De reden dat ik deze hoofdtelefoon wilde testen is simpel. Ik zag een aantal DJ’s draaien met een hoofdtelefoon die ik er erg strak uit vond zien. Dat maakte mij nieuwsgierig waardoor ik vervolgens op onderzoek ben uitgegaan. Het bleek te gaan om de Urbanears Zinken. Een on-ear headphone die ontwikkeld is voor de professionele DJ, maar ook te betalen is voor de hobby DJ.

Urbanears is een opkomend merk van een collectief uit Scandinavië. Hun visie is om een aantal extra elementen toe te voegen aan het concept van prestatie. Afgezien van de voor de hand liggende functie van geluid, willen ze een hoofdtelefoon ontwikkelen die meer aanvoelt als ‘kleding’ dan als een ‘kunststoffen product’. En deze visie laten ze bijvoorbeeld terug zien in de vele kleuren waarin ze hun producten uitbrengen.

Maar uiteraard gaat het bij een hoofdtelefoon natuurlijk op de eerste plaats om het geluid, en op de tweede plaats om het comfort. En dat heb ik voor jullie getest, lees dus snel verder!

De verpakking

De hoofdtelefoon is verpakt in een niet al te grote doos, met een strak ogend omhulsel, zonder al te veel poespas. Op het omhulsel staat ook waarvoor deze DJ hoofdtelefoon is ontworpen. Namelijk om zich met gemak staande te houden in een club omgeving, maar ook om uit te blinken in dagelijks gebruik. Hoe? Daar kom ik later op terug.

Het uitpakken gaat makkelijk. Je opent het omhulsel, waarna je de doos met de hoofdtelefoon daaruit duwt. Vervolgens open je het deksel van de doos. En zie daar: de Urbanears Zinken DJ Headphones.

Wat leuk is om te vermelden, is dat er in het deksel van de doos, naast de gebruiksaanwijzing en een sticker van Urbanears, een erg gave poster van 82 x 56 cm opgevouwen zit. En deze poster vind ik zo tof dat deze zeker weten ingelijst en al een mooi plekje thuis aan de muur gaat krijgen.

Eerste kennismaking met de Urbanears Zinken

Verder met het uitpakken, want ik wil hem nu eindelijk wel eens in mijn handen hebben. Je trekt hem zo uit de verpakking, klapt de oorschelpen uit en hij is klaar voor gebruik. Wat mij meteen opvalt wanneer ik de hoofdtelefoon vast heb, is dat deze amper iets weegt. Maar desondanks voelt ie wel solide aan. Dit komt doordat hij gevormd is uit hard kunststof met daarin stevige metalen beugels verwerkt.

Snoer

Het snoer is gemaakt van kevlar, is volledig los te koppelen van de hoofdtelefoon en heeft aan ieder uiteinde één plug. Er is een 6,3 mm plug aan de ene kant, die je kan inpluggen in het mengpaneel wanneer je een DJ-set moet draaien. Aan deze kant van het snoer zit ook het spiraalvorm gedeelte van het snoer waardoor je meer bewegingsvrijheid hebt in de DJ-booth.

Aan de andere kant is er een 3,5 mm plug die je kan inpluggen in bijvoorbeeld je telefoon. Zo kun je dus ook overdag de hoofdtelefoon gebruiken voor het luisteren van muziek.  Daarnaast zit er ook nog een afstandsbediening met ingebouwde microfoon in het snoer verwerkt, waardoor je ook nog eens telefoongesprekken kan voeren. En zie daar, twee toepassingen waarmee de hoofdtelefoon ook kan uitblinken in dagelijks gebruik.

Oorschelpen

URBANEARS ZINKEN
De oorschelpen zijn redelijk flexibel, deze kunnen 45 graden om hun as naar achter draaien, maar ook 45 graden naar voren. Dit zorgt ervoor dat ze altijd goed op je hoofd zitten.

De Urbanears Zinken heeft in iedere oorschelp een ingang. Wanneer je de hoofdtelefoon wilt gebruiken voor het DJ’en blijft de kleine jack plug in de rechter oorschelp zitten. De grote jack plug gaat uiteraard in het mengpaneel. Wanneer je de hoofdtelefoon gebruik voor dagelijks gebruik dan blijft de grote plug in de linker oorschelp zitten. Bijkomend voordeel hiervan is dat de ingang voor de kleine plug, de zogeheten Zoundplug, te gebruiken is om een andere hoofdtelefoon aan te sluiten zodat je samen met iemand anders naar muziek kunt luisteren.

Uiteraard is ook de hoofdband herstelbaar. Daarnaast bestaat de hoofdband uit materialen die vuil- en zweet-afstotend zijn.

Ook van dichtbij vind ik de hoofdtelefoon er qua uiterlijk harstikke strak en stijlvol uit zien. En vind ik ook de manier waarop het logo van Urbanears in de hoofdtelefoon verwerkt is erg origineel: geen grote opdringerige merknaam maar enkel een klein labeltje aan de hoofdband. Zo zie je het ook geregeld bij kleding.

Doordat de oorschelpen in te klappen zijn, is de hoofdtelefoon ook makkelijk op te bergen en te vervoeren.

Geluid en gebruik

Maar dan de ultieme test! Dat je de hoofdtelefoon ook kan gebruiken in het dagelijks gebruik en dat deze er cool uit ziet is natuurlijk een leuke bonus. Maar waar het natuurlijk echt om gaat is hoe het geluid is en hoe deze aanvoelt tijdens het draaien.

Wanneer ik de hoofdtelefoon opzet valt me gelijk op dat deze erg goed isoleert en je goed afsluit van de omgeving. Ik heb de afgelopen vier jaar gedraaid met de Technics RP-DJ 1200 EK en ik kan mijzelf niet herinneren dat deze zo goed isoleerde.

Dat de hoofdtelefoon licht gewicht is voel je gelijk wanneer deze eenmaal op je hoofd zit. De oorschelpen zitten lekker op het oor en veroorzaken geen drukkend gevoel, wat uiteraard erg belangrijk is bij een on-ear hoofdtelefoon. Het snoer voelt heel licht aan, al moet ik wel een kleine kanttekening maken dat ik het lange, iets wat dikke snoer van de Technics gewend was.

Nu de eerste kennismaking achter de rug is, is het tijd geworden om een aantal plaatjes te gaan draaien, zodat we zowel het geluid als het gebruik kunnen gaan testen.

Diepe bassen

De hoofdtelefoon produceert heerlijk diepe bassen. Voor mij als deep- en tech-house DJ die af en toe ook een vleugje techno draait, is dit natuurlijk ideaal en een groot pluspunt! Daarnaast presteert de hoofdtelefoon ook goed op de midden- en hoge tonen. Het mid is scherp en het hoog is helder.

Ik ben een DJ die veel op één oorschelp draait. Daarvoor was de RP-DJ 1200 een weelde omdat je hiervan de oorschelpen compleet naar boven kon wegdraaien. Mijn grootste angst bij deze hoofdtelefoon was dat ik dit erg ging missen omdat dit nou eenmaal niet mogelijk is. Maar niks is minder waar! Doordat de oorschelpen, zoals eerder verteld, 45 graden om hun as kunnen draaien, blijft de hoofdtelefoon lekker om je hoofd zitten wanneer je één oorschelp naar achter draait om op één oor te draaien. Vooruit, het volledig kunnen wegdraaien van de oorschelp bij de RP was fijner, maar de Urbanears Zinken scoort alsnog op dit gebied voor mij een dikke ruim voldoende!’

Grip en comfort

Wanneer ik eenmaal de platen heb lopen, draai ik ook altijd de andere oorschelp van mijn oor af, zodat ik de hoofdtelefoon nog wel op mijn hoofd heb zitten maar geen oorschelpen meer op mijn oren heb. Ook dit levert geen problemen op tijdens het draaien. De hoofdtelefoon blijft gewoon lekker op mijn hoofd hangen zonder dat die mij het gevoel geeft dat ie eraf gaat vallen.

Ook het schuifsysteem van de hoofdband is redelijk sterk, zodat deze niet makkelijk in- of uitschuift bij gebruik.

Maar hoe voelt de Urbanears Zinken aan na minimaal een uur draaien? Na mijn mening, nog steeds goed. Na een uur draaien ondervind ik nog steeds geen problemen. Maar zoals hierboven al eerder gezegd, ben ik geen DJ die de hoofdtelefoon non-stop op zijn oren heeft.

Daarom heb ik de hoofdtelefoon ook getest op dagelijks gebruik. Dat heb ik gedaan door deze twee uur non-stop op te houden en enkel te luisteren naar muziek. Ook na deze twee uur had ik nog geen irritatie op mijn oren. Doordat de oorschelpen al niet tegen elkaar zitten wanneer je de hoofdtelefoon niet op hebt klemmen ze ook niet af. Hierdoor voorzie ik ook geen problemen voor het draaien van marathon-sets (3 uur of langer).

Dagelijks gebruik

In het dagelijks leven verorber ik echt van alles qua muziek. Doordat het geluid van de hoofdtelefoon erg is ingesteld op diepe bassen ben ik ook benieuwd naar het geluid bij muziek dat niet echt een bass heeft (zoals bijvoorbeeld singer-song-writers en filmmuziek). Maar ook dan is het geluid gewoon goed!

Piepklein minpuntje (er moet natuurlijk ook iets te zeiken zijn) vind ik dat de oorschelpen niet vastklikken wanneer je deze uitklapt. Maar beperken doet dit je uiteraard niet in het gebruik.

Urbanears Zinken

Verdict

Mijn oordeel? Hier kan ik zeer duidelijk in zijn: Ik vind het een geweldige hoofdtelefoon!

  • Het geluid is erg goed. Vooral de diepe bassen kan ik als een deep- en tech-house DJ erg waarderen;
  • De hoofdtelefoon isoleert geweldig;
  • Qua gebruik is de Zinken erg fijn (flexibel en erg licht);
  • Een strak en stijlvol uiterlijk;
  • Hij is ook nog eens te gebruiken in het dagelijkse leven.

Deze hoofdtelefoon is  aan te schaffen voor een prijs tussen de 75,- euro & 99,- euro (afhankelijk van kleur en leverancier)  en is in 15 verschillende kleuren beschikbaar. Dit totaalplaatje maakt de Urbanears Zinken DJ Headphones voor mij tot een absolute topper!