Afgelopen jaar kwam Pioneer DJ met 3 nieuwe DJ headphones. Of je nu de wereld rondvliegt of graag wat aan elkaar mixed op je slaapkamer, er was voor ieder wat wils. Met name voor deze laatste groep was de Pioneer DJ HDJ-X5 een prima instapmodel. Niet te duur, tof design en een goed geluid. Het ideale concept om ook uit te rollen naar de consumenten markt. Alleen die kabel heh…. Dat probleem werd weggeknipt bij de Pioneer DJ HDJ-X5BT bluetooth headphone.

Pioneer DJ Headphones

Sinds de introductie mochten wij de headphones al eens testen. Zo hebben we een jaar geleden de Pioneer DJ HDJ-X7 meegenomen naar onze boekingen. En mochten we enkele maanden later ook de Pioneer DJ HDJ-X10 aan de tand voelen. Beide headphones kwamen toen erg goed uit de test. Constructie, geluid en duurzaamheid zijn de key features. Wanneer je op zoek bent naar een over-ear headphone, dan zijn beide een veilige keus. Maar hoe zit dat met de nog betaalbaardere Pioneer DJ HDJ-X5 dan? Daar zijn we uiteindelijk niet meer aan toe gekomen. Tot enkele weken terug. Toen werden we namelijk blij verrast door de komst van een draadloze versie van de HDJ-X5, namelijk de Pioneer DJ HDJ-X5BT. Waarbij de BT uiteraard staat voor bluetooth.

Pioneer DJ HDJ-X5BT

That’s right, een DJ headphone zonder kabel. Dat zagen we nog niet eerder. En dat heeft uiteraard een reden. Bluetooth zelf heeft altijd iets van vertraging. Uiteraard niet wenselijk als je aan het beatmatchen op gehoor bent. Toegegeven, dat gebeurt uiteraard wel wat minder sinds de introductie van de sync knop. Maar naast dat, is er geen serieuze DJ gear die dit protocol al überhaupt ondersteund. Kun je deze dan wel gebruiken om te DJ-en? Jazeker!

Deze diashow vereist JavaScript.

Business or pleasure

De Pioneer DJ HDJ-X5BT is in hart en nieren gewoon een DJ koptelefoon. Eentje waar ook gewoon een audiokabel in geprikt wordt om in je mixer te stoppen. Het heeft ook de mogelijkheid om de schelpen te draaien, de constructie op te vouwen en voldoende output te leveren in een luide omgeving. Maar dan aangevuld met een accu en een bluetooth connector. Zo kun je hem gebruiken wanneer je de dansvloer bedient van gelikte mixen. maar je gebruikt hem net zo eenvoudig om vanaf je jack-loze iPhone muziek te luisteren in de trein, bus of kantoor. Je gebruikt hem dus voor business en pleasure!

Geluidskwaliteit

Ik heb de hoofdtelefoon in beide situaties gebruikt. Allereerst ben ik met de X5BT op pad geweest. In een DJ omgeving is de klank prima werkbaar. Het hoog en laag zijn dusdanig aanwezig dat je alle bruikbare geluiden, die je gebruikt om op te beatmatchen, prima ontvangt. Daarnaast sluit hij ook dusdanig goed af, dat terugkaatsende sounds niet in de weg gaan zitten. Voor DJ-ing is de X5BT, en dus ook de X5, een hele goede koop. Zeker gezien de prijs!

Maar naast de club, heb ik de Pioneer DJ HDJ-X5BT ook meegenomen naar kantoor. Want ik vind het heerlijk om me even af te zonderen van iedereen om mee heen, om zo geconcentreerd zaakjes op te leveren. Laat ik eerlijk zijn: je merkt dat je luistert naar een hoofdtelefoon die z’n oorsprong vind in een DJ omgeving. Het laag is dik (iets waar de concurrentie vaak steken laat vallen). Echter mis ik wel het sprankelende. Het hoog en (met name) mid blijven wat achter. Hierdoor klinken leads en percussie elementen wat minder op de voorgrond. Let wel: dit is de situatie wanneer je de headphone direct uit de doos koppelt aan je telefoon. En ik ben uiteraard ook enorm verwend door mijn ervaringen met de Pioneer DJ HDJ-X7 en X10.

Gelukkig kun je nog wel in de nodige apps je EQ instellingen aanpassen. En dat is ook wat ik heb gedaan. Ik merk dat mijn luistervoorkeur toch wat meer mid en high kan gebruiken.

Voor Android gebruikers onder ons: er is ook aptX support aanwezig. Hiermee kun je in hoge kwaliteit audio streamen. Dat is vooral van belang wanneer je lossless audio bestanden gaat luisteren. Voor het luisteren van Spotify of een MP3 maakt het waarschijnlijk niets uit. iOS maakt standaard overigens al gebruik van een soort gelijke techniek (AAC).

Accuduur

Pioneer DJ beweert met deze headphone een speelduur van ongeveer 20 uur te halen. Ik heb op 1 lading iets meer dan 22 uur kunnen luisteren. Nu luister ik niet op een enorm hoog volume. Ik verwacht dat dit ook wel iets van invloed zal zijn op de accuduur. Maar dan nog, het is een hele fijne score. Zeker als je nagaat dat concurrenten op de bluetooth markt in dit prijssegment toch enkele uren minder lang meegaan.

Wat overigens ook niet alle bluetooth headphones hebben: een batterij indicator op je mobile device. Althans, we hebben deze headphone getest op iOS apparaten. Daar krijg je een batterij icoontje van je headphone te zien zodat je altijd op tijd bent met laden.

Is je batterij leeg en heb je een jack poort op je device? Luister dan net zo eenvoudig door via de kabel.

Connectie

Een connectie opzetten is net zo eenvoudig als bij elk ander bluetooth apparaat. Zeker wanneer het apparaat bekend is, zal de verbinding automatisch tot stand komen. Er zit een maximum aan bereik. Maar dit is prima op orde. Ik verloor pas rond de 11 meter mijn verbinding (zonder tussenkomst van muren). Als er eenmaal gestreamt wordt, is de connectie erg stabiel. Geen gekke glitches of hickups.

In de club pak je uiteraard gewoon de meegeleverde jack kabel. Deze wordt overigens, dankzij een kwart slag draaien, vastgeklikt in de hoofdtelefoon zelf. Hierdoor zal tijdens het draaien de “verbinding” niet snel wegvallen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Bouw

De Pioneer DJ HDJ-X5BT is voornamelijk van plastic. De constructie daarentegen is gebaseerd op een bewezen techniek. En zeker voor DJ gebruik is dat gewoon een enorm goede fit. Je slingert hem van je nek, naar je hoofd, naar je decks. Linker oor, rechter oor, in stereo, de kantelscharnieren zorgen dat hij altijd goed zit. Ongeacht de manier van DJ-en. Wel denk ik dat je er altijd nog voorzichtig mee om moet gaan. Opvouwen is altijd nog een goed plan, maar verwacht niet dat je kunt gooien met de tas waarin je hem vervoerd.

Bij het luisteren op kantoor schermde de behuizing goed af. Ik had (bijna) geen last van anderen. En anderen niet van mij. Geen overbodige luxe wanneer je in een kantoortuin zit met serieuze mensen en de D-Fence remix van Pussy M*therf*ckers komt voorbij op standje 10.

Qua fit moest ik wel enkele dagen wennen. De headphone klemt goed op mijn hoofd. In een club is dat erg belangrijk. Op kantoor vond ik het echter minder prettig. Zeker bij de langere luistersessies heb ik geregeld even gepauzeerd.

Deze diashow vereist JavaScript.

Verdict

De Pioneer HDJ-X5BT bevind zich tussen twee werelden. Het is moeilijk om hem ergens te positioneren. Hij staat met 1 been in het DJ domein en met 1 been in het wearable domein. Waarbij hij in het DJ domein laat zien het DNA te hebben van de toppers. Om mee te draaien is het gewoon een dikke aanrader (net zoals de X7 en X10). Hij zit goed op je hoofd, bied goed geluid voor de prijs en schermt goed af.

Qua luisteren is het een ander verhaal. Koop je deze headphone enkel om draadloos te genieten van muziek op kantoor of onderweg, dan zul je toch een afweging moeten maken. De accuduur is prima op orde en ook de bediening en bluetooth connectie zijn solide. Maar hij mist toch wel het nodige aan mid/hoog en heeft standaard een erg aangedikt laag (bruikbaar in de club, maar misschien overweldigend in een luistersessie). Uiteraard is dit te corrigeren met een EQ. Alleen is dat niet altijd aanwezig.

Voor mijn gevoel is dit een top headphone als je een DJ bent die graag regelmatig wil genieten van draadloze luistersessies als hij/zij even niet draait. Of voor wanneer je via de Rekordbox app je set vantevoren nog even wilt checken.

Prijs en beschikbaarheid

De Pioneer DJ HDJ-X5BT is inmiddels verkrijgbaar bij alle Pioneer DJ dealers voor een prijs van 159,- euro. Hij is verkrijgbaar in het zwart (wat ik overigens wel een enorm sexy uitvoering vind, hadden de X7 en X10 maar zo’n mat en chroomloos uiterlijk), wit en rood.

Socials

Volg Pioneer DJ op de volgende kanalen om volledig bij te blijven met de ontwikkelingen:

Facebook / Youtube / Twitter / Instagram / Google+