Vinyl is helemaal hot, dat weten we allemaal. De sales van de zwarte plakken stijgen als een raket, Pioneer DJ bracht afgelopen week alweer een tweede nieuwe draaitafel¬†uit, en zelfs in de DJ Booth zie je ze af en toe weer staan! Echter moet er wel een naald op, maar welke is dan het beste? Nou, dat legt Marijn van Tonecontrol jou haarfijn uit ūüėČ

DE SPHERISCHE VARIANT

De spherische naald is een kegelvormige variant, daarom wordt deze ook wel ‚Äėconical‚Äô genoemd. Deze versie¬†is goedkoop te produceren en heeft een relatief klein contactoppervlak met de groef, waardoor er sprake is van een iets hogere slijtage dan bij de elliptische naald. Vanwege het ronde oppervlak ligt de spherische naald minder diep in de groef dan een elliptische naald. Vanwege de ronde vorm is er ook minder sprake van verstoringen in het geluid (kleine stukjes stof worden bijvoorbeeld minder opgepikt door deze naald), maar door minder contact met de groef is het bereik van spherische naalden ook wat beperkter. De spherische uitvoering¬†heeft enkele voordelen ten opzichte van een elliptische naald: deze is goedkoper dan een elliptische variant en springt bijvoorbeeld minder snel uit de groef. De naald is geschikter dan een elliptische variant¬†als je veel aan het ‚Äėcue-en‚Äô of zelfs scratchen bent. Een all-rounder dus. Bekende voorbeelden zijn de¬†Ortofon Pro, de¬†Tonar Banana¬†en de¬†Shure M44-7¬†(het bekendste scratch element).

Naald

DE ELLIPTISCHE UITVOERING

Een elliptische naald is puntiger van vorm dan een spherische variant. Dit type bevindt zich dieper in de groef van de plaat dan het¬†spherische type, daarom volgt de naald de groef ook beter en is er meer contactoppervlak (en dus minder vinylslijtage). Het feit dat de naald dieper in de groef ligt en een groter contactoppervlak heeft, betekent ook dat de naald in principe meer detail kan weergeven, met name in de hoge frequenties. Vanwege de puntvorm worden verstoringen in de plaat (zoals viezigheid of stof) wel sneller opgepikt. Elliptische naalden zijn minder geschikt om mee te scratchen. Het produceren van elliptische naalden is moeilijker dan spherische, vandaar dat elliptische naalden vaak duurder zijn. Het verschil is vaak niet heel groot, maar als je relatief veel vinyl draait en je dus regelmatig je naalden vervangt*, kan het prijsverschil behoorlijk oplopen. Voorbeelden zijn de¬†Ortofon Nightclub MK2¬†en de¬†Ortofon Gold. Overigens noemt Ortofon haar elliptische DJ naalden ‚Äėspecial elliptical‚Äô, omdat ze zodanig zijn aangepast dat je er wel goed mee kunt ‚Äėcue-en‚Äô.

* We raden aan om je naalden zeker niet langer dan 500 uur te gebruiken als je ze voor DJ-doeleinden gebruikt.

WELKE DJ NAALD MOET IK DAN KOPEN?

Dat hangt dus af van het gebruik. Als je vooral plaatjes draait om naar te luisteren, je vinyl schoon is en/of je budget wat ruimer, dan raden we elliptische naalden aan. Als je echt fanatiek gaat DJ-en (veel cue-en) of zelfs serieus scratchen, dan is een spherische variant aan te raden. Ook als je beperkter budget hebt en als je veel tweedehands vinyl koopt, dan raden we spherische naalden aan (aangezien je de voordelen van elliptische naalden niet benut als de groef al naar een spherische naald ingesleten is). Als je elliptische naalden gaat gebruiken, let dan wel op dat je niet teveel naalddruk gebruikt; dit zorgt voor onnodige slijtage.

Naald

Natuurlijk zijn we ook benieuwd welk element jij gebruikt. Laat het ons hieronder weten!