Ik had de Pioneer DJ DDJ-RZX al een tijdje op het oog. In eerste instantie wekt de Pioneer DJ DDJ-RZX de indruk van een compleet en solide console met alle functies van een volwaardige NXS2 set. Daarom was ik ook blij toen Everybeat aan mij vroeg of ik interesse had om deze controller te reviewen.

REVIEW / PIONEERDJ DDJ-RZX

Zo gezegd, zo gedaan. Wanneer ik de doos overhandigd krijg, ben ik blij dat er een extra paar handen zijn want alleen de controller in de auto krijgen was lastig geweest – hij is groter dan je gewend bent van andere controllers. De grootte blijkt wel degelijk een functie te hebben, want hoe groter, hoe meer ruimte voor knoppen en functies. En uiteindelijk geeft het je het gevoel te maken te hebben met een volwaardige DJ set.

Uiteindelijk heb ik de tafel geïnstalleerd en ben ik op mijn kantoor aan de slag gegaan. Ik was blij verrast met hoe de tafel in elkaar zat. Dit heeft deels te maken met de bekende layout. Maar ook zeker met de beschikbare schermpjes, welke alle 3 touchscreens zijn! Ik ben gek op hightech dingen. En een extra scherm zorgt bij mij al voor een grote glimlach, zeker wanneer je er functionaliteit mee kunt bedienen. Verder vallen de jogwheels op. Deze zijn van hetzelfde formaat als op de CDJ’s. Waarbij ik overigens ook blij ben met de in te stellen weerstand. Zo kun je hem vlotter en stugger zetten. Iets wat je bijvoorbeeld ook bij de Pioneer DJ DDJ-1000 terug zag. Daarnaast valt het me, als frequent microfoongebruiker, direct op dat het microfoon kanaal drie toonregelingen heeft in plaats van twee, iets wat ook mijn nieuwsgierigheid wekt.

Als allround DJ en apparatuur verhuurder heb ik een duidelijke visie over hoe ik mijn gear wil hebben. Met deze bril op heb ik de review ook geschreven. Wat biedt het mij als allround DJ wat andere controllers/spelers misschien niet hebben? Is deze, op het eerste oog zo complete tafel, in te zetten voor verhuur bedrijven (wellicht als een goed(koper) alternatief voor een NXS2 set met video mogelijkheden)? Ik ga de belangrijkste bevindingen vanuit mijn kant aan je voorleggen.

Eerste indruk

Touchscreens

Wanneer je DJ bent, heeft deze controller zeker potentie. Sterker nog, ik was zwaar onder de druk door alle opties die Pioneer DJ heeft ingebouwd. Neem als voorbeeld de 3 touchscreens. Als dj heb je steeds meer digitale informatie over tracks, effectsettings en playlists. Inmiddels hebben de nodige controllers al schermen gekregen, maar je was in het verleden voornamelijk bezig met het bekijken van je laptop. De Pioneer DJ DDJ-RZX geeft deze extra informatie weer op de schermen, waardoor je meer ogen op de dansvloer kunt houden.

Jogwheels

Het formaat van het jogwheel voelt aan als die van een CDJ. Dit is zeker een voordeel, gezien de solide uitvoering en de algemeen bekende werking. Andere midi controllers hebben een veel kleiner jogwheel, waardoor je met grote handen in de knoei komt. En zoals eerder aangegeven is het naar zwaarte in kunnen stellen een pluspunt.

De schermen op de Pioneer DJ DDJ-RZX bieden veel informatie. De speler heeft een enorme hoeveelheid functionaliteit en voorziet in meerdere microfoonkanalen (bijzonder voor een controller).

Deze diashow vereist JavaScript.

Mixer

De 4 kanalen op de mixer zijn vertrouwd en voelen aan als die van een Pioneer DJ DJM-900. Daarbij is het fijn dat Pioneer DJ gegaan is voor 4 kanalen, en niet voor 2. Je kan namelijk in totaal 4 decks instellen. Bij andere controllers zou dit betekenen dat je 2 decks op een schuif hebt zitten, waardoor je erg goed moet opletten voor welk deck je de schuif omhoog gooit. Bij deze controller heeft elk deck ook een schuif, wat ik echt een fijne bijkomstigheid vind. Een kleine kanttekening is wel dat Pioneer DJ al wel de indeling voor je heeft gemaakt in de combinatie van decks en schuiven. Als je dit vertaald naar de decks in je Rekordbox, zul je zien dat de bovenste twee decks toegekend zijn aan de middelste set faders. Een indeling die je op alle controllers terug ziet komen.

Effecten en andere high tech opties

En bij een Pioneer DJ mixer horen natuurlijk ook effecten! Voor de high-tech FX meesters onder de dj’s heeft Pioneer DJ zich weer helemaal laten gaan. Onderaan de spelers heb je de pads zitten die je kunt gebuiken voor loops, samples, hotcues etc. Je hebt nu rechts onder bij je mixer standaard jingle buttons waarbij Pioneer al geluiden voor je in heeft gezet. Uiteraard kan je deze aanpassen, maar zeker als je bepaalde jingles gebruikt dan heb je ze snel bij de hand.

Wel mis je hier misschien de Beat FX, zoals je die kent van de DJM. Het had super geweest wanneer in de rechterhoek een knipperende blauwe button te zien was. Echter krijg je die effecten terug boven de jogwheels. Daar vind je de controls voor de FX units terug, zoals je dat wellicht kent van de oudere controllers.

Deze diashow vereist JavaScript.

Microfoon aansluitingen

Als allround DJ wordt ik zelf altijd heel vrolijk als er twee microfoon kanalen zijn. Zo kan ik altijd een draadloze microfoon, naast mijn eigen microfoon, aansluiten. Er is dus geen reden meer om speeksel uit te wisselen met die ene zatlap met MC ambities. Een opvallende, en fijne, keuze is de aanwezigheid van 2 volwaardige microfoonaansluitingen. Er zijn 2 aparte ingangen, beide voorzien van een XLR?Jack combi ingang.

Als extra hebben ze er zelfs 3-delige toonregeling aan toe gevoegd (in plaats van de veel voorkomende 2 toon regeling). Voor mij geeft dit aan dat ze zich ook echt willen richten op het bredere segment in de markt. Er is meer dan de Pioneer DJ booths op festivals en in clubs. En dat lijkt Pioneer DJ zich te realiseren bij dit product.

Opmerkelijk: zelfs de microfoonkanalen zijn voorzien van dedicated effecten. Voeg eenvoudig een reverb of delay toe. Of corrigeer de tuning van je net-niet zanger(es).

Video

Als je deze controller enkel gebruikt voor audio, zul je wellicht snel concluderen dat dit best een prijzige controller is. Maar daar zit de kracht van deze controller ook niet. Je haalt de Pioneer DJ DDJ-RZX in huis als je ook ambities hebt op video vlak. Zeker in het drive-in wereldje worden steeds vaker videoschermen opgenomen om zo net dat extra beetje te kunnen bieden. Bedrijven die hier al mee aan de slag zijn, weten wat voor techniek daar nog extra voor nodig is, naast een DJ set. De Pioneer DJ DDJ-RZX neemt een hoop van die ballast weg. Je krijgt een controller die op audio vlak de functionaliteiten bied van een NXS2 setup, maar daarnaast ook leidend is in het weergeven van video.

Wel is het zo dat de succesvolle werking hiervan ook afhankelijk is van de gekoppelde computer. Want hoe graag we het ook willen, de RZX is nog geen standalone unit. Je zult er een computer aan moeten hangen om toegang te krijgen tot al je content. Is dat erg? Waarschijnlijk niet. Bedrijven die nu al in de weer zijn met video, hebben al een dikke computer mee. Waarschijnlijk voorzien van dikke processor en een grote berg opslag. Full HD video’s zijn namelijk niet de kleinste bestanden.

Ik heb zelf de videofunctie ook geprobeerd, maar liep al snel tegen capaciteitsbeperkingen op. Het is daarom aan te raden om de RZX te koppelen aan een uitgemaxte MacBook Pro. Mik niet op de minimale specs die je terug vind op de Pioneer DJ website, maar ga voor een i7 quad-core met 16 GB RAM, just to be sure!

In de verhuur ermee?

Uiteindelijk kom ik voor mezelf bij de vraag: is het voor verhuurbedrijven interessant om deze midi controller in de verhuur te nemen? Hierop is mijn antwoord erg kort: Nee. Zoals gezegd moet je altijd vooraf voorwaarden met DJ’s stellen. Want de dj die hier mee draait moet een hele goede laptop hebben. DJ’s die aan komen zetten met een USB stick of SD kaart zijn sowieso uitgesloten van deelname.

Voor wie is de controller dan geschikt?

De Pioneer DJ DDJ-RZX is volgens mij voornamelijk in de markt gezet voor drive-in dj’s/bedrijven met video ambities. Op audio vlak kun je volledig mee met een NXS2 set (alhoewel je wellicht wel op een aantal vlakken even moet wennen, omdat effecten op andere plekken zitten). Maar naast het audio deel, bied het een compleet arsenaal aan videomogelijkheden. Dat is de functionaliteit waarmee je je kunt onderscheiden. Het is een perfect alternatief voor Serato Video of Edirol installaties met tal van externe monitors.

Maar wanneer video niet je ding is, en je eigenlijk voor thuis gewoon een enorm dikke controller wilt hebben, dan zou dit kunnen passen. Maar dan moet je het voornamelijk doen met de 3 touchscreens als belangrijkste beweegreden. Anders bied Pioneer DJ je altijd nog de fantastische Pioneer DJ DDJ-1000, Pioneer DJ XDJ-RX2 of Pioneer DJ XDJ-RR.

Verdict

Voordelen

  • Grote midi controller, dus veel ruimte voor knoppen en extra schermen en groter jogwheel.
  • De geintegreerde video opties maakt deze controller tot de perfecte kandidaat voor drive-in dj’s/bedrijven met video ambities. Het is een NXS2 setup met de mogelijkheid tot visuele presentaties. En dat voor 2999 euro.
  • Het is mogelijk om 2 laptops met Rekordbox aan te sluiten. Wellicht handig bij gastoptredens of om de workload over je laptops te verdelen (1 video en 1 audio).

Nadelen

  • Graag had ik gezien dat de controller iets van een mogelijkheid had gehad om een USB of SD kaart uit te lezen. Nu verloopt alles via een laptop. Zeker wanneer je tijdens een bruiloft of bedrijfsfeest een andere DJ aan het werk moet zetten, zal deze met een Rekordbox laptop moeten werken.
  • Het is best een fikse controller. Werk je nu dus al op een controller, dan zul je even extra ruimte moeten reserveren.
  • Mocht er een defect zijn aan een onderdeel van je controller dan ben je al snel je volledige set kwijt voor reparatie.

Deze diashow vereist JavaScript.

OVER DOMINIC

Dominic Graat draait al elf jaar door heel het land (en daarbuiten). Van bruiloft, tot kroeg, van après-ski op de piste tot aan de Formule 1. Daarnaast heeft hij een verhuurbedrijf (djgraatverhuur.nl) waarin zij als (vaste) partner DJ-equipment leveren voor collega-DJ’s. Dominic twijfelde ook geen moment toen hij gevraagd werd door EVERYBEAT.nl om wat te schrijven voor de website.

Prijs en beschikbaarheid

De Pioneer DJ DDJ-RZX is verkrijgbaar bij alle Pioneer DJ dealers voor een prijs van 2999,- euro. Alle functionaliteiten en systeemvereisten zijn terug te vinden op pioneerdj.com.

Socials

Volg Pioneer DJ op de volgende kanalen om volledig bij te blijven met de ontwikkelingen:

Facebook / Youtube / Twitter / Instagram / Google+