Solar Weekend 2016 zit er weer op!Bepakt en bezakt met tas, tent, slaapzak, luchtbed, bier en nog veel meer kom ik ongeveer een week geleden aan bij de Maasplassen in Roermond. Het is weer tijd voor Solar Weekend. Dit festival wat steunt op cultuur en creativiteit wordt alweer voor de twaalfde keer georganiseerd en ook deze editie was weer uitverkocht.

Solar Weekend Camping

Aangekomen bij de camping loopt het allemaal erg vlotjes. Er staat geen rij bij de ingang en dit jaar heb ik maar eens geïnvesteerd in een ‘opgooi tent’. Binnen 10 minuten zit ik dan ook al heerlijk met wat vrienden aan een biertje, in het zonnetje dat zich soms laat zien. Een van de tofste dingen van Solar (en ieder ander festival denk ik) is zeker de camping. De sfeer is altijd goed en het is er direct gezellig.

De faciliteiten zijn ook dit jaar weer top geregeld. Zo zijn er normale toiletten en is er genoeg te vinden qua eten, koffie en zelfs eiwitshakes. Nadeel is dit jaar wederom de enorme drukte bij de douches, sommige mensen staan 1.5 uur in de rij voor een frisse douche.

Beroemd op de Solar camping zijn de winnaars van de creatieve wedstrijd. De winnaars van deze contest krijgen een door Red Bull gesponsord budget om hun campingplek zo creatief mogelijk in te richten. Zo kun je er dit jaar bijvoorbeeld real life Mario Karten en gaat op zaterdag avond tot in de late uurtjes de voeten van de vloer.

Het strand vormt een belangrijk plek op de camping. Naast het dagelijkse kussen gevecht kan je er aan het water chillen of even je benen strekken. Maar in de loop van vrijdag middag veranderd deze plek in de eerste festival area van het weekend. Hier komen de eerste feestvierders langzaam op gang. Tot diep in de nacht kunnen de campingbezoekers zich hier vast voorbereiden op wat het weekend gaat brengen.

Tot slot is er natuurlijk ook nog de camping tent die dit jaar voor de eerste keer 72 uur (!) lang is geopend. Want wanneer artiesten als Feest DJ Ruud en Dirtcaps klaar zijn, gaat de silent disco verder!

Muziek

Laten we beginnen met de grote namen van Solar weekend 2016, want die liegen er niet om. Zo zijn daar op de mainstage de Jeugd van Tegenwoordig die – hoewel het niet zo druk was als je zou verwachten – eens sterk optreden neerzetten. Erg goed is het optreden van Fresku, die het publiek in de brandende zon op zijn bekende wijze vermaakt met veel tracks van zijn nieuwe album en een gastoptreden van Winne.

Ook gaaf is de tent die wordt gehost door Rauw, een concept van house pionier Joost van Bellen. Hier vind je een mengelmoes van muziek en kunst met artiesten als de Franse Miss Kittin en als afsluiter van het weekend Riton. De perfecte tent voor de acid, techno en house fan en voor mij persoonlijk de beste area van Solar 2016.

Solar 2016 rauw

Als laatste is er natuurlijk ook de House of House met grote artiesten als Benny Rodrigues, La Fuente en Fedde Le Grand. Op deze gigantische stage kan je drie verdiepingen omhoog waar een heuse poolparty aan de gang is, met opblaas zwembadjes, dat wel. Over deze area heb ik gemengde gevoelens, artiesten als La Fuente blazen het dak eraf, maar tegelijkertijd is de sfeer door de dag heen vaak zoek en de artiesten (microfoon in de hand, handjes omhoog en op play drukken) niet altijd even best.

Feest DJ Ruud

Dit jaar heeft Feest DJ Ruud zijn eigen area op Solar weekend 2016. We weten natuurlijk allemaal dat hij er dit jaar mee stopt en het is dan ook een bijzonder laatste editie voor hem. In een stage die volledig is opgebouwd uit opblaasbeesten – een vulkaan van krokodillen – is het continu stampvol en gaat iedereen los op de beste feestmuziek.

Scooter

De afsluiter van het weekend is voor misschien wel de grootste culthelden van deze eeuw, onze Duitse vrienden van Scooter. “Who is de man in the icecreamvan?” en “How much is the fish?” Het zijn beide legendarische lyrics die iedereen kent. En hoewel het hele optreden zo fake is als het maar zijn kan is dit toch wel het hoogtepunt van het weekend. Voor een afgeladen mainstage word het publiek weggeblazen met alle bekende hits, Nessaja, Weekend, Hyper Hyper, alle grote hits komen voorbij in een toffe show.

Creativiteit en Cultuur

Naast muziek is er natuurlijk nog veel meer te beleven op Solar Weekend. Zo is daar het theater waar verschillende vormen van kleinkunst ten tonelen worden gebracht. Van artistieke groepen tot standup comedians en beeldend kunstenaars, het is er allemaal. Zo staat er een lange rij voor de tent waar je toekomst voorspeld wordt door middel van tarot kaarten. Voor ieder wat wils eigenlijk.

Food & Drinks

Zoals je van Solar kunt verwachten is er ook dit jaar weer veel aandacht voor de innerlijke mens. Naast de standaard pizza en patat staan er vele foodtrucks op het terrein waar de lekkerste taco’s, burgers of tortillas voor je klaargemaakt worden. Qua drank is de keuze ook reuze. Of je nu voor een simpel biertje gaat of wil genieten van een cocktail, het kan allemaal.

PARTY REPORT : SOLAR WEEKEND 2016

Verdict

Het toffe aan Solar is dat je overal waar je ook bent je je ogen uitkijkt. Of je nu bij een optreden op de main staat, los gaat in een dampende Techno tent of lekker ligt te chillen op het strand, overal is het fijn. De organisatie kan terugkijken op weer een geslaagde editie. Het concept van kunst, cultuur en muziek werkt erg goed en volgend jaar ben ik er zeker weer bij!