Heb je moeite met je mixdown? Zorgen frequenties op verschillende bussen voor altijd terugkerende conflicten? No problem! Meet your new assistant: iZotope Neutron!

iZotope

iZotope is een club met professionals dat opereert vanuit Cambridge, Massachusetts. Ze leveren sinds jaar en dag kwaliteits plugins die gebruikt worden in diverse facetten van de muziek industrie. Met de nodige awards als gevolg. Naast het opzetten van eigen producten, levert iZotope ook ontwikkelingen aan derden. Zo zul je onder diverse motorkappen van partijen als Serato, Microsoft, Adobe, Sony en meer, een iZotope ontwikkeling terug vinden. Maar wij kennen iZotope vooral van hun fantastische Ozone 7 en Trash 2!

Divers scala aan plugins

iZotope heeft een heel scala aan producten voor je DAW, welke onder te verdelen zijn in de volgende categorien:

Waar we met eerdere reviews in de “Create & Design” (Trash 2) en “Master & Deliver” (Ozone 7) hoek zaten, duiken we nu in de “Mix” met Neutron Advanced!

Meet your new assistent

Voor je een track naar de mastering stuurt, is het van belang dat de mixdown in orde is. Dit wordt nog weleens verkeerd begrepen. Een track met een slechte mixdown zal nooit goed uit de mastering komen. Iets wat slecht klinkt, zal na mastering ook nog slecht klinken. Misschien is die mixdown daarom toch nog wel het lastigste om voor elkaar te krijgen. Zeker wanneer je werkt met grote hoeveelheden aan kanalen en bussen, is het enorm lasting om een juiste balans te vinden tussen de grote hoeveelheid sounds en frequenties.

Zou het niet fijn zijn als je een beetje geholpen wordt om al die sounds op elkaar af te stemmen? Iemand die je vertelt dat die ene frequentierange op de kick bus enorm stoort op het lag van de synth bus. Of je tips geeft hoe je het totaal een beetje goed kan compressen. Die assistent kun je nu op je scherm toveren in de vorm van iZotope Neutron!

Neutron

Neutron is iZotope’s nieuwste creatie. Een vernieuwend stuk software dat jou helpt met je mixdown. Het geeft je niet alleen tools. Het geeft je ook tips! Tips waarmee jij je mixdown aanzienlijk kunt verbeteren. Hoe dit exact werkt, zul je verderop lezen. Eerst zoomen we in op de interface en beschikbare elementen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Presets

Zoals het een plugin betaamd, wordt ook de Neutron uitgeleverd met presets. En zeker wanneer je met de Advanced versie werkt, zijn er dat een hoop. Meer dan 500 om precies te zijn. Maar zoals ik bij de Ozone wel heb gemerkt, raak je die bijna niet aan. Het kan uiteraard een enorm goed uitgangspunt zijn. Maar elke track is anders. Dus de kans dat je iets vind dat je track instant ready maakt, is natuurlijk enorm klein. Daarom maak ik veel liever gebruik van die ene kleine button naast de presets: Track Assitant. Wat dit precies doet en hoe je hier goed mee om kunt gaan, lees je verderop. Eerst duiken we in de verschillende modules die ter bschikking staan.

Modules

Zoals je wellicht kent van de Ozone 7 en Trash 2, heb je in Neutron ook de beschikking over diverse modules die je aan- en uit kunt zetten en in  een andere volgorde kunt zetten. Dit betreft een Equalizer, een Exciter, een Transient Shaper en 2 Multiband Compressors. Een module die je niet van volgorde kunt veranderen, maar als laatste in de effect chain zit, is een limiter.

Alle modules op een rij, welke onafhankelijk te verplaatsen zijn

Equalizer

De EQ is een grafische EQ. Geen retro achtige taferelen, maar een duidelijke moderne EQ met een actuele analyser. Enorm prettig om, naast je oren, ook je ogen te gebruiken. De EQ geeft je 12 bands om in te werken. Dit kan op een statische wijze (instellen en wegwezen). Maar dit kan ook op dynamische wijze. Zo kun je een specifieke frequentie laten compressen of expanden op basis van een ingestelde threshold. Dit is een krachtige tool op zich, maar nog vele malen krachtiger wanneer je het combineert met de Masking optie. Ook hier kom ik ook later op terug.

Compressor

Neutron heeft 2 Multiband Compressors aan boord. Of je nu van retro of van modern houd, beide compressors zijn op je favoriete manier weer te geven. Deze Multiband Compressors geven je de mogelijkheid om 3 frequentiegebieden onafhankelijk van elkaar te compressen. Hoe deze frequentiegebieden ingedeeld zijn, is aan jou. Maar wanneer je er niet zeker van bent, is er de mogelijkheid om Neutron dit te laten leren. Zo worden de frequentiegebieden vanzelf bepaald aan de hand van je eigen track.

Vanuit hier heb je alle controls ter beschikking die je kunt verwachten van een serieuze compressor. Attack, Release, Mix, Knee, Ratio, Gain en Threshold. Iets wat wellicht niet aan boord zit van de gemiddelde multiband compressor, is de mogelijkheid om het ene frequentiegebied met het andere te sidechainen. Ik zie het mezelf nog niet toepassen, maar de professionals onder ons kunnen dit zeker en vast inzetten.

Deze diashow vereist JavaScript.

Exciter

De Exciter voegt saturatie toe aan je sounds. Tevens op een multiband manier zoals je dat kunt met de compressors. En ook hier kun je er voor kiezen Neutron de sounds te laten analyseren zodat de meest optimale frequentiegebieden ingesteld kunnen worden. Door middle van een XY-as, kun je per frequentiegebied instellen wat voor saturatie de sounds meekrijgen. Doormiddel van de Drive en Mix dosseer je het totaal in elkaar.

Transient Shaper

Met behulp van de Transient Shaper, ben je in staat om specifieke transients/pieken meer aandacht te geven in je mix. Ook hier kun je met de learn functie Neutron de frequentiegebieden laten bepalen waar je in gaat werken. Het is vervolgens aan jou om per frequentiegebied de punch toe te voegen. Het laat bijvoorbeeld een snare net wat lekkerder door de mix snijden dan dat je dat zou doen met bijvoorbeeld een compressor.

Limiter

De limiter en de beschikbare modussen

De Limiter vind je aan de rechter zijde van de plugin. Dit is, in tegenstelling tot de andere modules, een standard module die je alleen aan het einde van je signaal aan het werk kunt zetten (logisch). Deze Limiter is geen onbekende van de familie. Deze is namelijk gebasseerd op de Maximizer die je misschien kent uit de Ozone. Door middel van 3 types, kun je zelf kiezen welke het beste bij je mixdown past. Om te zien wat je doet, krijg je tevens informatie over de piek- en RMS waardes.

Track Assitant

Maar nu meer info over de Track Assistant. Deze optie is misschien nog wel het meest krachtige van de hele plugin! En de werking is oersimpel (althans, voor ons als gebruikers dan). Hoe het werkt, hangt een beetje af van waar je de Neutron op plaatst. Maar door de Track Assistant aan te klikken, zal Neutron alle audio die door die betreffende Neutron instance wordt gerouteerd (bus, kanaal, master) analyseren. Op basis van deze analyse zie je vervolgens je effect chain in Neutron opgebouwd worden met specifieke settings voor dit kanaal. Hetgeen zorgt dat de output geoptimaliseerd wordt. Toegegeven, dit is natuurlijk een voorstel. Je bepaald altijd nog zelf wat je graag wilt laten horen, maar het geeft je een enorm goed startpunt als het gaat om settings voor je EQ, compressor en meer.

De Track Assistant analyseert de track

Selecteer de intensiteit waarmee de Track Assistant moet werken

Beschouw het als een uitgangspunt vanwaar je verder kunt werken. Mocht je de gekozen richting van de Track Assitent wel kunnen waarderen, maar het misschien allemaal net wat subtieler of heftiger willen? Dan kun je in de settings de intensiteit van de Track Assitent naar eigen wens instellen.

Met deze Track Assitent slaat iZotope een nieuwe weg in. Het maakt de plugin bruikbaar voor pro’s, maar ook zeker voor iemand die aanzienlijk minder ervaring en kennis heeft op het gebied van mixdowns. Toegegeven, het is zeker niet een kwestie van klikken en klaar. Maar het geeft je een goede richting!

Masking

Naast de Track Assitent, bied neutron nog een vooruitstrevende techniek: masking! Je kent het: je hebt sounds die actief zijn in hetzelfde frequentiegebied. Een veel voorkomend struikelblok. Hoe krijg ik nu die kickdrum lekker in de mix met die bass line? Het rommelt in het lag en je krijgt het maar niet strak. Dit vergt veel heen en weer klikken naar de EQ’s op de betreffende kanalen. Allemaal nog te overzien met 2 kanalen. Maar zodra het er meer worden, kan dit een tijdrovende klus zijn.

Laat Neutron met elkaar praten

Selecteer de andere Neutron instance om mee te vergelijken

Met Neutron is dit toch echt een heel stuk eenvoudiger geworden! Want ongeacht het aantal instances van de plugin je hebt draaien in een project: ze zien elkaar. En nog mooier, ze praten met elkaar. Wanneer we het voorbeeld er bij pakken van een kick kanaal en bass line kanaal, is het mogelijk om op beide kanalen een Neutron te zetten. Open slechts 1 van die Neutron’s, navigeer naar de EQ, druk op Masking en selecteer het andere kanaal. Binnen de EQ zie je nu 2 EQ’s actief. Waarbij de bovenste EQ de instellingen en analyse van het initiele kanaal laat zien. En de onderste EQ de instellingen en analyse laat zien van het kanaal waarmee je wilt vergelijken.

Unmask je mix

Op een duidelijke en visuele wijze wordt direct zichtbaar welke frequenties voor conflicten zorgen. Zo kun je direct wijzigingen doorbrengen op beide EQ’s. Daarbij kun je gebruik maken van de statische, maar ook de dynamische EQ. En om de efficientie helemaal te omarmen, kun je met de inverse techniek een handeling in de ene EQ, direct laten muteren in een omgekeerde actie op de andere EQ.

Deze diashow vereist JavaScript.

Waar je de Neutron plaatst, bepaal je zelf. Maar je kunt er voor kiezen om op elk kanaal een Neutron te zetten. Zelf heb ik gemerkt dat ik het beste resultaat behaal wanneer ik op elk van mijn bussen een Neutron zet. Hiermee bewaar ik het overzicht, omdat dit vaak beperkt blijft tot 5-6 kanalen. Het is ook vaak op deze bussen dat frequenties van verschillende sounds elkaar in de weg beginnen te zitten. Dus de impact van de plugin is groter. Aangezien de plugin enorm CPU vriendelijk is, zijn beide opties echter mogelijk. En wanneer je op elk kanaal een Neutron plaats, heb je daarmee wel standaard op elk kanaal al een EQ, multiband compressor, exciter, transient shaper en limiter ter beschikking.

Verdict

Ja jeetje, het begint een beetje een repeterend verhaal te worden als het om iZotope plugins gaat. Ik ben fan van de Trash2. Elk van mijn projecten heeft een Ozone draaien. En daar zit nu ook de Neutron bij. Het helpt mij enorm om mijn mixen net wat strakker te krijgen. Ik ben zeker geen pro in produceren, dus kan alle hulp gebruiken. En dat is wat Neutron mij bied. Het geeft me inzicht in de conflicterende frequenties en stelt me daarna direct in staat dit te corrigeren. Hetgeen weer meer ruimte geeft voor andere sounds.

In het begin was ik wat sceptisch met betrekking tot de track assitent. Maar zeker wanneer je de uitkomst van een analyse beschouwd als voorzet die je nog moet inkoppen, is het een hele verademing. Het geeft een goede richting.

Persoonlijk zou ik adviseren om direct te kiezen voor de Neutron. Alleen wanneer je echt met een budget moet werken, is de Elements versie aan te raden. En wanneer je de onafhankelijke modules ook graag los zou willen hebben, dan is de Advanced versie voor jou. Ik zie de Surround Sound support niet direct van toepassing op dance muziek. Maar wie weet waar we over een paar jaar staan.

Neutron

Prijs en beschikbaarheid

Zoals je hebt kunnen lezen, komt Neutron in 3 varaianten. Elk met hun eigen set aan specificaties. Maar ook met een eigen prijs. Zo is de meest uitgebreide versie (Neutron Advanced, welke gebruikt is voor deze review) te krijgen voor 349 dollar. Heb je een beperkt budget, maar wil je wel genieten van de veelzijdigheid aan in te stellen parameters, dan is Neutron te krijgen voor 249 dollar. De instapversie, Neutron Elements, scoor je voor 129 dollar.

Je haalt een Neutron versie in huis via iZotope.com. Afhankelijk van je DAW, kun je de volgende formats krijgen: AAX (64-bit), Audiosuite DPM, Audio Unit, RTAS (32-bit), VST 2, and VST3. Weet je niet zeker of hij prima gaat draaien op jouw hardware? Controleer dan even de minimale systeemvereisten:

  • Windows: Windows 7 of hoger
  • macOS: macOS 10.9 en hoger
  • Licentie: software key

Socials

Volg iZotope op de volgende kanalen om volledig bij te blijven met de ontwikkelingen:

Facebook / Twitter / Youtube / Instagram