Sennheiser bracht onlangs een nieuwe lijn high-end professionele DJ headphones uit, waaronder de Sennheiser HD8 DJ. Wij van Everybeat.nl hebben een exemplaar kunnen bemachtigen en Rick heeft de eer deze eens stevig aan de tand te voelen.

Headphones & Sennheiser

Bij ons op de redactie houden we ervan, discussies over gear. Wat is nu de beste mixer? Gebruik jij Traktor of Serato? En ga zo maar door. Regelmatig gaat deze discussie ook over dj headphones. Welke heeft heb beste geluid, draagcomfort, isoleert het beste? En ga zo maar door. De naam Sennheiser valt op dat soort momenten natuurlijk al snel.

We kennen Sennheiser als een van de grote namen in de DJ wereld. Deze producent van headphones, microfoons en andere audioapparatuur is vooral bekend van de legendarische HD-25 en staat voor hoogwaardige producten en solide kwaliteit. Met de Sennheiser HD8 DJ gaat het bedrijf wederom de strijd om de professionele gebruiker aan met Pioneer DJ. Maken ze kans? Lees het in deze review.

Eerste indruk Sennheiser HD8 DJ

De eerste indruk van de HD8 DJ is direct goed. De koptelefoon wordt geleverd samen met extra ear-pads, en zowel een rechte als gekrulde kabel voor net dat beetje extra bewegingsvrijheid. Dit alles wordt beschermd door een stevige case die tegen een stootje kan, maar niet even praktisch in gebruik is. Zowel het het opbergen van de headphones zelf als gekrulde kabel gaan niet echt lekker. Het is daarvoor dan ook fijn dat de kabel gemakkelijk los te halen is, zodat het opbergen een stuk beter gaat.. Waar Sennheiser verder goed over na heeft gedacht is het feit dat de kabel zowel aan de linker als de rechter oorschelp bevestigd kan worden. Zo kun je de headphones aanpassen als je met veel wisselende setups te maken hebt.

sennheiser-hd8-dj-review-3

Bouwkwaliteit

Geheel volgens de verwachting is de Sennheiser HD8 DJ van een uitmuntende bouwkwaliteit. Wat het meeste in het oog springt is de bijzondere manier waarop de earpads kunnen draaien. Bij verreweg de meeste headphones kan het scharnier zowel in horizontale als in verticale wijze bewegen. Gevolg is dat de hoofdtelefoon op dat punt minder stevigheid biedt, wat bij veelvuldig gebruik regelmatig tot problemen kan leiden.

Sennheiser heeft dit opgelost met behulp van een massief draaipunt. Dit zorgt ervoor dat de earpads eigenlijk alleen ‘van voor naar achteren’ kunnen bewegen. Het geheel voelt zeer solide aan en samen met de 270 graden kantelbare earpads heb je toch genoeg bewegingsvrijheid om  tijdens het draaien gemakkelijk van positie te wisselen met de hoofdtelefoon. De eleptische vorm van de oorschelpen is verder even wennen, maar staat beter naar het menselijk oor en zorgt op langere termijn zeker voor meer draagcomfort.

De hoofdband van de Sennheiser HD8 Dj bestaat uit een metalen strip in een plastic behuizing. En ondanks de stijve bouw van de constructie is het geheel erg flexibel en kan deze band verassend ver buigen, een pluspunt wanneer je vaak de hoofdtelefoon op en af moet zetten.

sennheiser-hd8-dj-review-1

In gebruik

Het belangrijkste aspect bij de keuze voor een koptelefoon is toch wel het geluid. En het geluid van de Sennheiser HD8 DJ is uitmuntend te noemen. Het toverwoord daarbij is balans. Of je nu op een laag volume luistert of de knop volledig opendraait in een club, zowel het hoog als het laag blijven zuiver en beheerst. Met name de lage frequenties worden erg strak uitgestuurd en dat geeft een realistisch geluid weer. Nadeel daarvan is dat wanneer je de HD8 DJ bijvoorbeeld vergelijkt met de Pioneer HDJ2000 of een Beats by Dre, de laatste genoemden (zeker de Beats) wat krachtiger klinken door de iets versterkte bass.

En hoofdtelefoon moet natuurlijk een goede pasvorm hebben om voor langere tijd comfortabel gedragen te kunnen worden. Het moet gezegd worden dat het met de HD8 DJ wel even zoeken was in welke positie waarin deze nu het meest comfortabel te gebruiken is. Zo is het door het verstevigde scharnier erg lastig om de koptelefoon met een oor te gebruiker, zonder deze op je hoofd te houden. Ondanks dat is de HD8 DJ verassend comfortabel tijdens het gebruik voor langere tijd. Hoewel je de druk van de hoofdband (benodigd voor een goede isolatie die voor dj’s essentieel is) na enkele uren wel gaat voelen, doen deze headphones geen pijn. In dat geval zou ik wel voor de vilten pads gaan, aangezien deze wat zachter aanvoelen op je oren.

sennheiser-hd8-dj-review-4

Prijs

Het moet gezegd worden, de Sennheiser HD8 DJ is niet goedkoop. Met € 235,00 is hij wel wat goedkoper dan de Pioneer HDJ2000 en enkele slechts tientjes duurder dan de AIAIAI TMA-2, maar voor mensen met een klein budget toch een flinke aankoop. Houdt daarbij wel de prijs-kwaliteit-verhouding in je achterhoofd, want met deze headphones krijg je 100% waar voor je geld.

Verdict

Tijdens de introductie van deze review vroeg ik mij af of Sennheiser weer een kans maakt tegen de andere fabrikanten van dj headphones? Het antwoord daarop is volmondig ja! En dat heeft de HD8 DJ voor een zeer groot deel te danken aan zijn bouwkwaliteit. Als je een dj bent die veel onderweg is en vaak in clubs draait is dit zeker een koptelefoon die je een kans moet geven. Hoewel de nieuwe constructie van het scharnier even wennen is, is het zeker een goede innovatie en zorgt het ervoor dat deze headphones jaren mee zullen gaan.

De HD8 is verkrijgbaar votegenr een verkoopprijs van 235,- bij Tonecontrol.

Met dank aan Ketchum.