Dat Pioneer DJ al enige tijd bezig is met het door ontwikkelen van controllers, is inmiddels voor iedere kenner duidelijk. Recent verschenen onder meer de DDJ-1000 en DDJ-XP1 die te gebruiken zijn met RekordBox. Voor DJ’s die specifiek op zoek zijn naar controllers te gebruiken met Serato DJ, verschenen onder meer de DDJ-SX3 en de DDJ-SB3. Afgelopen maand kwam daar ook nog eens de DDJ-400 bij. Wij voelde deze voor jou aan de tand.

REVIEW / PIONEER DJ DDJ-400 CONTROLLER

In deze review nemen we je mee naar de mogelijkheden van de eerder aangekondigde DDJ-400. In tegenstelling tot wat de prijs doet vermoeden, zijn dit er veel, heel veel!

SAMENVATTING

Wat Pioneer DJ bij de grotere controllers heeft geïntroduceerd, namelijk: veelzijdigheid aan functies verwerkt in een overzichtelijke behuizing met behoudt van kwaliteit, is zeker ook voor de DDJ-400 van toepassing. De mixersectie van de DDJ-400 voelt goed aan, de lijn- en crossfaders werken perfect. Het effectengedeelte oogt wat compact, echter Rekordbox biedt de mogelijkheden om verschillende effecten te gebruiken en dit werkt in mijn optiek super. De digitale jogwheels werken goed maar zijn wel bijzonder gevoelig. Uitkijken dus dat je tijdens je set niet per ongeluk de jogwheel aanraakt.

Net als de grotere controllers bevat de DDJ-400 alle functies om het DJ’en onder de knie te krijgen. Waar hardware functies, waaronder bijvoorbeeld Slipmode, Master Tempo of Quantize, ontbreken geldt dat deze feilloos verwerkt zijn in Rekordbox en naar mijn mening niet aan gebruiksgemak hebben hoeven inleveren. Rekordbox kent zelf een Tutorial functie waarmee beginnende DJ’s eenvoudig kennis leren maken met de software.

N.B.: Voor DJ’s die al langer werken met Rekordbox en tracks gesynchroniseerd hebben met een oudere versie dan versie 5, is het een must om opnieuw te synchroniseren. Dit voorkomt frustraties tijdens het DJen met onder meer de ingebouwde Quantize functie. RekordBox geeft dit aan en dat is dus niet voor niets.

DDJ-400

EERSTE INDRUK

De lay-out maakt het voor alle DJ’s, van onervaren tot professional, mogelijk om vanaf de DDJ-400 en zonder enige problemen over te stappen naar grotere controllers of setups zoals ze in clubs of op festivals terug te vinden zijn. De indeling van de DDJ-400 is op hoofdlijnen hetzelfde als die van de NXS2 serie. Zoals Pioneer DJ het omschrijft: “Ken je basics”. Met de DDJ-400 gaat dat zeker lukken.

MIXERSECTIE

De mixersectie oogt in overeenstemming met de lijn waarin Pioneer DJ controllers en andere DJ gear produceert. De draaiknoppen en verschillende faders zitten op logische plaatsen en ze werken, ieder voor wat betreft de eigen kenmerken, perfect. De crossfader bevat weinig weerstand terwijl de lijnfaders dit wel hebben. Desondanks is de crossfader helaas geen duurzame Magvel Fader Pro zoals die onder meer in grotere controllers terug te vinden is. Het is de vraag of een beginnende DJ hier een verschil in merkt.
De geluidsinstellingen voor de headphone zitten zoals gewoonlijk aan de linkerzijde van de mixersectie en werken ook zoals bij andere grotere controllers of DJ mixers uit de DJM serie. Zoals gebruikelijk is ook op de DDJ-400 de keuze tussen het geluid dat via de cue knoppen gaat of het geluid dat over de master gaat verwerkt. Al met al een prettige functie die niet gemist kan worden.

Let op, de draaiknop waarmee het ‘filter-effect’ (low-pass & high-pass) geregeld wordt is qua uiterlijk dezelfde draaiknop als de drie aanwezige equalizer draaiknoppen. Dit vergt dus concentratie van de DJ. Het kan anders zomaar het geval zijn dat je een filter-effect activeert in plaats van het regelen van de mate van lage frequentie tonen.

DECKS

Gelet op de decks blijft overeind dat dit in de lijn is met de NXS2 serie. De aanwezige knoppen, waaronder de play/cue knoppen, de loop-sectie knoppen, de master beatsync knop en de acht pads die verschillend en optioneel kunnen worden ingesteld, werken allen goed. Het instellen van hotcues of een beatloop is ook in dit geval een fluitje van een cent. Dankzij deze functionaliteiten is het DJen tegenwoordig en in algemene zin een stuk eenvoudiger geworden. Dit geldt ook voor de genoemde master beatsync knop die ervoor zorgt dat ‘pitchen’ overbodig is omdat Rekordbox het tempo van de master track synchroniseert. Hiervoor is het wel van belang dat de tracks goed geanalyseerd zijn met RekordBox(!). Voor artiesten die geen gebruik maken van de master/sync optie heeft Pioneer DJ ook aan de DDJ-400 de bekende pitch fader tempo toegevoegd. De pitch fader tempo voelt an sich goed aan. Het is wel van belang om goed naar de instelling (+/- 6, 10, 16 of WIDE) in RekordBox te kijken. Door het grote bereik van de pitch fader kan het voorkomen dat het lastig is om beide decks gelijk te stellen. Mijn voorkeur is dan ook beide pitch instellingen op +/- 6, de kleinste range, te zetten.

De jogwheels van de DDJ-400 zijn digitaal. Dit betekent aan de ene kant dat ze behoorlijk gevoelig zijn in het gebruik met RekordBox. Aan de andere kant betekent dit dat de weerstand, de zogenoemde Jog Adjust, van de jogwheels niet middels een hardware knop ingesteld kan worden. De aanwezigheid van de Jog Adjust is overwegend een persoonlijke voorkeur. In veel gevallen is het een kwestie van gewenning. Desondanks hadden de jogwheels van mij wat meer mechanische weerstand mogen hebben.

CONNECTIVITEIT / IN- & UITGANGEN

PC-Masteruitgang
Externe voeding is voor de DDJ-400 overbodig. De controller krijgt zijn voeding via de USB kabel die aangesloten wordt middels een laptop of PC. De ingebouwde geluidskaart zorgt ervoor dat set ook via de geluidsboxen van de laptop of PC/Mac kan worden afgespeeld.

Master
Hierop kunnen externe studio- of DJ-monitoren worden aangesloten. Ook kan de master worden aangesloten op een externe versterker. In jouw specifieke geval moet je mogelijk een verloopstekker aanschaffen. Deze en vele andere kabels en verloopstekkers zijn eenvoudig te bestellen via o.a. Tonecontrol.

Microfoon
Waar de meeste controllers en/of NXS2 serie apparatuur de ingangen voor microfoons aan de bovenzijde van het apparaat hebben, geldt voor de DDJ-400 dat deze aan de achterzijde zit. De ingang beperkt zich tot een stereo jack (TS-jack 1/4″). Het aansluiten van een microfoon middels de bekende XLR aansluiting kan uitsluitend met een verloopstekker.

Koptelefoon
Aan de voorzijde van de DDJ-400 is een aansluiting voor de koptelefoon verwerkt. In dit geval blijft het beperkt tot een mini-jack aansluiting. Natuurlijk zijn er verloopstekkers te krijgen voor het geval je een koptelefoon hebt met uitsluitend een stereo jack.

Overige aansluitingen
Helaas heeft de DDJ-400 – tot op zekere hoogte – ook een minpunt c.q. opmerking. Het is niet mogelijk om, middels de bekende lijn/phono aansluitingen aan de achterzijde, extra apparatuur te verbinden met de controller teneinde de mixersectie te gebruiken als volwaardige mixer voor extra randapparatuur waaronder bijvoorbeeld DJ spelers of draaitafels.

EFFECTEN

De DDJ-400 beperkt zich enerzijds tot een (1) ‘sound color effect’, het filter-effect. Anderzijds bevat de DDJ-400 verschillende ‘beat effecten’ die verwerkt zitten in RekordBox. Met de knop ‘FX Select’ zijn de gewenste effecten in RekordBox snel de selecteren, de ‘Beat’ knop biedt je de mogelijkheid om de lengte van het effect te bepalen en met de zogenaamde ‘fire’ knop worden de effecten zoals gebruikelijk geactiveerd. Gekozen kan worden om effecten afzonderlijk via lijn 1/2 of de master te activeren. Deze functie is ook verwerkt in onder meer de NXS2 serie en maakt het mogelijk om effecten beperkt (tot een specifiek nummer) toe te voegen.

CONCLUSIE

Na heel wat jaren oefenen durf ik gerust kritisch te zijn. Natuurlijk geldt wel dat de mate van kritiek in verhouding moet staan met het soort product wat getest wordt. Het verwachtingspatroon moet aansluiten bij hetgeen wat je krijgt voor je geld, oftewel: een goede prijs/kwaliteit verhouding. Natuurlijk is het onmogelijk om bij anderen in de portemonnee te kijken, echter ik durf desondanks te stellen dat je met het aanschaffen van een DDJ-400 veel(!) voor weinig(!) krijgt.

De controller voelt goed aan. De functies werken, mede dankzij RekordBox, perfect. Alle (draai)knoppen en faders voelen ‘des Pioneer’s’ aan. Dit wil zeggen dat de gewenste weerstand ook op de DDJ-400 aanwezig is zodat je als DJ ook echt voelt wat je doet. De filter draaiknop had andere uiterlijke kenmerken mogen hebben om eventuele verwarring met de equalizer-knoppen te voorkomen.

Dus…. ben je voornemens om te beginnen met DJ’en waarbij je de beginselen van het draaien onder de knie gaat krijgen of wil je in algemene zin een compacte controller met nagenoeg alle functionaliteiten, dan is de DDJ-400 een must have! Voor slechts €279,- is hij van jou. Bestel hem nu.