De Sennheiser HD-25 is al jaren een vertrouwd gezicht in muziekland. De hoofdtelefoon die nu al jaren furore maakt, is ooit het leven begonnen als studio- hoofdtelefoon. Wij kregen de kans om de HD25 Limited Aluminium Edition aan de tand de voelen, en doen hier verslag van.

Evolutie

Door de ontwikkelingen in de Dance muziek, waarin Producers vaak DJs worden en andersom, heeft de HD25 een overstap gemaakt.
Niet langer werd deze alleen maar in de studio gebruikt, maar ook is deze aanwezig op menig DJ hoofd tijdens het draaien.
Maar waarom eigenlijk?
Zou het kunnen liggen aan gemak, “one headphone fits all“? Of is het te wijten aan goede kwaliteit van geluid of gebruikte materialen?
Everybeat neemt de Aluminium limited edition HD25 voor jou onder de loep.

Unboxing van de HD25 Limited

Kijken we naar de verpakking, dan zien we een mooi simpel maar gedreven print. Deze vermeldt ons dat het ontworpen en gemaakt is in Duitsland en dat het een favoriet is van Pro DJs.
De term  “Step up and Stand out!” prijkt ook op op de verpakking. Echter als het al de favoriete keuze is van vele professionele DJs, wordt het natuurlijk wel een beetje lastig om op te vallen. 😉

Maken we de doos open, zien we dat de hoofdtelefoon in een luxe etui wordt geleverd. Deze kan gebruikt worden indien je de HD25 meeneemt naar gigs. Naast de etui worden er nog een kleine handleiding en verloopplug bijgeleverd, zodat de hoofdtelefoon op zowel jack als mini- jack aangesloten kan worden.

Bouwkwaliteit

Op het moment dat je de hoofdtelefoon uit de verpakking pakt, voelt deze in eerste instantie wiebelig aan. De oorschelpen lijken een beetje losjes aan de hoofdband te zitten.
Kijk je echter beter naar de bevestiging, zie je dat dit een gevolg is van het design.
Het bevestigingsrail is in een dusdanige vorm gemaakt, dat deze er voor zorgt dat de schelpen beter op het hoofd past. Zet de hoofdtelefoon op je hoofd en alles valt op zijn plaats.
Neem je de hoofdband onder de loep, merk je dat deze goed meegeeft en zelfs bestand is tegen redelijk wat misbruik.
De oorschelpen zijn van aluminium en is hierdoor meer rigide dan de standaard kunststof versie. Sennheiser zegt zelf dat dit gedaan is om deze meer bestend te maken tegen “elke dag gebruik”.
Je zou ook aan kunnen nemen dat dit het geluid ten goede komt, Zo ook de geluidsisolatie.
Ook de scharnierpunten, waarmee oorschelpen weg te draaien zijn en de hoofdband versteld kan worden, zijn zeer solide en voorzien van een aluminium afdekking.
Op alle fronten kan deze hoofdtelefoon tegen een stootje!

HD25 LIMITED

Geluidskwaliteit

Ook hier scoort de hoofdtelefoon een dikke prima! Alle frequenties worden goed, puur een haarscherp weergegeven. Misschien een lichte neiging naar de hogere frequenties, echter worden de bassen dusdanig goed weergegeven dat deze “neiging naar het hoog” niet hinderlijk wordt.
Wisselen we genres af tijdens het testen, blijft de weergave haarscherp. Van Progressive naar tech house, house naar drum & bass, dubstep naar hardrock, er was geen verandering. Iedere track werd fantastisch weergegeven.

Comfort

De hoofdtelefoon is een on-ear type hoofdtelefoon. De oorschelpen vallen op het oor, in plaats van over het oor.
Waar deze hoofdtelefoon in het verleden geplaagd werd door een ontzettend strakke pasvorm, heeft deze hoofdtelefoon een stigma mee gekregen.
“Gebruik deze hoofdtelefoon niet, als je een te groot hoofd hebt!” Zelf ben ik hier ook jaren door geplaagd. Het liep bij mij zelfs zo hoog op dat ik in het verleden nog wel eens hoofdpijn overhield aan de wat langer durende draaisessies.

Zo aangenaam verrast ben ik als ik deze limited edition op zet. De pasvorm van de HD25 Limited Aluminium Edition is erg goed!
Persoonlijk zou ik zelfs plezierig en comfortabel durven schrijven.

Naast draag comfort is er natuurlijk ook luister comfort. Door het scherpe weergeven is het een zeer bruikbare hoofdtelefoon in de studio. Wil je echter rustig luisteren, kan het scherpe geluidsbeeld nog wel eens botsten met dit doel.
Teruggaand naar het originele doel van de hoofdtelefoon is dit ook wel begrijpelijk. Deze is oorspronkelijk bedoeld om studiowerk te verrichten, fouten in geluidsbeeld op te zoeken en helpen deze op te lossen.

Verdict

Sennheiser bevestigd met de HD25 limited aluminium edition waarom het al jaren behoort tot het neusje van de zalm. Pure geluidsweergave, prettige pasvorm en kwaliteit van bouwmaterialen zorgen voor een ongekend mooi product!
Persoonlijk zou ik deze hoofdtelefoon graag voor live optredens of studiowerk gebruiken, voor DJ werk of het beluisteren van muziek neig ik toch meer naar een ander type hoofdtelefoon. Dit in tegenstelling tot collega Dave, deze zweert namelijk bij zijn HD25 als het op DJ gebied aankomt!

HD25 Limited

Helaas is de HD25 Limited niet meer leverbaar maar de normale uitvoering uiteraard wel!