De wat? Nou, de Sonnox Inflator. Een magisch stukje software dat bij heel wat pro’s op de computer staat. Maar wat is het? En wat doet het? Wij doken er in en probeerden hem uit!

Sonnox

Laten we bij het begin beginnen. De ontwikkelaar van de Inflator is het Engelse Sonnox. Voor menig bedroom producer niet direct een naam dat een belletje doet rinkelen. Maar onder de pro’s een gevestigde naam met een lange historie. Een historie die terug gaat naar de begin jaren ’80, toen dit bedrijf verantwoordelijk was voor het ontwikkelen van analoge en digitale mengtafels. En waarbij het ontwikkelen van een digitale mengtafel, de OXF-R3, ervoor zorgde dat ze echt stappen konden gaan maken. Door samen te gaan werken met Sony, werd het bedrijf ook verantwoordelijk voor de techniek achter de SACD (Super Audio CD). En was het betrokken bij allerhande andere research & development zaken van Sony.

Plugin’s

Enkele jaren later, toen technology goedkoper en meer beschikbaar werd, besloot een deel van de medewerkers van het toenmalige Sony Oxford de mogelijkheden te bekijken om diverse functionaliteiten en technieken uit hun inmiddels legendarisch digitale mixer verder in te zetten voor andere toepassingen. Dit waren de eerste stappen richting het digitale domein van plugin’s. De eerste plugin die uit kwam, was een software variant van de EQ die je ook terugvind in de OXF-R3. Daarna volgde ook nog een software variant van hun dynamics module.

Maar naast bestaande onderdelen, ontwikkelde deze tak binnen Sony Oxford ook nieuwe plugin’s. De Transmod en het onderwerp van deze review: de Inflator. Wat ook al direct prijsgeeft dat dit geheime wapen niet bepaald jong is.

Uiteindelijk draaide de plugin business zo goed, dat deze tak binnen Sony Oxford in 2007 als zelfstandige club verder ging onder de naam Sonnox. Niet geheel zonder succes. Inmiddels leveren ze een heel breed scala aan software voor muziekprofessionals in alle lagen van de industrie.

Oxford Range

De Oxford range is een set met breed inzetbare plugin’s. Ieder met hun eigen vakgebied, waar ze excelleren in datgeen ze moeten doen.

Codec Toolbox & Fraunhofer Pro-Codec: Grote kans dat je je muziek aanbied via het internet. Deze plugins helpen je om je hoge kwaliteit audio zo efficient mogelijk om te zetten naar een gecomprimeerd format zoals MP3 of AAC. Via deze plugins luister je op voorhand naar het eindresultaat, voordat je alles gaat omzetten.

Oxford DeBuzzer, Oxford DeClicker & Oxford DeNoiser: Elk van deze plugin’s heeft een specifiek werkveld. Maar de gemeenschappelijke deler is dat ze elk in staat zijn om binnen hun gebied ongewenste geluiden te detecteren en te reduceren. Waardoor een opname vele malen strakker uit je speakers komt, dan dat het in eerste instantie door je microfoon binnen kwam.

Oxford Dynamic EQ & Oxford EQ: Essential op elk kanaal: de equalizer. Bij Sonnox kun je twee kanten op. Of je gaat voor de klassieker die gebasseerd is op de Sony OXF-R3 console. Of je gaat voor de modernere variant, waarbij je de krachten van een multibandcompressor en EQ combineert. In beide gevallen heb je alle controle over de frequenties.

Oxford SuprEsser & Oxford SuprEsser DS: Twee plugin’s die in basis ondersteunen bij het de-essen van opnames, maar ook opereren in hetzelfde gebied als de equalizers.

Oxford Dynamics: Ook deze plugin vind zijn oorsprong bij de OXF-R3 console. Met deze digitale emulatie van de compressor sectie, heb je compressie, gating, expanding, limiting en saturation in één plugin.

Oxford Envolution & Oxford TransMod: Beide plugin’s zijn in te zetten bij het onder controle krijgen van je transients. Waarbij de Envolution een envelope shaper is met net wat meer opties. De TransmMod daarentegen is meer klassiek en straight forward. Beide met een eigen sound en aanpak.

Oxford Inflator: Een klein maar krachtige plugin die we verderop tot in detail gaan doornemen!

Oxford Limiter: Een limiter die de loudness van je track naar een hoger niveau tilt met de unieke enhance optie, zonder dat hierdoor ingeleverd moet worden op transparantie en dynamiek.

Oxford Reverb: Een subtiele korte galm? Of klanken alsof je in de kerk zit te luisteren? De Reverb van Sonnox kan het aan. Daarnaast is deze ook nog uitgevoerd met een typische 5-bands EQ zoals alleen Sonnox die levert.

Toolbox Range

In de nieuwe Toolbox range zitten plugin’s die met name enorm krachtig zijn in zeer specifieke gevallen. Recent is de eerste aangekondigd. We zijn er benieuwd wat er voor vernieuwende plugin’s in deze categorie worden toegevoegd.

VoxDoubler: In feite zijn dit twee plugin’s. Een Thicken variant die naast het originele signaal, ook een extra stereo laag toevoegd om het geheel meer body te geven. Een Widen variant, die naast het originele signaal, twee mono signalen toevoegd (links en rechts). Iets wat veel producers nu handmatig in hun DAW doen door de kanalen te dupliceren en te pannen.

Bundles

Mocht je nu diverse plugin’s willen aanschaffen, dan bied Sonnox ook diverse bundels aan. Uiteraard met een leuke korting als gevolg.

Oxford Inflator

De Oxford Inflator is, zoals je hebt kunnen lezen, al enige tijd op de markt. Toch is het altijd nog een beetje een mysterieus ding. Menig pro heeft deze plugin op zijn of haar (master) bus staan. Maar niemand lijkt echt te kunnen vertellen wat het is. Ja, het maakt je audio duidelijk vetter. Of zoals ze bij Sonnox zelf zeggen:

A unique and powerful Plug-In to increase loudness, without sacrificing sonic quality or dynamic range.

Maar dan nog. Het is geen limiter. Het is geen compressor. Het is geen clipper. Maar het doet iets met je signaal waardoor het uiteindelijk allemaal wel veel meer “in your face” klinkt. Is het dan misschien het beste van al deze zaken bij elkaar? Wij probeerden het voor je uit te vogelen.

Meten is weten

Om een beetje in de plugin te duiken, openen we een simpele sinus. Dit signaal wordt in de gaten gehouden door een analyzer. In eerste instantie ziet het signaal er strak uit. Geen opmerkelijke zaken. Maar zodra je het effect toe gaat passen (input, output en curve staan allemaal op nul), merk je direct dat er frequenties worden toegevoegd. Frequenties die er eerst niet waren. Vergelijkbaar met een verandering die je kunt zien als je saturation toepast op het signaal, extra harmonische content.

Deze diashow vereist JavaScript.

Maar wanneer je gaat luisteren naar één van je projecten, merk je pas echt wat het doet: het klinkt luider! En dat zonder pompend te klinken zoals bij een compressor of limiter. Als je binnen de lijntjes kleurt, zal er geen vervorming van je signaal ontstaan. Maar ook dat is toe te voegen.

When driven harder, Inflator delivers tube-like musical warmth and provides the ‘sonic glue’ you need to gel your mix together!

Controls

De controls van deze plugin zijn eigenlijk rete eenvoudig. Je werkt uiteindelijk slechts met vier sliders en drie knoppen. Waarbij de input en output sliders waarschijnlijk geen uitleg behoeven. En ook de “Effect in” (bypass) is straight forward. Het resultaat haal je uit de “Effect” en “Curve” sliders. Maar ook de buttons “Clip 0dB” en “Band Split” moet je zeker niet vergeten.

Deze diashow vereist JavaScript.

Effect

Door deze slider open te slingeren, pas je het inflator effect toe. Je signaal komt aanzienlijk meer op de voorgrond door het toevoegen van de harmonische content (zoals je ziet op de analyzer). Ookwel het geheime ingredient. Wat je opmerkt is dat het algehele signaal gemiddeld genomen ook luider overkomt. En dit terwijl de pieken an sich niet lijken te verschuiven. Qua gedrag kun je het een beetje vergelijken met een limiter, maar dat is de Inflator zeker niet. Want het houd je dynamische range in tact.

Curve

De curve geeft wat meer kleur aan je signaal. Standaard staat deze bij mij op nul, met een minimaal gevolg voor de klank. Maar wanneer je deze in de positieve cijfers schuift, zul je opmerken dat je geluid een stuk warmer en helderder gaat klinken. Andersom geeft het een negatieve setting van de slider een wat duistere klank. Je laag kleurt er wat meer van op. Waarbij ik toch meestal wel geneigd ben richting het heldere te gaan, aangezien het in mijn producties daar veelal wel wat verbetering verdient.

Clip 0dB

Door de clip aan te zetten, zal het input signaal niet boven het gestelde plafond komen. Zeker wanneer je de Band Split uit laat, geeft dit een beter resultaat wanneer je gaat voor meer loudness. Maar wanneer je het uit zet, kun je het input signaal flink wat dB’s bijgeven. Dit geeft vervolgens wat subtiele saturation. Wanneer je dit bijgeven aan de input kant corrigeert met het inhouden op de output slider, behoud je enkel de saturation als effect zijnde.

Band Split

Over de band split heb ik nog wel wat zitten bomen met een collega. Hij had vernomen dat je deze beter altijd uit kunt laten. Niet beargumenteert overigens. Maar wat het doet, is het signaal verdelen over drie frequentie gebieden (die je niet zelf kunt instellen overigens). Het Inflator effect wordt dan per gebied optimaal toegepast. Maar dat is enkel aan te raden wanneer in één gebied meer gebeurt dan in een ander. Zeker wanneer je veel in de harddance zit, zal het meeste werk in de laagste frequenties zitten. En tijdens mijn testruns vond ik het signaal met Band Split aan fijner en gebalanceerder klinken.

Let wel op dat dit meer risico op clipping met zich meebrengt. Maar ook dat hoeft niet altijd als negatief ervaren te worden.

Best practice

Met een zeer beperkte set aan controls is het experimenteren een korte exercitie. Dit kan uiteraard nooit kwaad. Mocht je nu toch nog een bepaald doel voor ogen hebben, dan zou je ook eens kunnen kijken naar deze best practices.

Meer Loudness

Net even nog wat extra Loudness uit je eerdere projecten halen.

Open de instance van de Inflator. Zorg dat je de Clip 0dB aan en de Band Split uit hebt staan. Vervolgens is het zaak om te zorgen dat je met de Input slider het input signaal subtiel tegen het plafond aantikt. De Output slider kun je maximal open zetten. Nu de signaalsterkte is ingesteld, kun je het effect aan het werk zetten. Wanneer je ervoor kiest de Curve op nul te zetten en het Effect op maximaal, zal de Inflator het maximale Loudness niveau uit je signaal halen. Wanneer blijkt dat je signaal qua klank in tact blijft, kun je besluiten de Clip 0dB te deactiveren en het Input signaal nog wat bij te geven. Zolang je de Effect slider op maximaal laat staan, zal de Output niet negatief beïnvloed worden. Op deze manier kan er nog net wat extra uit geknepen worden.

Naast het gebruik binnen lopende trajecten, is het misschien ook een idee om je bestaande exports eens te voorzien van net dat beetje meer loudness.

Verdict

De Sonnox Inflator is een kleine geheimzinnige tool! Uniek in alles wat het doet. Er is ook geen directe concurrentie die hetzelfde resultaat geeft. Als je op diverse fora rondstruint, dan kom je misschien ook nog wel één van de ontwikkelaars tegen die her en der wat kleine details prijs geeft. Maar dan nog, het blijft een bizarre en ongeëvenaarde plugin. Laten we het er op houden dat het een loudness plugin is die harmonische content kan toevoegen zonder alles naar z’n grootje wordt gedrukt. Je tracks komen er met aanzienlijk meer presence uit dan dat het er in gaat. Zeker wanneer je het veelvuldig in je projecten gebruikt, zul je het initiële gebruik op individuele bussen/sporen misschien niet als mindblown ervaren. Dat komt pas als je jouw track aan het luisteren bent en alle instances van de Inflator bypassed. Dan valt op hoeveel kleur en power deze plugin je track meegeeft!

De eenvoud van de Inflator is enorm fijn om mee te werken. Het maakt het zoeken naar de juiste instelling een eenvoudig klusje. En met wat het doet, is hij ook inzetbaar op alle soorten signalen. Van mooi gepolijste vocals tot pompende drums. En van schurende synths tot swingende percussie. De Inflator geeft alles net die finishing touch.

Uiteraard kleeft er ook een klein nadeeltje aan de Inflator. Zo kost hij wel een paar euro als je er ook nog een iLok Dongle bij moet kopen (iLok Cloud hangt al een tijdje in de lucht, maar is voor de Inflator nog niet van toepassing). Aan de andere kant is de plugin op zich de investering meer dan waard. Horen is geloven, dus download die demo vandaag nog!

Deze diashow vereist JavaScript.

Prijs en beschikbaarheid

Je haalt de Inflator in huis via sonnox.com voor 135,- euro. Dit betreft de Native versie. De HDX versie kost 290,- euro. De clipping plugin is beschikbaar in 32 en 64 bit. Afhankelijk van je DAW, kun je de volgende formats krijgen: AU, VST2, VST3 & AAX. Weet je niet zeker of hij prima gaat draaien op jouw hardware? Controleer dan even de systeemvereisten:

  • PC: Windows 7 of hoger (tevens is er ondersteuning 32 bits systemen die draaien op Windows XP)
  • Mac: macOS 10.7 of hoger (tevens is er ondersteuning 32 bits systemen die draaien op macOS 10.4.11 t/m 10.6.8)
  • iLok: Je hebt wel een iLok 2 of 3 nodig om de licentie op te draaien. Heb je er geen? Check dan midiamsterdam.nl voor een scherpe aanbieding!

Wil je hem eerst testen? Controleer dan de systeemvereisten en download de demo!

Socials

Volg Sonnox op de volgende kanalen om volledig bij te blijven met de ontwikkelingen:

Facebook / Twitter / Instagram / YouTube