Daar was dan eindelijk de langverwachte update van de DJM-250, een nieuwe tweekanaalsmixer met effecten gedeelte. Erg interessant voor de thuis DJs onder ons, want een vierkanaal mixer voor op je slaapkamer is misschien toch wat overdreven… Wij voelde de DJM-450 aan de tand en ons oordeel lees jij hieronder.

DJM-450 eerste indruk

Op eerste gezicht lijkt hij verdacht veel op mijn oude vertrouwde DJM-250 maar dan gemixed met de 900NXS. Dus ja, qua looks en herkenbaarheid zit het wel goed. Maar hoe voelt hij aan? Eigenlijk gewoon goed! Lekker degelijk zoals je bij een product van Pioneer DJ mag verwachten. Faders voelen goed, knoppen en de behuizing ook, het is exact zoals verwacht. Tot mijn hand over de crossfader gleed… Wow, die is ‘smooth’ niet normaal! Hier zullen de scratch liefhebbers hun hartje kunnen ophalen!!

Aansluitmogelijkheden

Zoals je mag verwachten bij een tweekanaal clubmixer (want dat is hij in feite) zijn bijna alle wenselijke mogelijkheden aanwezig op de DJM-450. Ik zeg bijna omdat er alleen geen digitale ingangen opzitten, op de USB na dan. Dus de CDJ’s worden analoog aangesloten. Is dit een probleem? Nee, want de CDJ’s hebben tegenwoordig zo’n goede converters dat je hier in principe niks van zult merken.
Wel heb je dus de mogelijkheid om je CDJ’s via tulp aan te sluiten, vinyl te gebruiken, digital via USB met je PC / Mac en zelfs DVS en dit laatste biedt toch weer de nodige extra’s. Zo kun jij gemakkelijk heel je bibliotheek uit RekordBox draaien of zelfs als je dat wenst ‘oldskool’ aan de slag met vinyl met je hedendaagse knallers! Iets wat ik als DJ die opgegroeid is met vinyl wel de charme van in zie, en ook graag thuis doe.

Naast de USB op de achterzijde, biedt de DJM-450 er ook één bovenop de mixer. Deze kan gebruikt worden om bv je iPad aan te sluiten. Als je daar een app zoals de RMX-1000 op zet, kan je deze gebruiken als externe effecten processor, hoe vet is dat! Zo kun jij jouw bedroom setup uitbreiden naar een heuse club set, voor niet al te veel geld!

Hiernaast heb je natuurlijk een microfoon en hoofdtelefoon aansluiting want die kunnen immers niet ontbreken 😉

Indeling

De DJM-450 heeft een traditionele Pioneer indeling. Dat wil zeggen mixer gedeelte in het midden, opgebouwd met fader met daarboven je Sound FX knop gevolgd door de EQ sectie. Rechts heb je het effecten gedeelte en links de instellingen voor microfoon, hoofdtelefoon en daartussen de Sound Color FX sectie. Als je dus ooit achter een DJM hebt gestaan kun je deze bijna blindelings bedienen.

DVS

Yes, je leest het goed, hij geeft dus de mogelijkheid om direct digitaal vinyl te draaien zonder tussenkomst van extra kastje. Wel heb je een RekordBox DJ licentie (is bijgesloten) nodig of een RekordBox DJ DVS licentie (ook bijgeleverd) en bijbehorende timecode vinyl (los verkrijgbaar). Mocht je niet van het vinyl zijn maar wel in DVS willen draaien, kan dit ook met je CDJ / XDJ’s. Het voordeel hiervan is dat je niet alleen het ‘ouderwetse’ gevoel krijgt maar ook nog eens toegang hebt tot je volledige muziek bibliotheek. Oke, dat heb je ook wanneer je puur RekordBox draait en je jouw MacBook aansluit op je CDJ / XDJ’s.

DJM-450

Effecten gedeelte

De effecten sectie is (zoals we tegenwoordig gewend zijn bij Pioneer DJ) opgedeeld in twee secties, links en rechts. Oftewel links de Sound Color FX en rechts de BPM FX.

Sound Color FX

Deze bied je niet alleen een filter maar ook nog drie andere toegewijde effecten, te noemen: Dub, Sweep en Noise. Deze zijn ieder te beïnvloeden via de toegewezen Color FX knop per kanaal maar ook nog eens te kleuren via de linkse parameter knop. Voordeel van deze toegewezen effecten is dat jij snel een effect kunt toepassen zonder de hele effecten sectie te veranderen, dus je kunt bijvoorbeeld je delay laten staan op het hoofd effectenselectie en toch een filter links en norse effect rechts gebruiken. Hoe cool is dat!

BPM FX effecten sectie

Deze kennen we grotendeels van zijn grote broer uit de 900 serie. En bevat de volgende effecten: Delay, Echo, Spiral, Reverb, Trans, Flanger, Pitch en Roll. Wat ze allemaal precies doen ga ik niet op in. Je hebt ze namelijk vast al een keer gehoord of eerder mee gewerkt, zo niet, dan zou ik zeggen ga hem eens testen en laat je verassen 😉
Deze effecten kun jij beïnvloeden via de level/ depte knop en ook nog eens timen via (je raad het al) de time knop. Zo kun jij jouw effect nog vetter over je mix gooien of het geheel een persoonlijk sausje geven.
De effecten kun je automatisch getimed laten lopen en geloof me, dat doet hij erg goed Of je kunt hem op maat tappen via de toegewezen tap knop.
Via het bovengelegen Oled display, zie jij precies hoe de effecten afgesteld staan. Wel zo handig om vlug jouw gewenste effecteninstelling terug te vinden.

Externe effecten sectie

Zoals ik al aangaf heb je ook nog de mogelijkheid om via USB Send & Return te gebruiken. Doe je dit bijvoorbeeld met je iPad en de RMX-1000 app. Dan kun jij zo nog meer effecten in je mix gebruiken. Deze kun je gelukkig qua volume aanpassen via de toegewezen knop en gewenst aan of uit zetten, direct vanaf de mixer.

Geluidskwaliteit

Laten we hier kort over zijn, de DJM-450 biedt dezelfde processor als zijn grote broertje de DJM-900nxs2. Wat klinkt deze mixer goed zeg! Ook zal je hem niet snel over zijn nek krijgen, want hij heeft genoeg headroom. Let op, ik raad je niet aan om in het rood te draaien, maar hij kan het wel. Aan de mixer kan het dus niet liggen, want deze kan zelfs gewoon in een club neergezet worden en zal hij zeker zijn mannetje staan!

Plussen en minnen

+ DVS
+ USB voor Send & Return
+ Effecten sectie
+ Crossfader
– Geen digitale ingangen voor je CDJ’s

VERDICT

Pioneer DJ weet met de DJM-450 de lat weer hoog te leggen. Dit maal voor de mid level DJ mixers. Niet alleen die maar ook de scratchers onder ons zullen de DJM-450 tot een van hun weapons of choice kunnen nemen. Want die Magval fader is er echt eentje om van te smullen. En als we dan ook nog een naar de effectenbak kijken, kan ik niet anders dan concluderen dat dit echt een van de beste mixers is money can buy! Dus als jij geen 4 kanalen nodig hebt, en laten we eerlijk zijn, dat zullen de meeste van ons niet hebben, dan is dit de mixer om te kopen!

Je koopt de DJM-450 voor 695,- en laten we eerlijk zijn, het is de investering meer dan waard!