Een equalizer is een essentieel onderdeel in elke setup. Het is de tool om al je frequenties op het gewenste niveau te krijgen, en je hebt ze in allerlei varianten. Eentje die opvalt is de SurferEQ van Sound Radix. Wat deze EQ speciaal maakt, lees je verder in onze review.

Sound Radix

Sound Radix is een bedrijf dat gerund wordt door enkele vooruitstrevende strijders. Hun doel is om innovatieve plugin’s te ontwerpen, die het je als producer mogelijk maken het maximale uit je sounds te halen. Daar zijn ze natuurlijk niet uniek in. Maar niet elke ontwikkelaar slaagt er ook in om uniek te zijn, en dat doen de heren uit Tel Aviv wel!

Ze kwamen bij mij voor het eerst op de radar toen ik op zoek was naar een oplossing om met mijn 64 bits Logic Pro X gebruik te kunnen maken van mijn (toen nog) 32 bits Sylenth1. Sound Radix bied namelijk een prachtige plugin om 32 bits plugin te bridgen naar een 64 bits DAW. Na een beetje door het assortiment te hebben gescrold zag ik dat dit niet het enige handige is wat ze te bieden hebben!

Plugin’s

In het huidige assortiment vind je allerlei vernieuwende toepassingen:

 • 32 Lives: Een plugin die het mogelijk maakt om oudere 32 bit plugin te draaien in een 64 bit DAW. Zeker nu de hele wereld richting 64 bit gaat, is dit de ideale oplossing als je je oude favoriete VST/AU niet los kunt laten.
 • Auto Align: Een plugin die veelal van toepassing in opname omgevingen, waarbij instrumenten met meerdere microfoons opgenomen worden. Dankzij deze plugin heb je daarbij aanzienlijk minder last van timing problemen waarbij geluiden elkaar opheffen of onnatuurlijk beïnvloeden.
 • Drum Leveler: Een innovatieve compressor/expander die het mogelijk maakt om bij opnames bepaalde instrumenten (met name drum hits) individueel te bewerken.
 • Muteomatic: Een gratis plugin die je talk-back microfoon automatisch uitschakelt wanneer je DAW aan het spelen is. Of juist andersom.
 • Pi: Wanneer je diverse kanalen samen laat komen op een bus, kunnen de sounds elkaar in de weg gaan zitten. Pi stemt deze sounds beter op elkaar af, zodat de kracht behouden wordt.
 • Powair: In essentie een compressor, maar uiteindelijk veel meer. Het bied namelijk ook limiting en loudness opties. Eigenlijk een extreem veelzijdige tool voor op je master of bus.
 • SurferEQ: Het review item van deze keer is standaard een equalizer. Maar deze is uniek door de kracht om frequenties om te zetten naar toonhoogtes en hier mee te “surfen”. Come again? Even doorlezen dus!

En mochten ze nu allemaal wel extreem handig zijn, dan bied Sound Radix ook een bundel met 5 van hun plugin’s (Auto Align, Drum Leveler, Pi, Powair & SurferEQ) voor 599 dollar (circa 490 euro).

Equalizing

In elke DAW zit wel een equalizer plugin. Soms in een retro uitvoering, waarbij het lijkt alsof je een klassiek stuk hardware op je scherm tovert. Maar veelal in een moderne variant waarbij je de frequenties voorbij ziet komen en je jouw settings intekent met flitsend gekleurde lijntjes. Tot voor kort was dit een statisch verhaal. Je geeft de 200 hertz een kleine smalle cut. Je geeft de 17000 hertz een beetje bij. Los van waar je in de track zit: deze settings blijven staan.

Ondertussen zijn we al zo ver dat er diverse dynamische equalizers beschikbaar zijn, die zich gedragen als een soort multiband compressor. Je ziet de ingestelde pieken of cuts verticaal heen en weer gaan, afhankelijk van de ingestelde threshold. Maar ook in deze gevallen: de ingestelde 200 hertz en 17000 hertz blijven op hun plek. Geen probleem als alles dezelfde toonhoogte heeft. Maar dat is zeker niet het geval bij alles. En dat is waar SurferEQ om de hoek komt kijken.

SurferEQ

SurferEQ kan in basis fungeren als een prima standaard EQ. Met zeven verschillende bands stel je alle essentiële controls in. Zo heb je de beschikking over een high pass filter, low pass filter, low shelf filter, high shelf filter en drie additionele bands in het midden van het spectrum. Waarbij de middelste band een unieke functie krijgt wanneer je hem in Harmonic Mode plaatst. Maar er is meer!

Surf on met Pitch Tracking

Pitch tracking is een functie waarvoor je de SurferEQ aanschaft. Een functie die je niet eerder tegenkwam op een equalizer. Wanneer je een monophonisch signaal door de EQ heen haalt (denk daarbij aan een vocal, een bassline of percussie), dan is de SurferEQ in staat de exacte key te bepalen. Want elke toonhoogte zal namelijk op een specifieke set frequenties pieken. Deze pieken detecteert de SurferEQ.

In bovenstaande screenshot (genomen van een default saw uit de ES M synth) zie je duidelijk dat de eerste harmonische piek een A is. Deze zit op 110Hz. De tweede piek zit op 220Hz, enzovoort. Opvallend is dat ik de eerste piek heb gereduceerd. Wanneer ik de synth nu een hogere noot laat spelen, zou bij een statische EQ de reductie exact op 110Hz blijven staan. Dit met als gevolg dat de synth toch anders gaat klinken, aangezien de initiële harmonische piek een hogere frequentie gaat krijgen.

Dankzij de Surf modus, zullen de cuts en boosts de toonhoogte volgen. Dit met als gevolg dat de verhoudingen gelijk blijven.

Dit werkt fantastisch op vocalen en bass sounds. En zeker wanneer je actief bent in de hardstyle, dan kun je dat laatste perfect doortrekken naar pitched kicks. Zo kun je bijzonder eenvoudig je root kick helemaal naar wens EQ-en. Wanneer je daarna de toonladder afgaat, zal de SurferEQ al je bewegingen volgen en ervoor zorgen dat de verhoudingen tussen de verschillende toonhoogtes mooi in balans blijven.

Dynamics dankzij de Spectral Gate

Met de Surf modus laat de SurferEQ al zien enorm dynamisch te zijn als het gaat om toonhoogtes volgen. Maar naast horizontale dynamiek, kan de SurferEQ ook verticale dynamiek regelen door de frequenties te cutten of te boosten. Per band ben je namelijk ook in staat de spectral gate te activeren. Hierdoor zal de frequentieband reageren op een algemeen ingestelde threshold. Eigenlijk gelijk aan de werking van een dynamische EQ. Maar zeker in combinatie met de Surf modus, een enorm krachtig combi om alles extreem clean te krijgen.

Wil je dit proces qua timing nog enigzins beinvloeden, dan kan dat door de attack- en recovery time in te stellen.

Pompen met de externe Sidechain

Wat de SurferEQ nog net een beetje extra flexibel maakt, is het gebruik van een sidechain kanaal. Daar waar je bij de spectral gate gebruik maakt van een ingestelde threshold binnen de plugin zelf, kun je met de Sidechain mogelijkheid een ander kanaal binnen je DAW als bron gebruiken. Denk daarbij aan een ghostchannel met gemute snares. Maar er is niemand die zegt dat je dit ook niet kunt aftappen van een percussie of kickdrum bus. Bijvoorbeeld om op eenvoudige wijze snel ruimte maken op een synth bus voor bijvoorbeeld je punchy content.

Maar misschien nog wel bruikbaarder: je kunt er natuurlijk ook een monophonisch signaal doorheen sturen dat een vertaling is van je polyphonische sounds (vertaal je akkoorden terug naar rot keys). Op deze manier kun je hem ook gebruiken op polyphonische signalen en vertel je de SurferEQ welke noten er spelen, los van de detectie software in de plugin.

Sidechain in combinatie met midi

Maar zijn we er dan al? Nee, want er is nog een optie om je SurferEQ te vertellen met welke noten hij aan de slag moet. Dat doe je door er midi naartoe te sturen. In het settings menu kun je kiezen uit 3 verschillende manieren hoe de SurferEQ hier mee om moet gaan.

 • Wanneer je gebruik maakt van de “Note Override Detection” functie, zal de SurferEQ in eerste instantie uitgaan van de gedetecteerde noot. Deze wordt overruled wanneer je via midi een andere noot doorgeeft.
 • De “Surf By Note” doet alleen z’n werk als je midi invoert. Doe je dit niet, dan zal de SurferEQ een vlakke lijn laten zien.
 • En de “Instrument Mode” gaat net een stapje verder. Want wanneer je geen midi invoert, zal er ook geen signaal doorkomen. Hiermee kun je ook een gater imiteren.

Al met al een hele reeks extra opties die de SurferEQ multi inzetbaar maken. Het gebruik van de midi mogelijkheden hangt wel sterk af van je DAW. Wij hebben de SurferEQ getest met Logic Pro X. Hierbij is het bijzonder eenvoudig. Je opent namelijk een nieuw instrument kanaal en selecteert, ipv een reguliere AU/VST, een AU Midi Controlled Effect. Het enige dat je dan moet doen, is het signaal via Side Chain door de SurferEQ halen. Van daaruit ben je helemaal ready to go!

 

Verdict

De SurferEQ is in basis al een erg goed klinkende EQ. Maar de mogelijkheid om je EQ settings aan een toonhoogte te hangen is echt een erg vernieuwende manier van equalizen. Dit beperkt zich in eerste instantie tot monophonische content. Maar dankzij de midi & side chain opties kun je het ook indirect toepassen op polyphonische content. Dus nagenoeg geen limitaties. En naast de unieke surf optie, is de SurferEQ ook in te zetten als een dynamische EQ. Wat hem direct inzetbaar maakt op nagenoeg alle soorten content.

In onze testgevallen ging de SurferEQ in eerste instantie veelal op pitched kicks. Maar ook vocalen, basslines en percussie worden een heel stuk strakker. Zeker dankzij de gedetailleerde pitch detectie.

De veelzijdigheid en vernieuwing die deze tool bied, zorgen ervoor dat het een enorm bruikbare aanvulling voor je productieomgeving is!

PRIJS EN BESCHIKBAARHEID

Je haalt de SurferEQ in huis via soundradix.com voor 199,- dollar (circa 160,- euro). Afhankelijk van je DAW, kun je de volgende formats krijgen: AU, VST, VST3, RTAS & AAX. Weet je niet zeker of hij prima gaat draaien op jouw hardware? Controleer dan even de systeemvereisten:

 • PC: Windows 7 of hoger
 • Mac: macOS 10.6 of hoger
 • iLok: Je hebt een gratis iLok account nodig om de licentie te kunnen koppelen. Als je een iLok 2 of 3 sleutel hebt, kun je de licentie ook daar op opslaan.

Wil je hem eerst testen? Controleer dan de systeemvereisten en download de demo!

SOCIALS

Volg Sound Radix op de volgende kanalen om volledig bij te blijven met de ontwikkelingen:

Facebook / Twitter / Youtube