Afgelopen maand was daar dan eindelijk het nieuws dat Traktor Pro 3 beschikbaar was. Het kon dan ook niet anders dan dat wij als oude Traktor gebruikers deze versie moesten testen! Check onze mening in deze review!

REVIEW / TRAKTOR PRO 3

Maar waar beginnen we dan? Want zo op het eerste gezicht lijkt het meer een gepimpte versie van de user interface. Of is er meer aangepakt?

Eerste indruk

Wanneer ik Traktor Pro 3 open valt me in eerste instantie eigenlijk niet zoveel op. Het lijkt eigenlijk vooral op T2 met een Dark Mode. Van de ene kant prima lekker herkenbaar. Van de andere kant, is dit alles na al die jaren wachten? Om er achter te komen wat de verbeteringen zijn, moeten we dus echt wel wat verder kijken. En dat kan, dankzij de bekende layout. Ik duik direct mijn bibliotheek in om wat tracks bij elkaar te vegen. Het voelt wel als een soort thuiskomen, want alles zit waar je het verwacht. En dat is chill!

Maar wat is er dan allemaal nieuw

Layout

Wat voor mij misschien nog de fijnste aanpassing is, is de herindeling van het bovenste gedeelte van de interface. Waar je eerst bovenin de loop recorder vond (je weet wel, dat ding wat niemand gebruikte), vind je nu master tempo. Met daarnaast een duidelijk aangeven Snap en Quantize button. In datzelfde kader vind je ook de link button, die nu een fase meter heeft zodat je direct kunt zien wat de gelinkte software doet qua tempo. Ideaal wanneer je Traktor 3 combineert met Maschine of Ableton.

Nieuw is de in te stellen limiter. Deze zat voorheen weggestopt in settings. Alhoewel ik wel moet zeggen dat ik altijd met beleid met mijn signaal omga, dus ik hoop hem niet echt nodig te hebben. Maar zeker handig voor de live perfomers onder ons.

Wat overigens wel direct opvalt: de software is nog steeds niet Retina ready. Erg jammer voor een product dat voornamelijk gebruikt wordt op Mac’s. Zelfs de kleinste producing plugin’s hebben dit. Waarom Traktor 3 niet?

A NEW KIND OF SOUND

Bij de release van het product pronkt Native Instruments met het feit dat de soundengine opnieuw is ontwikkelt. En wanneer ik de output van Traktor 2 en Traktor 3 met elkaar vergelijk, denk ik wat verbetering te kunnen waarnemen. Maargoed, ik check dit op een Komplete Audio 6. Wellicht dat het verschil nog beter waar te nemen is op een high end interface. Maar bottom line: het geluid is nooit slecht geweest, en dat is het nu ook zeker niet!

Wel is het zo dat het nieuwe timestretch algoritme echt sterk verbetert is. Dat merk je vooral wanneer je tracks een flink percentage gaat pitchen. En dit is iets waar Traktor 3 zich wederom sterk onderscheid van de concurrentie! Ookal ga je bananas, het blijft klinken als een klok!

Deze diashow vereist JavaScript.

NEW MIXER FX

Effecten zijn, mits ze niet teveel gebruikt worden, leuk. En nieuwe effecten zijn altijd welkom. Zeker als ze in gebruiksgemak vooruit gaan. Misschien herken je het concept wel van concurrent Rekordbox, maar ook bij Traktor 3 heb je nu een enkele Rotary bij elk kanaal, om snel en eenvoudig een effect toe te kennen. Druk je op het pijltje naast deze knop, dan krijg je een pop-up menu welke je naast filter, de volgende mogelijkheden bied; Reverb, Dual Delay, Noize en Time Gater.  Deze zijn pre determed, maar na wens aan te passen via het FX menu.

Dit is ideaal te combineren met de nieuwe Traktor hardware. Maar ook wanneer je een goede mapper bent, kun je de controls voor je effecten vereenvoudigen.

Ook heb je een nieuwe knop onder je waveform gekregen voor Reverse functie. Dit is, zoals het woord zegt, een achteruit speel functie. Het toffe hieraan is dat het ook direct incombinatie met flux modus is. Dus je kunt lekker spelen terwijl de originele beat gewoon door blijft lopen.

HOP, SKIP, AND LAND ON-BEAT

Sync!? Ja, en perfect op de maat! Daar kan Pioneer DJ wat van leren. De auto detect is echt f#cking goed! En dat maakt het spelen met loopjes en samples weer bruikbaar in live situaties. Je kunt seamless door een track heen gaan, terwijl niemand het door heeft. Geen glitches en gekke dingen.

DVS

Voorheen moesten we voor het gebruiken van DVS vinyls, een aparte Traktor licentie aanschaffen. Die tijd is inmiddels voorbij. Traktor 3 stelt je namelijk in staat om direct gebruik te maken van DVS vinyls of CD’s. Zo kun je nog lekker oldskool aan de gang. We hebben het niet kunnen testen, maar in combinatie met een Traktor S4 MK3 werkt het als een zonnetje.

Deze diashow vereist JavaScript.

In gebruik

Het gene wat echter (nog steeds) dwars zit is dat je enorm goed merkt dat Traktor nog steeds ontwikkelt lijkt te zijn met de Richie Hawtin’s van deze wereld in gedachten. Het is een ideale oplossing wanneer je een reeks monotone loopjes aan elkaar reigt en spanning opbouwd d.m.v. effecten. Eigenlijk is voor deze groep gewoon geen betere software te bedenken. Maar voor het overgrote deel van de DJ’s gebruikt 2 decks en een selecte set effecten. Dat is heel eenvoudig ook zo in te richten. Je scherm hoeft niet vervuilt te worden met 4 decks, terwijl je er maar 2 gebruikt. Maar wil je het gebruiken (bijvoorbeeld in combinatie met remix decks en stems) dan kan dat eenvoudig aangezet worden in de settings.

Wat ik wel mis, is de mogelijkheid om de beatgrid goed te kunnen gebruiken bij variabele tempo’s. Ik heb genoeg tracks waar even een tempo switch in zit, en daar gaat Traktor 3 ook nog niet heel lekker mee om. Maargoed, wellicht een ding voor een upgrade?

Ik denk wel dat de all nighters onder ons Traktor 3 kunnen waarderen. het platform is namelijk nog steeds rete stabiel. En wanneer je beatgrids goed staan, is de sync een welkome aanvulling. Zeg nu eerlijk, als jij van 20 tot 3 moet draaien heb je echt geen zin om heel de avond met je pitch bezig te zijn.

Verdict

Ben jij een vervent Traktor gebruiker? Dan is deze upgrade het zeker waard! Maar het is ook wel redelijk scene georienteerd. Waar Traktor met name relevant lijkt te zijn in de techno hoek. Ben jij aan het nadenken om met DJ software te beginnen, dan is het uiteraard een hele goede keuze, maar ben ik eerlijk gezegd ook geneigd je aan te raden om toch eens goed naar RekordBox te gaan kijken. Zeker met een (eventuele) DJ carrière in het verschiet.

SOCIALS

Volg Native Instruments op de volgende kanalen om volledig bij te blijven met de ontwikkelingen:

Facebook / Youtube / Twitter / Instagram / Soundcloud