Vinyl, CD, controller… Wat zal volgen?!

Zoals we allemaal inmiddels wel weten, de DJ scène inclusief de DJ gear is in de afgelopen 20 jaar drastisch veranderd. De DJ is niet langer meer degene die in een donker, stoffig hoekje verstopt staat en na afloop mee helpt de wc schoon te maken. Nee, tegenwoordig is de DJ een artiest in de breedste zin van het woord. Het is ook geen simpele plaatjes draaier meer maar iemand die de juiste knoppen op de juiste momenten weet in te drukken. Kijk bijvoorbeeld maar eens wat de techno helden mee sjouwen naar een gig. Of bekijk de nieuwe Nexus MK2 lijn van PioneerDJ eens goed. Het is niet meer alleen een start/stop knop en pitch control schuif. Nee, tegenwoordig lijkt het wel dat een apparaat om muziek ten gehore te brengen meer mogelijkheden moet bevatten dan het aantal tekens dat je in een Tweet kwijt kan.
En dat terwijl het grote gros EDM DJ’S niet meer doet dan de op zijn MacBook bewerkte tracks voor het publiek van A naar B te mixen. Oké uitzonderingen daar gelaten maar voor de meeste geld dit toch echt…

Dus vraag ik me af, waarom hebben zij een dikke Nexus lijn op hun rider staan? En wat zouden zij diep in hun hart liever gebruiken?

Neem de Steve Aoki’s, Zedd’s en Skrillexen er maar eens bij. Voor hun is de interactie met het publiek vele malen belangrijker dan de gear! Laat staan het daadwerkelijke mixen.
Ik denk dat dit soort artiesten zich beter zouden voelen met een iPad tussen het publiek dan weggestopt op een podium achter een desk. Gewoon lekker live interactief bezig zijn met behulp van een na wens in te delen, uitgebreide App.

Daarmee duid ik op een applicatie waar alles in zit maar wel in te delen is na wens van de gebruiker. Je zag dit voorheen veel toen de midi controllers net uit waren. Er kwam de ene na de andere hippe controller, welke je geheel na eigen wens kon indelen. Toch merk je dat voor de grote groep dj’s de kern meer dan genoeg is. Kijk maar naar het huidige aanbod midi controllers, ze lijken allemaal ontzettend veel op elkaar. En doen in principe ook allemaal hetzelfde…

Ook zijn de drie grote fabrikanten op de markt zo dominant, dat het er op lijkt dat zij bepalen wat de artiest moet gebruiken. Native instruments, Serato en PioneerDJ hebben elk hun eigen kijk erop, toch willen ze alledrie een kant op. Volledige dominantie op de DJ markt met hun eigen merk.Alledrie maken ze software en je ziet dat die software voor alle drie onmisbaar is. PioneerDJ kondigde afgelopen jaar hun RekordBox DJ aan en daarmee geven ook zij nogmaals aan hoe belangrijk software tegenwoordig is in de DJ industrie. Met de juiste applicatie zorg je ervoor dat een DJ volledig binnen jouw ecosysteem kan blijven. Kijk voor het gemak even naar Apple, die hebben er ook voor gezorgd dat gebruikers volledig binnen hun omgeving blijven vanwege de perfecte hard en software intergratie!

Native instruments probeert dit ook al langere tijd echter slaan ze na mijn mening de spijker telkens net mis. Of ze halen te vroeg features weg, of ze blijven de juiste integratie telkens uitstellen, denk maar eens aan de Maschine en Traktor integratie.

Serato maakt op geluidskaarten na, geen eigen hardware, dus daar hebben ze nog wat in te halen. En ik denk als ze dat wel gaan doen, dat ze zich dan meer op de scratch dan de traditionele DJ neer zullen gaan zetten.

PioneerDJ kijkt meer naar de traditionele DJ en zijn kunnen in de komende jaren wel eens de juiste stap gaan zetten om de DJ als artiest neer te gaan zetten! En ik denk dat die stap door hun perfecte mingratie van hard en software bepaald gaat worden. Maar voor de nieuwe generatie DJ’s / artiesten die in de komende jaren zullen opstaan, ze de perfecte app zullen moeten lanceren. Want de jeugd leeft met een tablet smartphone en de komst van neem bijvoorbeeld’s Apple’s iPad Pro zal hierin een enorm belangrijke rol gaan spelen!

Voor mijn gevoel wil de artiest steeds meer de interactie aangaan met zijn publiek. Je ziet dit ook steeds meer, niet alleen op het podium maar ook door middel van social media gebruik. Steeds meer interactie op de bekende platformen. Live chats, Q&A’s, steak peaks en noem maar op. Social Media is gewoon ontzettend belangrijk. En stel je eens voor de de DJ / artiest ook nog eens live kan delen wat hij doet door middel van een app, dat is toch nog dichter bij de goal om de perfecte interactie te krijgen tussen publiek en artiest?