Uit het niets kondigde Pioneer DJ een maandje geleden drie nieuwe hoofdtelefoons aan. De X5, X7 en het parade paardje, de HDJ-X10. Het kon natuurlijk niet anders dan dat wij deze nieuwe HDJ’s aan de tand moesten voelen en hier vind je een van deze reviews, de HDJ-X10!

PIONEER DJ HDJ-X10

Mijn eerste indruk van de HDJ-X10 is dat deze veel overeenkomsten heeft met zijn voorganger; de HDJ-2000(mk2). Daar is uiteraard niets mis mee, want dit was natuurlijk al een top hoofdtelefoon daarbinnen we het over eens zijn (toch?). Waarom dan een nieuw model? Nou, het kan altijd beter toch!? Dat dachten ze bij Pioneer DJ dus ook. En Voilà, de X-10 was geboren.

What’s in the box?

De HDJ-X10 wordt geleverd met een tweetal snoeren, te noemen één gekrulde en één rechte kabel. Deze zijn voorzien van een mini XLR aansluiting waarmee je ze met de Hoofdtelefoon verbind. Het voordeel hiervan is, dat deze muurvast zit. Er wordt een verloop plug meegeleverd van mini (3,5mm) naar grote jack (6.5mm) en als laatste krijg je er en degelijke draagtas bij, waar naast de hoofdtelefoon ook je USB sticks en of SD kaarten in mee genomen kunnen worden. Erg prettig.

In gebruik

De HDJ-X10 voelt als een tank, en daar zijn wij enorm blij mee. Ook al ben je nog zo zuinig o je spullen, er kan altijd iets gebeuren waardoor je hoofdtelefoon bijvoorbeeld valt. Mocht dit gebeuren, dan heb ik er de volste vertrouwen in dat de X-10 dit zonder probleem overleeft. Het gene waar die op terecht komt heb ik eerder mijn twijfels over 😉

HDJ-X10

Geluidskwaliteit

Geluid blijft persoonlijk, en als je net als mij veel draaiuren achter de rug hebt, kan het gehoor wat minder zijn. Maar goed, het gaat hier om mijn mening. Ik heb hem met verschillende genres getest maar voornamelijk met Hard Dance en akoestische rock.
Voor deze test, legde wij hem naast de HDJ-2000, HDJ-X5, HDJ-X7, Sennheiser’s HD-25 en V-Moda’s Crossfade M100. Stuk voor stuk geroemde hoofdtelefoons (op de X5 en X7 na omdat deze simpelweg nog te nieuw zijn) welke we elke week wel ergens in een DJ Booth voorbij zien komen.

De X5, X7 en X10 hebben veel vergelijken met elkaar. Toch merken wij de de X5 echt een stukje lager in rang zit dan de andere twee. De X7 en X10 zijn echt met het idee ‘podium hoofdtelefoon’ ontworpen en dat merk je direct. Waar de X-5 thuis perfect zijn ding zal doen, zal hij op de bühne toch echt onder doen.

De X7 en X10 lijken erg op elkaar. Zowel qua design als geluid, toch zijn er wel degelijk verschillen onderling. Waar de X7 al als ene pro unit aanvoelt, voelt de X-10 dat nog meer.

De X7 is feitelijk gebaseerd op de HDJ-1500 en de X10 op de HDJ-2000. Bij onze testen valt op dat de X7 eigenlijk al beter klinkt dan de HDJ-2000MK2 die we ter vergelijk hebben gebruikt.

Als we hem dan vergelijken met de HDJ-X10 dan heeft deze net dat beetje meer crisp en detail wat je wenst. Het voordeel hiervan is, dat de mix nog ruimtelijker klinkt, en je zo nog betere de verschillende lagen uit elkaar kan houden. En dit is voor een DJ die echt het uiterste uit zijn hoofdtelefoon wil halen, erg fijn!

P.s. hier kun jij onze recensie van de HDJ-X7 nalezen.

Bouwkwaliteit

De HDJ-X10 is build like a tank. Waar de HDJ-2000 (en mk2) al erg goed in elkaar zat, is hier tot in de details gekeken hoe dit nog beter kon. En dat is Pioneer DJ gelukt. Zowel de X7 als X10 zijn beide gebouwd met het woord ‘degelijkheid’ in gedachten. Maar bij de X10 is daar nog een schep bovenop gedaan.
De X10 voelt zo solide aan, dat ik eerlijk gezegd geen enkele andere DJ hoofdtelefoon kan noemen die zo stevig in elkaar steekt.
Neem jij jouw hoofdtelefoon vaak mee, dan is dit zeker een factor om rekening mee te houden bij de aanschaf!

Specificaties en Belangrijke Kenmerken

Type

Closed, dynamic

Drivers

50 mm dome-type

Snoer/kabel

  • 1,2 m spiraalkabel (3 m uitgestrekte lengte)
  • 1,6 m rechte kabel

Inbegrepen accessoires

  • 6,3 mm stereoplugadapter (met schroefdraad)
  • Draagkoffer
  • Korte gekrulde kabel van 1,2 m (uitgestrekte lengte 1,8 m)

Gewicht (zonder kabel)

328 g

Maximaal invoervermogen

3500 mW

Uitvoergeluidsniveau

106 dB

Frequentiebereik

5 – 40.000 Hz

Impedantie

32 Ω

HDJ-X10

Verdict

Pioneer DJ levert met haar X serie een drietal zeer mooie hoofdtelefoons af. Allemaal goed afgestemd op de specifieke doelgroep. Alle drie zijn het gewoon goede hoofdtelefoons binnen een budget. Als je het mij vraagt dan is de HDJ-X10 is echt een investering, zeker als je hem ieder weekend meeneemt en raad ik hem ook ten zeerste aan bij de professionele DJs onder ons!