Pioneer DJ bracht afgelopen winter een update uit voor hun HDJ-2000.

De Pioneer HDJ-2000MK2 volgt de HDJ-2000 op, welke een door menig DJ geprezen hoofdtelefoon was, vanwege zowel bouw als geluidskwaliteit. Was er dus wel rede voor een upgrade? Daar waren wij dus ook benieuwd naar en namen de opvolger ter test.

Review

Op eerste gezicht ziet de MK2 er misschien grofweg hetzelfde uit als zijn voorganger. Gelijkend design, formaat, en draagcomfort want hij zit hetzelfde op je hoofd. Toch, als je goed kijkt, is hij net iets anders. Het zit hem in de details. Zo hebben bijvoorbeeld de schanieren een andere kleur gekregen, chrome. Het logo is vernieuwd en minder “aanwezig”, wat hem charmeert. En naast zilver is hij nu ook in het mat zwart leverbaar. Persoonlijk vind ik die erg mooi!

Maar laten we het over de geluidskwaliteit hebben. Dat lijkt mij namelijk toch het belangrijkste onderdeel van een Hoofdtelefoon.
En dat is toch wel echt verandert! Hij lijkt totaal niet meer op zijn voorganger, welke overigens een aangenaam warm geluid had. Deze heeft juist een uitgebalanceerd stereo beeld gekregen, welke de verschillende toonhoogtes afzonderlijk van elkaar weergeeft. Let wel op, dit zal in het begin even wennen zijn maar zorgt er wel voor dat je in een luidruchtige ruimte, je gemakkelijker de tonen uit elkaar kunt houden. Verwacht dus geen Beats by Dre maar een hoofdtelefoon welke je echt helpt in de dj booth. En dit willen we toch allemaal?

Pioneer DJ heeft echt aandacht bestaat aan de klachten welke zij ontvingen van het eerste model. Zij ontvingen hiervoor input via hun wereldwijde servicecenter en hebben met deze punten in het hoofd, gewerkt aan de ontwikkeling van deze vernieuwde versie. Zo zijn bijvoorbeeld de scharnieren helemaal opnieuw ontwikkeld en is de uitschuif techniek van de hoofdband compleet verandert. Dit is nu een dikke metalen strip geworden welke een hogere buig factor heeft gekregen.

Nu had ik daar zelf niets over te klagen bij de eerste versie maar verbeteringen zijn altijd welkom. Deze heeft Pioneer DJ dan ook goed opgepakt en de ‘zwakke’ punten zijn nu echt uit de wereld! Je mag er van uitgaan dat daar echt niks meer mee mag gebeuren. Het voelt allemaal een stuk beter aan dan bij het oude model. En dat zien wij uiteraard graag!

Ook het opvouw systeem voelt degelijker aan dan bij de voorganger. Intern is dit beter aangepakt waardoor het mechanisme zo gaat als onbreekbaar geworden is. Het principe is wel nog steeds hetzelfde en de MK2 laat zich net als zijn voorganger gemakkelijk opvouwen tot een klein pakketje. Ideaal dus voor het reizen!!

HDJ2000MK2_2_Everybeat_Review

Zoals ik al noemde is het draagcomfort voor mij nagenoeg hetzelfde gebleven en dat is maar goed ook. Zoals zijn voorganger zit hij gewoon erg comfortabel, ook bij langere sessies. En over comfort gesproken, Pioneer DJ levert een fijne draagtas bij de hoofdtelefoon waar je naast de HDJ2000MK2 zelf ook de twee bijgeleverde snoeren gemakkelijk kunt vervoeren. Dit betreft een rechte en een krulsnoer. Dit is wel een plus punt van het bedrijf want jij als gebruiker bent nu niet verplicht om losse accessoire te kopen voor deze eerlijk is eerlijk prijzige hoofdtelefoon. Ook zijn de kabels nog steeds voorzien van na mijn mening het beste sluitsysteem voor een hoofdtelefoon. Dit is een constructie welke door middel van 3 korte pinnen vasthoud aan de hoofdtelefoon zelf en daarna ook nog eens vergrendeld. Je zal deze echt niet meer kunnen lostrekken. Ook zal draadbreuk en dergelijke hierdoor in principe niet kunnen ontstaan. En mocht er overhoop toch iets mis gaan, dan heeft Pioneer DJ de onderdelen gewoon los leverbaar.

Upgrade waardig?

Is de MK2 nu een waardige opvolger. Ja, ik vind van wel. Let wel op, het licht wel aan je gebruikersdoeleinden. Ik vind hem voor het draaien een goed uitgebalanceerd geluid hebben. Alleen voor relaxed een plaatje te luisteren verkies ik toch echt de MK1. Maar laten we eerlijk zijn, je koopt deze hoofdtelefoon voor je DJ set dus dan kan die ook beter daar op afgestemd zijn! Toch?

Met dank aan Pioneer DJ Nederland.