Sinds November is de nieuwste telg uit de Rob Papen stal verkrijgbaar: Predator 2. Wij hebben hem voor je getest! Lees snel waarom hij in jouw studio zou moeten draaien.

Rob Papen

Nederland is fucking awesome! Waar een klein land allemaal wel niet groot in kan zijn, nietwaar? Op de olympische spelen nemen we een berg medailles mee naar huis en iedereen kent de Hollandse school. Helden zoals Cruijf, Gullit, van Basten en Bergkamp. Stuk voor stuk bazen! Aan dit rijtje mogen we nog een spits toevoegen die altijd weet te scoren. Niemand minder dan onze eigen Rob Papen.

“Voor welke club speelt die dan” hoor ik je denken? Ja, tot zover de metafoor met voetbal. Rob Papen software maakt namelijk plugins voor muziek producers. Het is bovendien een oer-Hollands product wat internationale bekendheid geniet. Virtuele instrumenten met ballen om nog een allerlaatste keer te verwijzen naar voetbal. Als synthesizer specialisten in een cup geplaatst moeten worden, dan zetten we Rob in de World Cup.

Predator 2

In welk genre je ook actief bent…. Rob Papen does the job! Het bedrijf heeft talloze plugins in de aanbieding, elk met een eigen unieke sound. Heb je nood aan wat modder tussen je ketting dan kom je uit bij de RAW. Maar wil je van een schone tafel eten dan pak je de Blue-II. Kicks of laag nodig? Ook geen probleem want dan gebruik je de Punch-BD of SubBoombass. Vandaag op het menu? De recentelijk verschenen Predator 2!

Installatie

Installeren is even een dingetje! Geen gedoe, maar het kost wat tijd met het heen en weer sturen van de activatie codes. Er zijn concurrenten die dit net wat makkelijker doen. Maar wat maakt het uit? Je doet het immers maar één keer. En na een reboot en nog een keer wat copy paste werk van de serials ben je “good 2 go”.
Waar naar mijn mening Rob Papen vroeger nog wel eens wat steekjes liet vallen qua design, oogt deze plugin strakker. Toch blijft het altijd nog een beetje achter op andere merken. Je kan er niet direct de zere vingen op leggen, maar het is soms een beetje onwennig. Maar mooi of lelijk… Voor de klank maakt het uiteindelijk niet uit. En je moet wat als je enorm veel functies en instel mogelijkheden aanbied. Want dat is de keerzijde. Het donkere uiterlijk is verder erg stoer en doet daarmee alle recht toe aan de synth! Er is tevens een sterke overeenkomst met de legendarische eerste Predator (geliefd door velen).

Nieuw in deze versie is de mogelijkheid om de skin om te toveren van een donkere creapy badguy naar een verfrissende goodguy. Heb je een hoge resolutie monitor? Dan tik je de mogelijkheid aan voor grote schermen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Wel even een kleine opmerking. De grafische omvang van de synth is 1100×786 pixels. Oudere 13″ laptops zullen moeite hebben met weergeven. Maar aangezien alles tegenwoordig een hoge resolutie heeft, is dit een ontwikkeling die je kunt verwachten als je met oudere gear werkt. De Big Screen optie is daarentegen een verademing op mijn 27″ Thunderbolt Display (benaderbaar vanuit settings en het presets menu). Zeker als je nagaat dat bijvoorbeeld het ARP gedeelte al 78 knoppen kent.

Presets

Werk je graag vanuit presets? Dan kun je je lol op. Keurig gerangschikt vind je de verschillende sounds per genre. Van EDM, Trance tot Dutchhardstylehardcore (Ja zo heet die bank echt!). Binnen een paar clicks heb je exact wat je zoekt. Tipje: Check ook zeker de Rob Fabrie presets. Die zijn zeker de moeite! Bovendien hebben meerdere bekende artiesten meegewerkt aan de synth. Denk daarbij aan The Viper, DJ Isaac & Endymion. Die gasten weten natuurlijk als geen ander wat je nodig hebt voor een vette track. Maar ook Rob’s zoon, Mike, komt voorbij in de lijst met presets.

Rob Papen levert zijn synths altijd met een hele lijst dikke presets. En dat is dus nu ook weer niet anders! In de Predator 2 zitten maarliefst bijna 6000 presets. Echt ongekend veel. Dat kom je nergens anders tegen. Maar vind je nog steeds dat je er niet genoeg hebt? Dan kun je online voor een paar tientjes nog extra soundbanks aanschaffen. Maar geloof me, voorlopig heb je er echt genoeg.

Predator 2 - Presets

Predator 2 – Presets

Easy mode

Vind je het heerlijk om zelf lekker aan de knopjes te draaien? Dan kun je natuurlijk de presets tweaken. Of je begint gewoon vanaf nul. Ben je nieuw wat betreft oscillatoren & modulatie etc? Pak dan de “easy” modus. Er verdwijnen dan functies van het scherm. Enkel de basis blijft over. Dit is een ideale manier om kennis te maken met soundshaping zoals morphing en filtering. Een eigen klank creëren blijft op deze manier toegankelijk zonder dat je echt raketgeleerde hoeft te zijn. Wil je toch dieper in de synth duiken dan knal je de “easy modus: gewoon weer uit. Wat jij wil!

Deze diashow vereist JavaScript.

Een super leuke functie om te gebruiken is de “Variations” knop aan de rechter bovenkant. Die brengt random mutaties aan. Hiermee pas je in een muisklik je preset aan. Het is net een doos met chocolaatjes, je weet nooit precies wat je krijgt!

De diepte in

Toch heb je al heel snel een nieuwe originele sound. Op basis van de drie oscillatoren kun je zo de waveforms selecteren die jij als basis wilt hebben (je hebt de keuze uit 128 verschillende waveforms en kunt er ook nog zelf acht verschillende intekenen). Nog interessanter wordt het met “morphing”. Per oscillator kun je twee “waveforms” met elkaar laten kruisbestuiven om het zo maar even te zeggen. Dit is een gloednieuwe functie van nummertje twee uit de Predator reeks en bijzonder diepgaand.

Predator 2 - Custom Waveforms

Predator 2 – Custom Waveforms

Hoewel het enige handigheid nodig heeft, kun je ook je eigen “waveforms” tekenen. Zo kun je heel snel een sound volledig verneuken of juist aandikken! Wat oefening is echt verreist maar ook dit is weer leuk om te doen en dat dames & heren is natuurlijk de essentie van muziek maken! Uit betrouwbare bron hebben we overigens vernomen dat er voor het ontwerpen van je eigen waveforms een update aankomt die het mogelijk maakt om in Big Screen modus tot in detail te werk te gaan!

Al deze OSC’s kun je door de filters en effecten halen. En zeker aan effecten geen tekort! Een legertje delay’s, filters, flangers, reverb’s, phasers, distortions en gaters geven jouw sound extra flair.

En voor de gevorderden onder ons is er de mogelijkheid om met de intuïtieve XY pad diverse modulatie elementen en effecten aan elkaar te koppelen. Modulatie complexiteit zoals je dat alleen in de plugins van Rob Papen terug ziet komen. Daar waar de Easy Mode de beginnende synth goeroe zal aanspreken, is het de full blown Predator 2 die de expert zal aanspreken. Alleen al met die extra opties zoals de arpegiator, XY pad, EQ en Chord generator kan ik nog een review vullen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Gebruiksgemak

Het gebruikersgemak is hoog, vooral dankzij de easy modus. Ook het hele “klik op een knopje met de rechtermuisknop” wil ik even benoemen. Je krijgt een submenu’tje te zien waar je b.v. de knop op exact nul kan zetten of maximaal. Ook kun je handmatig een waarde intypen als je dit wilt. De spread van OSC3 op exact 63% zetten bezorgd je geen tennisarm meer. Het kan met de rechtermuisknop en dat is fijn, want soms zit het hem in de details. Browsen door de presets gaat snel met de “manage” functie. Daar kun je zoeken op naam of rangschik je de boel volledig opnieuw.

Klank

Maar uiteindelijk draait het toch allemaal om de klank van de output. Daar kan ik kort in zijn: niets op aan te merken! De Predator 2 klinkt als een dijk. Subtiel, bombastisch, dynamisch, breed, helder, smerig, de Predator 2 kan het allemaal! Het is alleen aan jou om te bepalen wat je wilt. Maar dankzij de vele gedetailleerde mogelijkheden kun je de sound helemaal naar jouw hand zetten. In de korte tijd dat ik hem heb mogen testen, behoord hij ondertussen tot één van mijn favorieten.

VERDICT

Rob Papen doet het toch maar weer mooi! Hij levert een dikke synth af die bij niemand in de studio zou misstaan. Laat je niet misleiden door het uiterlijk, hij werkt namelijk enorm prettig. Persoonlijk vind ik de Predator 2 een ideale toevoeging op b.v. de Nexus2 of Sylenth1, die veelvuldig gebruikt worden binnen de dance! Predator 2 heeft net een wat andere flow en sound waardoor je track dat stukje frisser gaat klinken. Dat ene geluid wat je track nog nodig hebt zit hier 100% in! Of je het nu uit de honderden presets haalt of uit een oscillator die je helemaal de moeder laat “morphen”. Maakt niet uit. Amateur of expert? Voor 150 euro ben je het mannetje!

Prijs en beschikbaarheid

Je scoort de Predator 2 via robpapen.com voor slechts 149 euro. De virtuele synth is beschikbaar in 32 en 64 bits AU, VST of AAX (voor Win PT12 is onderweg!). Weet je niet zeker of hij prima gaat draaien op jouw hardware? Controleer dan even de systeemvereisten:

  • PC: Windows Vista / Windows 7/ Windows 8/ Windows 10
  • Mac: OSX 10.6 of hoger

Wil je hem eerst testen? Controleer dan de systeemvereisten en download de demo!

Socials

Volg Rob Papen op de volgende kanalen om volledig bij te blijven met de ontwikkelingen:

Youtube / Twitter / Facebook

Schrijver: Pat B