Ben jij op zoek naar een laagdrempelige plug-in waarmee jij op een leuke manier snel en effectief samples kunt bewerken? Lees dan onze Serato Sample review!

SERATO SAMPLE REVIEW

Het installeren van de Serato Sample plug-in betreft niet meer dan een simpele download. Na de installatie gebruik je deze in jouw DAW of choice (mits je 1 van de volgende ondersteunde DAW’s hebt: Logic Pro X, Maschine, Ableton of FL Studio). Ik gebruik hem in het voor mij bekende Ableton Live, maar bij jou zal de plug-in zich hetzelfde gedragen.

What you see is what you get

Serato Sample ziet er overzichtelijk uit en geeft je in een oog opslag alle beschikbare mogelijkheden. Je krijgt twee duidelijke wavevorms. Een preview waveform en een gedetailleerde waveform welke je kunt in- en uitzoomen. Deze waveforms lopen standaard mee, maar kun je ook pauzeren wanneer je dat wilt. De waveforms zijn dusdanig gekleurt, dat je aan de hand van deze waveforms kunt zien wat voor sounds je door de sampler laat lopen. Erg handig! Je vind veel makkelijker de stukken met bijvoorbeeld kicks of snares.

In gebruik

Serato Sample is zo gebruiksvriendelijk dat zelfs je oma er mee aan de slag kan gaan (nou ja, moderne oma met producing ambities dan). Bij het opstarten van de plugin wordt er direct gevraagd om een sample te laden. Hierna kun je links onderin op de knop “find samples” klikken. Serato Sample zal automatisch je track opsplitsen in een aantal samples. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de Serato techniek waarmee ook het populaire DJ pakket grid’s kan opbouwen. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om dit handmatig te doen. Bij mij leverde dit elke keer wel het beste resultaat op.

Deze samples worden onderverdeeld naar 16 pads, welke jij via een midi keyboard of drumpad systeem kunt bespelen naar hartelust. Uiteraard kun je het ook lekker intekenen in de Piano roll, maar dat is echt veel minder leuk!

Personaliseren

Iedere sample is te customizen. Je krijgt hiervoor vier basis parameters: level, filter, attack en release. Zo kun jij de sample helemaal aanpassen naar je eigen smaak. Erg handig als je net die nare van die ene producers leent, maar hem toch net wat korter wilt houden 😉

Om het nog leuker te maken kun je de sample ook pitchen en time stretchen zodat hij in de juiste toonhoogte van je track zit. Ook hier wordt onder de motorkap weer gebruik gemaakt van enkele goed werkende functionaliteiten zoals je die wellicht kent van de DJ applicatie van Serato.

Als laatste kun je ook nog de optie reverse gebruiken. Een graag geziene gast als ik net voor de drop een kick wil laten “aanzuigen”. Onze collega’s in de hardstyle scene gebruiken dit veelvuldig.

Je hebt ook de mogelijkheid om de toonhoogte van de gehele track aan te passen, het BPM te veranderen en/of te syncen met jouw project. Wel zo handig om te horen of alles klinkt.

Deze diashow vereist JavaScript.

Kun je met Serato Sample komplete nummers maken?

Dat is een goede vraag en daar kan ik erg kort in zijn, ja dat kan zeker! Wel vergt het wat creativiteit uiteraard, want het is effectief een laagdrempelige sampler met beperkte mogelijkheden. Maar juist daar kan de kracht zitten. Teveel opties maakt je overwhelmed.

Maar als je de moeite neemt dan kun je na wat experimenteren iets erg vets maken. En dat puur en alleen met samples van verschillende tracks. Let wel op dat alles in de juiste toon staat, speel wat met time stretch en gooi er bijvoorbeeld een reverse vocal doorheen. Zo kom je echt al een heel eind. Mix dit af in je DAW en je hebt een track! Of dit nu erg origineel is, is een tweede, maar ik zie dit zeker voor bootlegs of remixes als een erg bruikbare tool! Want samplen blijft natuurlijk ook altijd nog een rechtenkwestie waarbij in het verleden diverse producers iets te fanatiek hebben gesampled en nu met een claim aan hun broek zitten. Dus wees gewaarschuwd 😉

Serato Sample Masterclass

Nog geen genoeg gekregen na het lezen van deze review? Check dan nog even de Serato Sample Masterclass!

VERDICT

Sinds ik met Serato Sample aan de slag ben gegaan, merk ik dat ik steeds meer liefde voor deze gemakkelijk in gebruik zijnde plugin heb gekregen. Met zijn eenvoud is de plugin erg toegankelijk. Maar de kracht zit hem in de onderliggende Serator technieken om zonder artefacts te pitchen en grid’s snel the herkennen. Hij is dan ook samen met de Sausage Fattener mijn favoriete ‘go to plugin’ om snel resultaat te boeken. Ik raad hem dan ook van harte aan!

PRIJS EN BESCHIKBAARHEID

De Serato Sample sample scoor je voor 99 dollar via https://serato.com/sample/ of in de fysieke winkel. Let wel goed op dat je werkt met een ondersteunde DAW. Ben je nog niet zeker of de plugin wat voor je is? Check dan de 30 dagen demo.

Controleer ook altijd even de minimale systeemvereisten:

  • Windows: Windows 7 of hoger
  • macOS: macOS 10.10 en hoger
  • Licentie: software key

Socials

Deze review is mede mogelijk gemaakt door Total Sonic. Volg hen op deze kanalen:

Facebook / Twitter / YouTube / Website