Onlangs lanceerde Rob Papen een nieuwe versie van zijn RP-VERB reverb plugin: de RP-VERB 2! Een flinke stap vooruit waarbij je alle facetten van je reverb in kunt stellen, inclusief een aantal vernieuwende mogelijkheden.

Rob Papen

Voor wie Rob Papen nog niet kent: deze synthesizer virtuoos uit Limburg kent zijn weg in de industrie. Hij produceerde tal van tracks en was onderdeel van de band Nova die in 1982 een nr één hit scoorde met Aurora. Maar aangezien ikzelf 1982 als bouwjaar heb, kan ik daar niet echt over meepraten. Maar waar ik Rob wel van ken, is de reeks met dikke plugins die hij ontwikkeld heeft. Want na zijn Nova avontuur, dook Rob in de wereld van sounddesign en plugin’s.

Niet geheel zonder succes, want ondertussen heeft hij een heel scala aan producten om uit te kiezen. Zo heb je diverse softsynths om je sounds mee te maken. Denk hierbij aan de Predator 2 (check ook zeker onze review), RAW of Blade. Maar er zijn ook diverse effect plugin’s om je sounds mee te modificeren. Of je nu je audio wilt moduleren, een delay wilt toevoegen, frequencies wilt corrigeren of alles naar z’n grootje wilt vervormen, Rob heeft de tools voor je!

Tevens is er voor de leergierigen onder ons ook nog eens een bijzonder duidelijk boek (inclusief tutorials op DVD) om de basis van synthese door te krijgen. Een must have, zeker gezien de prijs!

Leren van de meester zelf? Neem dan deel aan de Rob Papen Masterclass op 2 December in Zwijndrecht!

RP-VERB 2

De nieuwste telg in het Papen kamp is de RP-VERB 2. Een geavanceerde en onwijs goed klinkende reverb plugin met mogelijkheden die ik nog niet eerder tegenkwam op andere reverb plugin’s. Hetgeen deze reverb ook direct uniek in zijn soort maakt. De RP-VERB heeft al een grote fanbase. Het zal me dus niet verbazen dat de RP-VERB 2 ook weer veel terrein gaat winnen.

Layout

De layout van de RP-VERB 2 heeft qua kleurgebruik wel wat weg van zijn voorganger, de RP-VERB. En past hiermee in het straatje met overige effectplugin’s uit het Rob Papen assortiment. Wat direct opvalt is dat de plugin is opgedeeld in diverse logische modules. Elk met hun eigen vakgebied. Iets wat ik altijd enorm kan waarderen. Ieder van deze modules is onafhankelijk in te stellen en/of te (de)activeren.

RP-VERB 2 – Praktische layout

Ensemble

De Ensemble module is de eerste die je tegenkomt wanneer je het scherm na gaat lopen. Dit is een chorus effect, welke je op twee verschillende plekken in je signal chain kunt laten opnemen. Hetgeen je er mee doet is subtiel, maar kan net dat verschil maken.

Early Reflections

Zie de early reflections als een hele korte maar heftige reverb. Een sterk kaatsend geluid in een hele kleine ruimte. Ideaal om je attack van je sound wat meer body te geven, terwijl je de Reverb module een flinke tail laat maken. Deze module kun je direct naar buiten sturen, of alsnog door de reverb module halen, waardoor ook de early reflections een extra tail kunnen krijgen.

Reverb

Dit is de module waar het eigenlijk allemaal om draait. Het kloppend hart van de RP-VERB 2, welke ook deels is afgeleid van de succes modellen van de RP-VERB. Het beste overgenomen, maar ook nog verbetert. Deze centrale module zorgt met enkele draaien aan de knoppen voor een onwijs fijn resultaat. En voor wie geregeld bewust met zijn/haar reverbs aan de slag is: alle essentiele controls zijn aanwezig.

In mijn testen kwam hij erg lekker naar boven op een stapel synths. Waarbij ik er bewust voor kies om bijna alle synths naar één bus te routeren en daarbij een send te gebruiken richting de RP-VERB 2. Wanneer je vervolgens met de enveloping mogelijkheden aan de slag gaat, kun je je synths enorm aandikken, zonder dat de synths er zelf onder gaan lijden.

RP-VERB 2 – Reverb

Late Reflections

In tegenstelling tot de early reflections, werk je bij de late reflections met wat meer afstand eer het geluid terug komt. Deze module is te syncen met je DAW, waardoor het retoursignaal perfect getimed terug komt.

Distortion

Om je sounds wat extra pit mee te geven, beschikt de RP-VERB 2 over een distortion unit. Met slechts twee rotaries en een selectiemogelijkheid voor het type distortion, is deze module dus ook enorm eenvoudig te bedienen. Handig als je net dat extra randje wilt meegeven. Maar wanneer ik echt aan de bak wil, besteed ik deze taak uit aan een instance van de RP-Distort.

EQ

Initieel staat de EQ aan het begin van je signaalflow (in tegenstelling tot wat de plaatsing op het scherm doet vermoeden). Daarmee kun je jouw audio dus op voorhand al enigzins wat bijschaven. Daarna zal de reverb z’n werk doen. Mocht je de EQ pas in een later stadium willen hebben, dan kun je ervoor kiezen de “post audio” button te gebruiken. Daarmee kun je de EQ ook effect laten hebben op de ingestelde reverb.

Je bent in de EQ wat beperkt qua controls. Maar dat is zeker geen probleem. Het is een mooie extra. Maar wanneer je aanzienlijk meer details wilt aanbrengen, kun je er altijd nog voor kiezen om een dedicated EQ voor- of na de RP-VERB 2 te zetten.

Envelopes

Mocht je nu een gevorderde gebruiker zijn, dan kun je met de envelopes, LFO en de modulatie matrix aan de slag. Hiermee kun je nagenoeg alle parameters van de effect plugin koppelen aan een envelope of LFO. Zie het als een sort automation, maar dan binnen de RP-VERB 2. Een optie waar ik zelf nog niet aan toe ben, maar wat deze plugin wel onderscheid van vele anderen.

Reverse

Het meest unieke van deze plugin is de Reverse module. En dat is echt wel een enorm toegevoegde waarde! Het stelt je in staat de audio te laten afspelen en deze direct te laten reversen, waardoor je een soort suction effect krijgt. Normaal een tijdrovende klus van knippen, plakken, reversen, reverb, bouncen, reversen en knippen. Om lichtelijk gek van te worden. Maar dankzij de RP-VERB 2 is dat verleden tijd. Dit geeft een onwijs tof effect op leads en vocals! Maar ook op percussie kun je strakke effecten krijgen. In de korte periode dat ik hiermee aan de slag ben geweest, ben ik de visuele feedback binnen de plugin enorm gaan waarderen. Het is bijzonder handig om dit terug te zien. En het resultaat dat je er in korte tijd mee behaalt, is super vet. Nu wordt het voor mezelf een truc om dit niet overal in te gaan stoppen 😉

RP-VERB 2 – Reverse

Presets

Ben je nu niet van het tweaken (wat je bij Rob Papen plugins eigenlijk wel wilt doen, want dat is part-of-the-fun), dan kun je uit circa 500 presets kiezen (o.a. aangeleverd door Rob Fabrie & Free-K). Dat gaat van eenvoudige reverbs, tot complexe pareltjes. Wil je nu niet door die 500 presets scrollen naar je favoriete of recent gebruikte presets, dan kun je deze opnemen in je favorieten lijst. De meest recente worden sowieso opgenomen in een “recently browsed” lijstje. Een prima alternatief voor de enorme hoeveelheid aan presets en de wat lasting te doorgronden niveau’s.

Verdict

Je hebt reverbs en reverbs. De RP-VERB 2 is echter wel een reverb die tot het top segment behoord. De vele controls op het scherm vergen even wat gewenning (wat ik persoonlijk bij alle Rob Papen plugins wel heb). Maar na wat speuren ben je zo thuis in dit effect. Dit is mede te danken aan de modulaire opbouw van de RP-VERB 2.

Aan mogelijkheden geen gebrek! Dankzij de early- en late reflections geef je de reverb nog dat extra beetje body. Maar de plugin onderscheid zich voornamelijk door de unieke reverse functie, die zich bovendien goed laat instellen en erg aangenaam klinkt.

Wanneer je jezelf helemaal laat gaan en ook nog modulatie en envelope settings gebruikt, is het aan te raden deze plugin via sends te routeren. Afhankelijk van je werkpaard, kan het namelijk een beslag leggen op je processor wanneer je meerdere instances aan het werk hebt (dit geldt overigens voor praktisch alle betere reverb plugin’s). Overigens heb ik hier geen problemen mee ondervonden (getest op een 2.5Ghz i7 Quad Core).

Ben je dus op zoek naar een enorm krachtige reverb plugin, dan heeft Rob Papen de RP-VERB 2 voor je. Zeker niet de goedkoopste, maar wel degelijk de meest veelzijdige!

Prijs en beschikbaarheid

Je scoort de RP-VERB 2 via robpapen.com voor slechts 149,- euro (hij zit tevens in de super dikke eXplorer 4 bundel). De effect plugin is beschikbaar in 32 en 64 bits AU, VST of AAX. Weet je niet zeker of hij prima gaat draaien op jouw hardware? Controleer dan even de systeemvereisten:

  • PC: Windows Vista / Windows 7/ Windows 8/ Windows 10
  • Mac: OSX 10.6 of hoger

Wil je hem eerst testen? Controleer dan de systeemvereisten en download de demo!

Socials

Volg Rob Papen op de volgende kanalen om volledig bij te blijven met de ontwikkelingen:

Youtube / Twitter / Facebook