Ineens was hij daar: de Maschine Jam! Native Instruments verraste vriend en vijand met deze nieuwe productie tool. Wanneer je nog niet exact weet wat je er mee kunt, dan presenteert NI nu ook de Maschine Jam Tutorial video’s.

De laatste 18 maanden hebben diverse teams binnen Native Instuments gewerkt aan de Maschine Jam. Een hardware controller die in lijn ligt met de inmiddels flinke bak software.

Maschine Jam

De Maschine Jam is een aangename toevoeging aan je setup wanneer je snel wilt kunnen arrangeren. Via deze controller heb je namelijk snel toegang tot scenes, groups en patterns via de 8×8 pads. Maar naast de pads, beschikt de controller ook over 8 smart strips (zoals je die wellicht kent van de X1MK2 en de Komplete Kontrol). Deze strips kunnen toegekend worden aan diverse modulatie parameters. In tegenstelling tot een conventionele fader, kun je met een smart strip met 2 vingers werken, waardoor je complexere handelingen kunt verrichten.

Wat een mooie toevoeging is, is de pad mode. Deze is dusdanig aangepast dat je nu verder kunt gaan dan een normal 61 keys tellend keyboard. Maar ook de FX is uitgebreid met Perform FX. Hiermee krijg je 8 specifieke effecten die ontworpen zijn om bediend te worden door de smart strip. Deze werken optimaal op de Maschine Jam, maar zullen ook beschikbaar komen voor andere Maschine gebruikers.

Mocht je helemaal leeg gelopen zijn op ideeen, dan kun je met de Randomizer nieuwe inspiratie opdoen. Daarnaast is er een Humanizer die je patterns analyseert en net wat minder statisch arrangeert door timing en intensiteit aan te passen. Super handig wanneer je vast zit en altijd maar op hetzelfde trucje uitkomt.

Qua integratie beloofd de Maschine Jam goed aan te sluiten op andere software. Zo wordt er een Ableton Live Template meegeleverd. Maar ook andere DAW’s krijgen mogelijk in de toekomst een template ter beschikking.

Maschine Jam Tutorial

NI weet als geen ander dat video vele malen beter werkt dan dikke handleidingen. Dit hebben ze al wel duidelijk gemaakt met hun TruTorials. Om dit succes verder door te zetten, worden nu ook dergelijke video’s aangeboden voor de Maschine Jam.

Integratie in je huidige setup

De Maschine Jam is al een op zichzelf staande tool met tal van unieke opties en mogelijkheden. Maar samen met een bestaande Maschine, zijn de mogelijkheden optimaal om het maximale uit je software te halen. Ook dat is in een Maschine Jam Tutorial gegoten.

Prijs en levertijd

De Maschine Jam is over 2 weken verkrijgbaar vanaf 389 euro via onze vrienden van Tonecontrol.nl.