Een jaar geleden kwam Pioneer DJ met de opvolger van op de XDJ-RX: de XDJ-RX2. Deze viel bij tal van DJ’s zo goed in de smaak dat de orderpikkers bij menig shop overuren liepen. Niet alleen de semi pro’s, maar ook de bedroom DJ’s kregen het er warm van. Maar ook de newbies kwijlde bij elk plaatje wat ze op hun Insta tijdlijn voorbij kregen…
Dat de RX2 dus een hit was voor Pioneer DJ mag duidelijk zijn. En dat ze daar iets mee moesten, was ook duidelijk. Zo kondigden ze afgelopen week de nieuwste telg aan: de Pioneer DJ XDJ-RR. Een kleine broer van de RX2 (check hier onze review). Maar wat is nu het echte verschil op het formaat na? Dat lees jij in onze review van de Pioneer DJ XDJ-RR!

REVIEW / PIONEER DJ XDJ-RR

Nieuwsgierig als wij zijn kon het natuurlijk niet anders dan dat wij deze nieuwe speler eens goed aan de tand moesten voelen. Dat heb ik (Dave) dan de afgelopen dagen gedaan. En met veel plezier moet ik zeggen. Maar laten we stoppen met teasen en eens beginnen met vertellen wat ik van de XDJ-RR vind 😉

EERSTE INDRUK

Bij het uitpakken van de XDJ-RR valt me niet 1,2,3 op dat dit een nieuwe speler is. Wanneer ik echter even goed kijk, vallen de verschillen op. Nou heb ik enige ervaring met de XDJ-RX2 en mag ik gerust zeggen, dat switchen tussen deze units, niet zo’n probleem zal zijn. Alles oogt in principe hetzelfde, alleen net ff wat compacter. De XDJ-RR voelt solide aan, heeft (gelukkig) wat gewicht en is voorzien van een mooi groot scherm. Net als zijn grote broer, maar dan zonder touch!

LAY-OUT

De XDJ-RR is traditioneel opgezet. Dat wil zeggen dat je in het midden de mixer sectie vind met aan weerszijde de “spelers”. Die zijn ook weer ingedeeld zoals je mag verwachten, dus (gelukkig) niet gespiegeld. Voordeel hieraan is dat wanneer je (straks) in de club staat, alles in principe dezelfde plek heeft (op de Hot Cue’s na..).

Pioneer DJ XDJ-RR

MIXER SECTIE

De mixer bestaat uit twee plus één kanaal. 2+1? Hoe zit dit dan hoor ik je denken… Nou je hebt een extra ingang, Welke je kunt schakelen tussen off, line of portable. Met een Trim knop om het volume te regelen. Met de line functie kun je dus b.v. een extra deck aansluiten, en met de portable bijbeeld je iPhone om je Spotify te streamen, mocht je daar behoefte aan hebben… De schakelaar boven de input dempt het geluid indien nodig zodat dit op het jusite nivo de mixer binnen komt.

Voor de twee kanalen heb je de normale toonregeling zoals je die op een Pioneer mixer verwacht, deze werkt op dezelfde frequenties als de NXS2. Hiernaast kun je de curve van de faders instellen en zit er een crossfader op (vraag me alleen af wie dat op deze unit gebruikt). Deze kun je ook nog instellen.

De unit is voorzien van 2 hoofdtelefoon ingangen. Zo kun je gebruik maken van een grote of een kleine plug. In een B2 B set kun je 2 hoofdtelefoons inpluggen. Houd er echter rekening mee dat het vermogen per hoofdtelefoon wel naar beneden gaat en je de voorbeluistering niet onafhankelijk kunt regelen. De hoofdtelefoonuitgang is namelijk ontworpen voor gebruik van een van deze twee uitgangen en niet beide tegelijk. Wel kun je met een draaiknop switchen tussen de Cue en de Master en heeft de uitgang bij het gebruik van 1 hoofdtelefoon een luide output.

DECKS

Zoals ik al aangaf zijn deze eigenlijk exact opgebouwd als een CDJ en daardoor voor de meeste blind te bedienen. Met alle bekende knoppen. Je vind er onder andere de loop in en out functie, kun je direct je Cue punten plaatsen of oproepen. Kun je de jog instellen op CDJ of Vinyl modus. Kun je het tempo van je pitch instellen van +/- 6% tot en met wide (100%) en zit er zoals bij alles tegenwoordig de Beat Sync optie op.

Het Jogwheel heeft ongeveer hetzelfde formaat als zijn grote broer, echter mist deze de gekleurde LED in het midden. Een gemis? Niet echt als je het mij vraagt. Cue sectie. Deze zijn onderverdeeld in vier opties, te noemen; Hot Cue, Beat Loop, Slip Loop en Beat Jump.

Hot Cue

Je kunt net zoals bij een CDJ-2000 Nexus vier Hot Cue’s toekennen. Zo kun jij net iets creatiever zijn met je mix.

Beat Loop

Deze zorgt ervoor dat jij direct een loop kunt maken zonder dat je de in en out button hoeft te gebruiken. Zo heb je direct een 16 beat, 8 beat, 4 beat en 2 beat loop te pakken.

Slip Loop

Hiermee kun je, terwijl de muziek doorspeelt, een korte loop maken welke actief blijft zolang je de knop ingedrukt houdt. Zodra je de loop beeindigd gaat de muziek door, net alsof er nooit een Loop is geweest.Wat is nou het voordeel hiervan? Zo kun je bijvoorbeeld woorden weg bliepen mocht dat nodig zijn. Wist je trouwens dat er in Rekordbox DJ een Bleep functie zit die je zo kan instellen dat bepaalde ‘vuile’ woorden nooit te horen zijn? F*ck hee, dat is echt b*tch *ss handig m*therf*ckers!

Beat Loop

Simpel? Hiermee kun je gemakkelijk een een x aantal beats naar voren of achteren in je track gaan. Gebruik je dit? Ik denk niet snel in de praktijk. Maar het kan handig zijn als je je plaat net te vroeg of laat in start, dan kun je snel corrigeren zonder dat het teveel opvalt.

Pioneer DJ XDJ-RR

CONNECTIVITEIT / IN- & UITGANGEN

Aan de voorzijde vind je twee hoofdtelefoon aansluitingen, aan de achterzijde wordt het wat spannender. Hier vind je de power aansluiting, een gebalanceerde microfoon ingang, met daarnaast de aux in. Ook zit er aan de achterzijde een USB aansluiting, en de master out (in zowel XLR als tulp). De microfoon kun je aan en uitzetten, heeft een eigen trim en een twee bands EQ.

Bovenop vind je nog twee USB ingangen voor je sticks, waarom twee? Om snel te kunnen wisselen van DJ maar ook zodat jij jouw set direct kan opnemen. Mooie hierbij is dat je ook gelijk track marks kunt zetten.

EFFECTEN

Deze zijn opgedeeld in twee secties; Sound Color FX en Beat FX.

Sound Color FX

Deze bestaat uit Dub Echo, Pitch, Noise en Filter. Deze zijn beïnvloedbaar via de color FX knoppen. Eigenlijk de meest gebruikte als je het mij vraagt. Wel mist hier de parameter knob, zoals de RX2 die wel heeft, om de intensitiet van het effect te bepalen. Maar dat is meer voor de detaillisten onder ons.

Beat FX

Deze heeft uit drie opties, Echo, Reverb en Flanger en kun je toewijzen op kanaal één, twee of de master. Ook kun je hier de level /depth instellen en aan en uitzetten. Deze fade na wanneer je de fader dicht doet, voor een mooier effect. Uiteraard is dit aanzienlijk minder dan dat de meeste andere units hebben. Echter zijn het wel de 3 meest gebruikte.

SCREEN

Het scherm van de XDJ-RR is optisch hetzelfde als die van de XDJ-RX2 en heeft dezelfde layout en menustructuur.  Wel mist de XDJ-RR aanraakgevoeligheid in het scherm, maar dat zou ook wel te mooi om waar te zijn als het erop zat voor zo’n geprijsde all-in-one.

Pioneer DJ XDJ-RR

VERDICT

Laat ik beginnen met de min kant van het verhaal; het is allemaal beknopt, zoals we dat ook opmerkten bij de Pioneer DJ DDJ-1000. Heb je daar last van? Ik denk dat wanneer dit je eerste serieuze stap binnen de DJ wereld zal zijn het allemaal wel mee zal vallen. Draai je regelmatig op de grote spelers, dan kan het allemaal net wat krap aanvoelen. Kijken we naar de pluszijde, dan krijg je voor het geld echt een dijk van een controller, met echt alles wat de grote spelers ook te bieden hebben. Ik zie dit echt als de ideale bedroom unit welke ook echt wel op een feestje zijn ding kan doen! Pioneer heeft met de XDJ-RR weer een mooie all-in-one afgeleverd, welke menig hart weer sneller zal doen kloppen! En vergeet niet dat je deze unit ook nog eens naadloos kunt gebruiken met de Rekordbox DJ software, wat de mogelijkheden helemaal uitgebreid maakt. Wel zul je daarvoor uiteraard een computer moeten plaatsen op je dj setup.

Ben jij er nu nog niet helemaal uit, dan kun je hier de exacte verschillen nog even checken.