Twee jaar geleden was er een all-in-one oplossing van Pioneer DJ: de XDJ-RX. Een populair systeem wat in vele (home)studio’s staat. Twee weken terug kondigde Pioneer ineens de opvolger ervan aan: de Pioneer DJ XDJ-RX2. Nu al een veelbelovend systeem!

Pioneer DJ

Pioneer DJ is al vele jaren prominent aanwezig op de markt voor DJ gear. Elk festival of club heeft wel een setup staan. Veelal bestaand uit een DJM en set CDJ’s. Voor ons als artiesten een uitkomst, want ongeacht waar je staat, er staat altijd wel een vertrouwd apparaat in de booth. Want wat mij betreft zit daar ook zeker de kracht. Ongeacht het model of type, de kenmerkende layout is vertaald naar de vele producten.

Of je nu bent ingestapt vanaf de DJM-500, of pas recent een DJM-900NXS2 hebt aangeschaft, bijne elke DJ weet waar de grote oplichtende knop rechtsonder op de unit voor dient. Dat geldt ook grotendeels voor de CDJ’s, alhoewel die vanaf de CDJ-2000 wel een enorme vlucht hebben genomen met dank aan het grote scherm.

Voor “controllers” is dat echter altijd nog een beetje een zoektocht geweest, mede door het feit dat er ook gedacht moest worden aan de bijbehorende software. Tot aan nu, aangezien RekordBox steeds meer terrein wint.

All-in-one

Een controller vergt altijd nog een computer om mee te werken. Sommigen hebben daar geen probleem mee. Mijzelf meegerekend. Maar niets is toch fijner om zonder die 13″ lichtbak te werken. In dat geval kun je bij Pioneer DJ kiezen voor een modulaire setup bestaande uit een mixer en twee spelers, of voor een all-in-one oplossing. Deze laatste optie geeft je, als je helemaal van scratch af aan moet beginnen, een mixer en speler in één apparaat.

Pioneer begon dit all-in-one avontuur met de XDJ-R1. Een compacte unit met 2 CD spelers, een mixer en de mogelijkheid om muziek van je USB of iDevice te spelen. Een stap in de richting, maar het miste nog de feeling met het topsegment aan spelers dat op dat moment verkrijgbaar was. Met de XDJ-RX zorgde ze echter voor een inhaalslag. Het leende bijvoorbeeld de look & feel van de CDJ-2000 dankzij het grote display. Voor mensen die veel buiten de deur draaien op een DJM-900/CDJ-2000 combo een feest van herkenning. Ik zie ze daarom ook veel bij collega’s thuis staan. Toch was er nog ruimte voor verbetering…

Pioneer DJ XDJ-RX2

Ineens was daar de mail van Pioneer DJ Nederland: de Pioneer DJ XDJ-RX2 komt er aan. Het concept leunt erg op de voorganger. Maar toch hebben ze wezenlijke verbeteringen doorgevoerd. Denk daarbij aan een touchscreen, acht pads per deck, bruikbare (color) FX en een net wat verder geoptimaliseerde layout. Ik mocht deze unit aan de tand voelen. Check mijn bevindingen hieronder.

De Pioneer DJ XDJ-RX2 in actie.

Bouwkwaliteit

Wat de bestemming ook is, de XDJ-RX2 voelt aan als een serieuze unit van uiterst degelijke kwaliteit. Voor wie geregeld op een DJM-900/CDJ-2000 combo draait: je herkent de degelijkheid direct. Alles is netjes afgewerkt en spelingsvrij. Opvallend is de keuze van de pads. Deze waren voorheen van hard plastic met een redelijke klik. Het is maar wat je voorkeur heeft, maar deze rubberen variant voelt beter aan. Niet dat ik hierdoor veel beter kan fingerdrummen (dat zal nooit mijn bron van inkomsten worden), maar het werkt wel lekkerder.

Aansluitingen

Aan de achterzijde van de XDJ-RX2 zitten tal van aansluitingen. Er zijn diverse tulp (inch) aansluitingen voor de aanvoer van audio uit draaitafels of andere spelers (je hebt per kanaal een phono en line input ter beschikking). Maar ook de uitgangen en een USB poort zitten solide in de achterkant verwerkt. Voor het eerst is op deze speler afscheid genomen van die dodgy UTP poort om een Pro-DJ-Link tot stand te brengen met een computer. Buiten het feit dat die UTP kabels bij mij altijd verrot zijn, heeft mijn MacBook Air ook geen UTP aansluiting, en was ik bij andere spelers verplicht te werken met een adapter. Maar dankzij de nieuwe USB poort, kan ik nu gemakkelijk de laptop aansluiten om te gebruiken als RekordBox device, of als basis voor RekordBox DJ.

RekordBox

De combo met RekordBox is ideaal. Je kunt nu echt alle kanten op. Mijn voorkeur heeft het nog steeds om een USB (die ik ook altijd mee op pad neem) in te pluggen, een track te selecteren en te spelen. Quick and easy!
Maar mocht ik nu in een bui zijn waarbij ik mijn volledige collectie ter beschikking wil hebben, dan kan ik er altijd nog voor kiezen om mijn laptop aan de eerder genoemde USB aansluiting aan de achterzijde te prikken, om zo mijn collectie te benaderen alsof het mijn USB stick is.

Tell Sell voice over: Maar Mike, is het niet AMAZING?! Je krijgt er ook nog een RekordBox DJ & Video licentie bijgeleverd. Niet alleen vandaag. Niet alleen deze week, maar gewoon altijd!

Met de RekordBox DJ Licentie neemt de computer het volledig over. Je Pioneer DJ XDJ-RX2 wordt omgetoverd tot een midi controller voor de RekordBox DJ software. Hiermee krijg je weer net wat extra functionaliteiten. En ook dat regel je via de USB aan de achterzijde van de unit.

RekordBox DJ

Maar wat krijg ik dan extra, hoor ik je denken? Op het moment van schrijven ben ik hier nog niet in gedoken. Mede omdat Rekordbox DJ een product op zich is, komen we daar in een latere review op terug.

What’s new?

Maar laten we wel wezen. Je koopt deze unit niet omdat je er zo graag een computer aan hangt. Als je dat wilt, bied Pioneer DJ je ook alternatieven in bijvoorbeeld de Pioneer DJ DDJ-RZ. Nee, je koopt deze unit waarschijnlijk omdat je gewoon stand alone wilt werken. Één bakbeest, één aan/uit knop en met enkele seconden aan de slag. En het liefst ook nog een speler met dezelfde look & feel als de serieuze setup die je tegenkomt bij boekingen buiten je slaapkamer. Dat is de Pioneer DJ XDJ-RX2!

Touchscreen

Laat ik gelijk maar met de deur in huis vallen: het scherm is brilliant! Dat was het uiteraard al in de XDJ-RX. Maar de XDJ-RX2 erft ook het touch aspect vanuit de NXS2 spelers. En dat vind ik persoonlijk een enorm voordeel. Ik speel geregeld buiten de deur, en vind het altijd een verademing om met een NXS2 setup te draaien. En dan met name om de navigatie mogelijkheden. Met touchscreen in qwerty modus ben je zoveel sneller, dat is ongekend.

Misschien zijn mijn playlists niet scherp genoeg, maar het gebeurt me geregeld dat ik een ingeving krijg voor een volgende plaat, terwijl ik effectief maar een minuut de tijd heb deze track te vinden in mijn 32 GB aan beats. En dan moet er nog strak getrokken en gemixt worden ook. Doe dat maar eens op een systeem waar je niet beschikt over een qwerty toetsenbord. Op de interwebz zag ik al enkele opmerkingen voorbij komen dat mensen het niet waard vinden om een paar euro extra te betalen voor een touchscreen. Maar onderschat dit niet. Dit is echt een hele verademing.

Deze diashow vereist JavaScript.

Track Filter

Naast de flexibiliteit van het qwerty toetsenbord, is er nog een navigatie foefje van de CDJ-2000NXS2 overgenomen: Track Filter. Op deze manier kun je snel en eenvoudig tracks vinden in bijvoorbeeld dezelfde BPM range. Maar misschien nog wel het meest handige: een bijpassende key. Dit maakt het harmonisch mixen eenvoudig.

Ik zie mezelf dat live niet direct doen. Dan pak ik gewoon de track die op dat moment het meeste uithaalt op de dansvloer. Maar voor mixtapes geeft het net die extra boost.

Stel je filters in om meer passende tracks te vinden.

8 Touchpads

Laat ik voorop stellen dat ik überhaupt niet snapte waarom de initiële XDJ-RX slechts vier pads per deck had. Bij de Pioneer DJ XDJ-RX2 is daar verandering in gekomen. En dat doen ze erg leuk. Zeker nu de pads kleur gecodeerd zijn. In één oog opslag zie je in welke mode je aan het werk bent.

8 pads per deck.

De pads zijn op 4 verschillende manieren te gebruiken:

 • Hot cue: Zet 8 verschillende cue points per track. Elke hotcue krijgt z’n eigen kleur en marker op de display (volgens de settings in RekordBox).
 • Beat loop: Zet een loop. Je krijgt de mogelijkheid om met 8 verschillende lengtes te werken.
 • Slip loop: Ongeveer zoals beatloop met kortere lengtes, echter loopt op de achtergrond de track gewoon door. Vooral tof als je kleine buildups wilt maken. Wat ik bovendien bruikbaar vind, is het feit dat er hier ook 2 pads zijn gereserveerd voor tracks met swing, ipv het standaard 1/16.
 • Beat jump: Handig als je 1 (of meerdere) beats vooruit of achteruit wilt springen. Zelf gebruik ik dit geregeld als een soort emergency loop of om een track wat korter te maken.

In eerste instantie had ik niet verwacht hier veel mee te werken. Maar het werkt enorm eenvoudig. De voorwaarde is natuurlijk wel dat je de grids per track goed hebt gezet in je RekordBox.

What’s nice?

Niet alles is nieuw. De Pioneer DJ XDJ-RX2 erft ook wat praktische zaken van de voorganger. Zaken die je eigenlijk ook niet wilt missen.

Mixer

Als je naar de mixer kijkt, dan zie je hier veel gelijkenissen met de DJM-450. En ook dat vind ik persoonlijk een pluspunt! Om de één of andere reden vond ik de plaatsing van de rotary, VU meters en cue buttons op de XDJ-RX wat onhandig gekozen. Tuurlijk went dat allemaal wel, maar de layout van de XDJ-RX2 is hiermee een duidelijke stap in de richting van de professionele modellen.

Verder kent de mixer twee degelijke line faders, een flexibele crossfader en aanpasbare EQ’s (via het utilities menu).

De mixer, die erg veel lijkt op de DJM-450.

Effecten

Vroeger draaide ik veelal in zaken met een non-Pioneer setup. Het waren vooral die grote Dateq mixers die er stonden. Effecten had je niet. Daar bracht Pioneer verandering met de introductie van de DJM-500 en een EFX-500. Pioneer wist het bruikbaar en toegankelijk te maken. Sindsdien vind je effecten op nagenoeg al hun apparaten. Ook op deze unit zijn er weer terug te vinden.

Beat FX

De kenmerkende oplichtende knop staat centraal voor alle tempo gecontroleerde effecten. Bekende vrienden van de show zoals delay, echo, roll en reverb zijn weer van de partij. In totaal kun je kiezen uit acht effecten. Elk toe te kennen aan de één van de kanalen, een microfoon, de extra aux ingang, een crossfader kant of de master. Zoals je dat kent bij de bekende Pioneer DJ mixers.

De bekende opkleurende button.

Daar waar je normaal je informatie en settings per Beat FX van een apart display op je DJM afleest, is op de Pioneer DJ XDJ-RX2 gekozen dit weer te geven op het grote display. Zo zie je in één venster welk effect je hebt gepakt, over welk kanaal je het stuurt, welk tempo gebruikt wordt en welke beat instellingen je gebruikt.

Sound Color FX

Vanaf de DJM-800 introduceerde Pioneer DJ de Sound Color FX. Makkelijk toepasbare effecten die niet direct gekoppeld zijn aan een BPM, maar naar eigen inzicht gedoseerd kunnen worden door middel van de zilveren rotary. Daar waar de huidige DJM-900NXS2 er inmiddels 6 heeft, zitten er op de XDJ-RX2 4: Dub Echo, Sweep, Noise & Filter. De XDJ-RX had dit ook al, maar nieuw in deze setting is de Parameter rotary, waarmee je de intensiteit van het effect bepaald. Zo kun je bijvoorbeeld de sweeps wat subtieler maken. Deze parameter knob ken je wellicht ook van de DJM-900NXS2 en de DJM-450. Wat mij betreft een hele bruikbare toevoeging, want ik vind de sweeps over het algemeen veel te hard ten opzichte van de muziek die op dat moment speelt. Dankzij de parameter knob is dat verleden tijd, en maak je het effect ten alle tijden bruikbaar.

Nog meer effecten!

Jogwheels

Jogwheels, ooit dacht ik wel zonder te kunnen, dus ging ik vreemd met een controller van een concurrerende producent. Na een jaar kwam ik er achter dat mijn stijl van draaien niet zonder jog kan. Het is fun voor scratch effecten (in combinatie met de slip mode), handig voor correcties en behoud de link naar de ambacht die 12″ heet. Ik maak met de XDJ-RX2 eenvoudig leuke backspins en scratches.

De jogwheels zijn een maatje kleiner dan die van een CDJ-2000.

Wel vergt het voor mij even aanpassen als het gaat om benden. Op de CDJ’s zet ik namelijk de weerstand altijd op maximaal. Deze jogwheels hebben weinig weerstand, dus ik zal iets minder fanatiek moeten hengsten. Maar dat redden we wel. Ik ben ooit ingestapt met Pioneer DJ CDJ-100S, en dat is ook goed gekomen.

Beat Sync

Oooeeeh, boehoe boehoe! David Guetta stylo! Sync is voor pussy’s, je weet zelluf! Enfin, dat is wat je meestal leest op het internet. Maar net als met alle andere vooruitgangen in de techniek, is dit er ook één om te omarmen. Want als je al jaren draait, ken je dat beatmatch geintje ondertussen wel. Als je in Rekordbox alles goed hebt ingesteld (grid, cue points), is het met de master en sync button een eenvoudige klus om platen op hetzelfde tempo te krijgen.

Sync, do or don’t?

Ook ik was in het begin sceptisch. Want er wordt toch aan de basis van het dj-en getornd. Op de Pioneer DJ XDJ-RX2 ben ik voor het eerst aan de slag gegaan met de techniek. En dat opent de deur naar andere creativiteit. Het mag daarom ook niet ontbreken op een unit als deze. Gebruik het vooral om je creativiteit op andere onderdelen los te laten. En laten we wel wezen, het zal de dansvloer niets uitmaken of je deze button nu wel of niet gebruikt.

Nieuw voor deze unit is de mogelijkheid om gebruik te maken van instant doubles, waarbij een lopend deck één op één gekopieerd wordt naar het andere deck. Met de playhead op exact hetzelfde moment geeft het je de vrijheid om (scratch) gimmicks uit te halen.

2 USB poorten

De kracht van deze stand alone unit, is dat je er je gig stick in prikt en aan de slag gaat. Maar met slechts één USB poort zou een B2B set met een mattie niet echt tot de mogelijkheden behoren. Gelukkig heeft deze unit ook twee USB poorten. Beide poorten kunnen uitgelezen worden tijdens een setje. Mocht je nog een derde mattie op bezoek krijgen, dan kun je ook altijd nog je laptop met Rekordbox aan de achterkant toevoegen. Dus nooit een tekort aan inputs.

De tweede USB poort kan tevens ook gebruikt worden voor het opnemen van je DJ set. Je vind dan uiteindelijk op je stick een folder met een wav file. Of, als je op tijd op de Track Mark button drukt, meerdere wav files die naadloos op elkaar aansluiten. Dus ook voor het opnemen van een dj set is geen computer meer nodig!

Uitlezen en opnemen, alles kan!

What else?

De Pioneer DJ XDJ-RX2 kent, naast bovenstaande, nog een hele reeks handige functies, die het vermelden wel waard zijn. Dus bij deze nog de nodige zaken die niet mogen ontbreken in een review!

 • Settings: Je kunt in het utility menu allerlei zaken instellen zoals de fader curve, EQ modus (isolator of equaliser), deck load lock (geen muziek laden in een spelend deck), en nog meer.
 • Live deck: De speler geeft aan welk deck live is (en dus over je speakers knalt).
 • Slip mode: Pas FX toe terwijl op de achtergrond je track doorspeelt.
 • Tag list: Kenmerk tracks die je tijdens het scrollen tegenkomt maar nog niet direct wilt draaien (oude mixmeisters: het schuin zetten van je platen in je curver bak).
 • AUX in: Deze speler heeft een extra setje tulp ingangen om een additionele audio bron op aan te sluiten.
 • Needle search: Per kanaal skip je makkelijk door de track heen. Nog één van de voordelen van het touchscreen.
 • Tempo: Kies ervoor om te werken met 6%, 10%, 16% of wide.
 • Rekordbox licenties: Naast Rekordbox DJ, krijg je ook een licentie voor Rekordbox Video. Tof voor de mobiele DJ die ook met videoclips werkt.
 • 2 Mic ingangen: Voor de vocale ondersteuning tijdens je set.

Verdict

Poeh, waar moet ik beginnen? De Pioneer DJ XDJ-RX was al een mooi apparaat. Het heeft terecht een plek ingenomen in vele thuis studio’s. Mede omdat het met de meest cruciale functies een goed alternatief bood voor een volwaardige DJM-900/CDJ-2000 setup. Er leek niet direct ruimte voor verbetering, maar toch heeft Pioneer het voor elkaar gekregen met de Pioneer DJ XDJ-RX2.

Het Touchscreen is wat mij betreft de meest voornaamste reden om deze update als geslaagd te beschouwen. Want hiermee elimineer je daadwerkelijk de laptop uit je setup. Op de voorganger was zoeken niet zo flexibel zonder laptop. Daarnaast bieden de acht pads net die extra opties voor de Beat Loops, Slip Loops en Beat Jumps. Op Hot Cue gebied zie ik het mezelf nog niet nodig hebben, maar wie weet.

Qua aansluitingen ben ik blij dat ik nu zowel mijn SL’s als ook oude CDJ’s aangesloten kan laten. Daarnaast ben ik wel benieuwd wat Pioneer DJ met DVS gaat doen. Nu wordt dat nog niet officieel ondersteund. Maar het zou wel een welkome toevoeging zijn. Want draaien met jogwheels is leuk. Maar het draaien op draaitafels is zo nu en dan ook een enorm leuke bezigheid.

Voor mij is de gebruiksvriendelijkheid en herkenbaarheid van een volwaardige Pioneer set succesvol vertaalt naar een compacte en betaalbare oplossing die klinkt als een beest. De Pioneer XDJ-RX2 gaat zeker nog meer thuis studio’s vullen. En ook de mobiele DJ zal hier een mooi draaimaatje in vinden!

Opmerkingen

Uiteraard zijn er ook wat kritieken te melden. Zo vind het interwebz (en niet ik) het een gemiste kans dat er geen FLAC ondersteund wordt. Ik vind FLAC leuk voor audiofielen, maar voor een DJ set… Tevens hadden mensen graag een vier kanaals versie gezien. Oké, dat had leuk geweest. Maar op menig locatie werk ik op een DJM-900 met 4 kanalen en 2 spelers. Dus die twee extra kanalen mis ik ook niet.

Prijs en beschikbaarheid

De Pioneer DJ XDJ-RX2 is inmiddels verkrijgbaar bij alle Pioneer DJ dealers voor een prijs van 1699,- euro. Je krijgt hiervoor de unit zelf, een voeding- & USB kabel en een RekordBox DJ & Video licentie. Wanneer je de speler aansluit op een computer, zul je een driver moeten installeren. De meegeleverde RekordBox versie vereist dan de volgende systeemeigenschappen:

 • Windows: Windows 7 of hoger
 • macOS: macOS 10.10 en hoger

Socials

Volg Pioneer DJ op de volgende kanalen om volledig bij te blijven met de ontwikkelingen:

Facebook / Youtube / Twitter / Instagram / Google+

Deze diashow vereist JavaScript.