Rob Papen verraste onlangs menig producer met de aankondiging van zijn nieuwe eXplorer 5 bundel. Maar los van deze nieuwe bundel, werden we ook verrast met een nieuwe plugin: Rob Papen’s RAW-Kick. Een kickdrum plugin, aangevuld met de ruwe kantjes van de RAW synth.

Rob Papen

Zoals je in eerdere reviews hebt kunnen lezen, is Rob Papen een gevestigde orde in de dance industrie. Zijn synths, effecten en bundels vinden gretig aftrek bij een grote groep producers uit alle lagen van de muziekindustrie. Of je nu zweverige synth pads wilt maken voor je ambient productie of op zoek bent naar een schurende saw voor in je volgende hardstyle pomper: Rob heeft altijd wel wat bruikbaars voor je in zijn arsenaal. Met enkele favorieten als de Predator 2 en Go2, zijn wij zelf ook geregeld in de weer met deze digitale bakbeesten.

In de effecten hoek wordt je ook voorzien. Modulation, delay, reverb, EQ, distortion, genoeg producten om ook je sounds buiten de synths om extra karakter mee te geven.

Of Rob zelf ook een enorme voorliefde heeft voor hardstyle of hardcore weten we niet. Maar dat hij “onze community” al diverse malen heeft getrakteerd op een uiterst passende plugin mag wel duidelijk zijn. Zijn eerste (en tweede) Predator synth zaten al ramvol met geluiden voor harddance. Echte go-to synths voor menig harddance producers. Later werd daar ook de unieke RAW aan toegevoegd. Een synth die volledig rondom distortion is gebouwd. Een uniek concept en product. Verschillende studio wizards (waaronder DJ Promo en Free-K) gebruikten deze plugin om hun zwaar overstuurde kicks vorm te geven. Een concept waarvoor hij niet direct bestemd was. Tot nu. Een deel van de RAW is namelijk (i.s.m. DJ Promo en Free-K) doorvertaald naar de RAW-Kick. Een plugin die volledig toegespitst is op de hardere kickdrum sounds.

Rob Papen’s RAW-Kick

De RAW-Kick is niet de eerste plugin specifiek voor kickdrums. Je kon ook al een heel eind komen met de Punch-BD. Wel moet je het daar doen zonder die geweldige distortion mogelijkheden zoals we die kennen van de RAW. Het is daarom super om te zien dat ze deze twee (een soort van) met elkaar gecombineerd hebben.  Is het dan ook een Punch-BD met een rauw schilletje? Nee, zeker niet. De RAW-Kick borduurt veel beter verder op het bouwen van een smerige harddance kickdrum. Compleet gebaseerd op het concept van hoe men tegenwoordig kicks maakt: layeren met elk hun eigen effect chain.

Layeren

Het ayeren van kicks is niet nieuw. Velen passen dit toe door in hun DAW kanalen op te zetten die ze elk apart gaan behandelen. Een kanaal voor de punch met een dikke “smack in ya face” tok. Daarnaast een kanaal met lowend (of tail). Dit geeft de kick body. En, wanneer nodig,  een kanaal met een heleboel distortion, EQ, distortion, EQ en nog veel meer distortion. Dit om je kick karakter te geven. Al met al kun je jezelf daar redelijk in verliezen. Het is oprecht een serieuze klus om dit zo op elkaar aan te laten sluiten dat je een dikke kick hebt. Onderschat dit niet, dat is een echte kunst.

De RAW-Kick kan dit (voor een heel groot deel) voor je regelen. De plugin geeft je de mogelijkheid om op basis van 3 layers een kick samen te stellen. Het is helemaal aan jou om te bepalen hoe je dit doet. Je hebt per layer een reeks van 30+ effecten ter beschikking. 1 daarvan is het RAW effect.

Deze diashow vereist JavaScript.

Sample of model?

Maar waar begin je nu? De RAW-Kick geeft je de mogelijkheid om te beginnen met een model of een sample. Bij model beschik je over diverse clicks, aangevuld met een synth wave. Met behulp van envelop functies geef je de kick vorm. In het Wave scherm bepaal je vervolgens of het een mooie ronde sine wave wordt, of dat je hier al het nodige gaat verbouwen (het vormgeven van de wave is kinderlijk eenvoudig). Via de grafische weergave is direct duidelijk hoe de lowend er uit komt.

Heb je al een dikke kick in elkaar gezet die je verder wilt tweaken? Dan is het ook mogelijk die in te laden via de sample optie (of je “leent” een sample/preset van 1 van de producers die hieraan mee heeft gewerkt). Ook hier heb je envelop opties.

RAW

Kenmerkend voor de RAW en de RAW-Kick, is het RAW effect. Een smerige distortion die je dankzij de creatieve XY pad beweging mee kunt geven. Je neemt de beweging van dit XY pad op en laat een LFO de rest doen. Dit vergt, voor een modulatie-rookie als mijzelf, even wat gewenning. Maar eenmaal aan de slag, kun je hier zoveel meer uit halen. Het RAW effect geeft je kicks dat hardcore- of hardstyle geluid wat kicks zo smerig maakt.

Overige effecten

Naast het RAW effect, kan elke layer nog meer effecten bevatten.

  • Noise: Voeg het toe aan je karakter of maak er een punchy noise van. Het is helemaal aan jou. De controls lijken beperkt, maar worden veel rijker wanneer je er de LFO op los laat.
  • Filter: Elke layer heeft een uitgebreide filter unit. En net als bij het RAW effect, kun je hier ook weer gebruik maken van een XY pad om de movements in te tekenen en te laten besturen door de LFO. Je gebruikt dit bijvoorbeeld om in de tail van je lowend layer, alle hoge frequenties weg te halen. Of om bijvoorbeeld de karakter layer alleen op de halve tel te laten shinen. Ook hier vergt het even wat puzzelen en spelen met de controls, maar uiteindelijk stelt het je in staat om je kicks veel minder statisch te maken. Een kleine tip: gebruik ook hier de distortion mogelijk eens!
  • LFO: De LFO zelf is natuurlijk niet echt een effect. Maar het is wel een cruciaal element om effecten tot leven te brengen. Want het RAW effect, de noise en de filter laten zich allemaal sturen door de ingestelde LFO. Dankzij de uitgebreide controls kun je de LFO helemaal naar eigen inzicht instellen.
  • EQ: De 4 bands EQ kun je voor en/of na je effecten zetten. Zo heb je totale controle. Het is een relatief eenvoudige EQ, die ook nog eens low pass en high pass functies heeft. Niet heel erg uitgebreid, maar ruim voldoende voor een EQ in een plugin. Mede door de grafische interface werkt deze makkelijk en snel.
  • 2 FX units: Als laatste heb je nog per layer 2 FX units ter beschikking. En ondanks dat ze op de GUI niet veel plek in beslag nemen, zitten hier toch wel de nodige pareltjes aan effecten in. Als je nog niet genoeg distortion hebt, dan kun je hier nog eens flink huis houden. Maar onder deze 29 extra effecten zitten ook bruikbare tools als een widener, reverb, compressor, phaser en veel meer. Stuk voor stuk tools om je kicks te shapen naar de maatstaaf van vandaag.

Modulatie matrix

Uiteindelijk is een Rob Papen plugin pas compleet wanneer deze een modulatie matrix heeft. Dankzij de 10 slots knoop je eenvoudig verschillende controls en knobs aan elkaar. Dit lijkt moeilijker dan het is. Selecteer een source, koppel deze aan een destination en stel het amount in. Heb je geen idee hoe dit werkt? Snuffel dan eens door de presets. Er zijn genoeg producers die hier gebruik van maken.

Master

Als je alle individuele layers bij elkaar voegt op het master scherm, krijg je een goed grafisch overzicht van hoe deze met elkaar samen komen. De RAW-Kick geeft een 3D grafische samenvatting van alle layers. Maar ook een 2D scope van het eindresultaat is aanwezig. Handig als je een beetje weet hoe een goede kick er uit moet zien. Als laatste kun je, net voor je de sounds naar je DAW stuurt, het signaal nog door een mono/stereo splitter gooien. Dit is een bijzonder handige manier om het laag in je kick mono te houden, terwijl het hoog wel stereo is. De instellingen van deze splitter worden ook weergegeven in de EQ (die tevens als een Parallel EQ kan fungeren).

Deze diashow vereist JavaScript.

Presets in de preset manager

Zoals we bij Rob Papen plugins inmiddels gewend zijn, beschikt ook de RAW Kick weer over een heel arsenaal aan bruikbare presets. En deze zijn aangeleverd door de grote spelers in de scene. Denk daarbij o.a. aan DJ Promo, Ophidian, Caine, Rob Fabrie en Free-K. Zeker in de meest recente update is deze set flink uitgebreid en hoef je nooit zonder inspiratie te zitten. Dankzij de preset manager ben je overigens snel bij je favorieten, maar maak je ook eenvoudig een eigen bank. Het mag gezegd worden: dit is een erg fijne en productieve manier om snel bij het gewenste resultaat te komen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Verdict

De RAW-Kick is ontworpen voor en door hardheads. En dat is te merken! Er is duidelijk samengewerkt met Promo en Free-K. De manier waarop hedendaagse harddance producers hun kicks maken, is goed vertaald naar een bruikbare en goed klinkende plugin. Het opzetten van een basis is erg snel gedaan. Daarna finetune je je layers op eenvoudige wijze met behulp van alle effecten die de RAW te bieden heeft. Waarbij gezegd moet worden dat de distortion mogelijkheden enorm veel kleur kunnen geven aan je het karakter deel van je kick.

Ik heb momenteel nog wel de neiging om bepaalde elementen van mijn kick op te zetten met effect plugins uit mijn eigen assortiment. Maar dat is veelal een manco van het nog niet kennen van alle effecten in de RAW-Kick (en dat zijn er nogal wat). Multi output om elke layer naar een kanaal in mijn DAW te routeren had ik wel luxe gevonden, maar ik kan het besluit om dat niet te doen ook zeker begrijpen. Want daarmee ga je een groot deel van de kracht van de RAW-Kick teniet doen.

Voor de 79 euro is dit een enorm sterke plugin die je als harddance producer niet kunt laten liggen. Er zijn nog tal van andere kick plugins te krijgen, maar deze slaat ze makkelijk uit het veld dankzij het hardcore DNA, het NKS support en de prachtige pool aan harddance presets.

Prijs en beschikbaarheid

Je scoort de RAW-Kick via robpapen.com voor slechts 79,- euro (hij zit tevens in de super dikke eXplorer 5 bundel). De plugin is beschikbaar in 32 en 64 bits AU, VST of AAX. Weet je niet zeker of hij prima gaat draaien op jouw hardware? Controleer dan even de systeemvereisten:

  • PC: Windows Vista / Windows 7/ Windows 8/ Windows 10
  • Mac: OSX 10.6 of hoger

Wil je hem eerst testen? Controleer dan de systeemvereisten en download de demo!

Socials

Volg Rob Papen op de volgende kanalen om volledig bij te blijven met de ontwikkelingen:

Youtube / Twitter / Facebook