Yes, het is weer de tijd van het jaar! DJ Mag opent weer de meest discutabele lijst in DJ land, de Top100DJs. Op wie ga jij stemmen?

Als je menig groot artiest volgt, zal het je niet ontgaan zijn dat er weer gevraagd wordt te stemmen. Sommigen doen het bescheiden, sommigen doen het niet en sommigen spammen je helemaal plat. Maar hoe je het ook bekijkt, er hangt nogal een controverse rond deze lijst.

Top100DJs sinds 1991

Vroeger, toen de lijst nog een klein item in een DJ blad betrof, werden DJs gekozen op basis van hun kunnen door de schrijvers van dit blad. Hierdoor was de uitslag uiteraard beperkt tot de artiesten die zich manifesteerden op het Britse land.

Daar kwam in 1995 verandering in toen de publieke opinie begon mee te tellen. Maar ook hier was het de eerste jaren  voornamelijk een Brits feestje. Toen het blad meer voet aan wal kreeg in andere landen, ontstond er in de lijst ook een breeder (meer internationaal) beeld van wie er allemaal goed aan het werk was achter de draaitafels (zo wonnen eerder bijvoorbeeld ook de Nederlandse boegbeelden Tiësto & Armin van Buuren meerdere keren).

Controverse

Ondertussen is de lijst inmiddels meer berucht dan bekend. Via verschillende kanalen duiken verhalen op dat menig artiest via guerilla marketing alles op alles zet om stemmen te ronselen. Want hoe hoger je eindigd, des te populairder je lijkt te zijn (je kunt je afvragen of dat ook echt zo is) en hoe meer gage je kunt rekenen voor een optreden. Enorm fijn voor de artiest, maar bijzonder zuur voor de fan. Het zijn immers de fans die steeds meer euro’s moeten wegtikken om hun artiest aan het werk te zien. Is het daarom wel zo verstandig om te stemmen?

De vorig jaar gekroonde nummer 1 was het Belgische duo Dimitri Vegas & Like Mike (verder in dit artikel als DV & LM). De heren waren veruit het populairst, en gingen er met de prijs vandoor. Ontzettend leuk voor de mannen zelf, maar is het terecht dat ze winnen? Want hoe goed zijn ze nu eigenlijk? De grootste tracks komen niet uit eigen studio (dit zul je nergens bevestigd zien, maar het is toch wel overduidelijk). En zelfs geprezen vinyl sets lijken een afgespeeld bandje. Daarnaast was het in 2015 opmerkelijk dat er promo dames met iPads op Tomorrowland stemmen verworven, waarbij DV&LM alvast op de 1e positie gevuld waren.

De andere kant van de Top100DJs

Het is heerlijk om te zien dat er vanuit professionele hoek steeds meer de draak wordt gestoken met de obscure top 100. Zo heeft de top producer Maarten Vorwerk (zijn naam zegt je misschien niet zo heel veel, maar zijn muziek wel) zich ook kandidaat gesteld om tot nr 1 gekroond te worden. Ook hij heeft zijn Facebook banner aangepast om zieltjes te winnen. Respect voor het artwork!

Maar ook de gerespecteerde bazen Axwell /\ Ingrosso haalden vorig jaar op ludiek wijze uit:

Als er iemand is die van schoppen houd, dan is het wel Deadmau5!

Ook hij mengt zich weer in het jaarlijkse Top100DJs circus.

Ga jij stemmen?

De vraag is dus wat jij gaat doen. Help je je favoriete artiest om z’n paycheck te spekken? Of laat je het recht zegevieren?

Ons advies: support de artiest door z’n optredens te bezoeken en z’n tracks te kopen!
Populariteit heeft lang niet altijd wat te zeggen over de echte skills van de ‘artiest’, alleen naar hoe goed iemand zich weet te profileren!