn tomeloze inzet voor alles wat hij doet!

Hoe belangrijk zijn lokale evenementen voor jou?

Alles wat zich lokaal afspeelt is voor mij belangrijk. Niet alleen de evenementen, al is dit natuurlijk wel hetgeen waar ik mijn bijdrage aan lever. Maar zo staat alles in contact met elkaar. Lokale evenementen betekent werkgelegenheid voor lokale ondernemers, maar ook het lokale publiek waaronder mijn eigen kinderen wordt hier beter van. Het hoeven geen grootschalige events te zijn, maar juist het lokale aspect is belangrijk om het nieuwe publiek op te voeden en voor te bereiden op wat komen gaat. Als alles en iedereen meteen wegtrekt naar de grotere steden, dan komt er teveel verval in de randgemeenten en dat geeft zijn weerslag op de rest van het bestaan van zo’n gemeente.

Jij was erg fel tijdens de Veldhoven jongeren avond in de Schalm. Wil je hier wat meer over kwijt?

Ik was misschien in jullie ogen fel, omdat ik het jammer vond, dat op een avond als deze, de jongeren gehoord konden worden, maar er dan verder niemand op komt dagen. Dus ze willen van alles, maar het moet maar allemaal aan komen waaien. En als er dan wat wordt geregeld, dan is het nooit goed. Dus ik denk dat het ook een stukje opvoeding van de huidige generatie is om wat meer voor elkaar op te komen en er gezamelijk aan te werken. En daarbij hoort natuurlijk ook een gemeente die eens wat meer actie onderneemt dan enkel op zo’n bijeenkomst wat van zich te laten horen maar er vervolgens niets mee te doen. Ook raar dat zo’n bijeenkomst wordt georganiseerd een kleine maand voor de verkiezingen en niet over laat zeggen 2 of 3 maanden. Nu is er gestemd en zit er een nieuwe raad, laten we nu maar eens een keer om tafel gaan zodat ze hun plannen en beloften kunnen gaan indienen. 😉

Je hebt dit jaar wederom je eigen inZanity hosting op Supersized Kingsday. Wat mogen we dit jaar daarvan verwachten?

Dit jaar zal inZanity het grote Freestyle podium invulling gaan geven. Andere jaren had ik altijd een Zany & Friends area welke goed bezocht werd, maar dit jaar dus een flinke upgrade waar ik ontzettend blij mee ben! Tijdens deze dag zullen natuurlijk een groot aantal bevriende artiesten op komen treden en op de dag zelf zullen we een inZanity Uurke doen waarbij we zeker het thema Koningsdag terug laten komen. Maar daarover binnenkort meer 😉

Wij zijn groot fan van je oudere werk, de begin Fusion tijd. Kunnen we daar ooit wat edit’s / 2018 versies van verwachten?

Zulke tracks worden tegenwoordig nog veel gedraaid op de talloze classic events die plaatsvinden. Momenteel heb ik niet echt een track op het oog waarvan ik een nieuwe versie zou willen maken. Het zijn tijdloze tracks en ik vind het moeilijk om daar aan te gaan sleutelen. Je wilt toch iets maken wat het evenaart of beter maakt, en dat is bij zulke tracks verdomd lastig! hahaha…

Onlangs kwam onverwacht het droevige nieuws dat Federico Franchi a.k.a. Dj Zenith op 43 jarige leeftijd is overleden. Jullie zijn van dezelfde generatie pioniers en stonden verschillende keren op dezelfde feesten. Hoe herinner je, je deze man? En wat heeft hij betekend voor Hardstyle zoals we dat nu kennen?

Ja, dat is inderdaad een hele schok. Laatst ook al Gary D. en nu Zenith. Heel bizar. Het was een erg aardige, relaxte kerel en hij heeft velen van ons geinspireerd in het maken van hardstyle. Het is echt spijtig dat hij al op zo’n jonge leeftijd ons heeft moeten verlaten.

De podcast InZanity is inmiddels alweer toe aan zijn 3e seizoen. Het is natuurlijk niet de enige Hardstyle podcast in de ether. Wat doe je om het interessant te houden en de luisteraar aan je te blijven binden?

inZanity is natuurlijk een Freestyle podcast, dus het onderscheidt zich van de reguliere hardstyle podcasts waar jij aan refereert. Dus ik ben wat vrijer in mijn muzikale keuze binnen deze podcast. Maar ook daarin zal ik moeten blijven vernieuwen door ook zelf veel bootlegs en edits te maken, zodat ik elke maand een uniek uurtje kan blijven delen met jullie.

Je staat binnen de scene natuurlijk wel een beetje bekend om je extraverte karakter, funny tracks en je grappen en grollen. Heb je nog een leuke anekdote voor ons, wat is het gekste/mafste/grappigste wat je op het podium hebt gedaan of meegemaakt?

Tja, bij elk optreden is het altijd feest en een gekkenhuis. Je maakt door de jaren heen zoveel leuke dingen mee. Maar één ding wat me wel bij zal blijven staan is Defqon1 Australie waar ik met een rubberboot over het publiek ging ‘crowdsurfen’.

Het valt ons op, dat als jij ergens voor gaat, het voor de volle 100% is, hoe houdt je dit vol?

Zolang je blijft doen wat je leuk vindt, kun je alles. Vandaar ook destijds de switch om meer naar de freestyle kant te gaan. Daar vond ik meer plezier in het draaien en produceren, dus zodoende kan ik gewoon lekker mijn ding voor de volle 100% blijven doen en ik ben nog lang niet klaar! 😉

Jij bent iemand die zich met de laatste technologieën / ontwikkelingen, vanwaar komt deze passie?

Ik vind het altijd leuk om nieuwe technieken ed uit te testen. Gewoon om te kijken of er wat meer/anders mogelijk is en vooral of iets beter kan. Zo ben ik bijv. ook beta-tester van bijv. Studio One. Op deze manier ben ik erg betrokken bij de ontwikkeling van zo’n programma en probeer ik mijn ideeen of wensen in het pakket te laten doorvoeren.

Je hebt zo’n beetje alles gedaan binnen de scene wat mogelijk lijkt, maar wat zou jij binnen de muziek nog graag eens willen doen?

Buiten onze eigen scene nog meer muziek willen maken in andere genres, gewoon om mezelf te blijven prikkelen om beter te worden in hetgeen waar ik het meest van houd.