Mixvibes brengt hun Remixlive na iOS ook naar Mac OSX! Remix live samples en loops aan elkaar in een stand alone versie, of binnen een DAW.

Toen ik deze app voorbij zag komen, wist ik niet goed wat ik ervan moest verwachten. Ik werk al jaren met Battery en Maschine van Native Instruments, dus was redelijk sceptisch of deze app iets voor mij zou zijn. Maar ik laat me graag verrassen, dus ik ben er verder ingedoken.

RemixLive – Standalone

RemixLive haal je binnen via de Appstore van Apple. De installatie verloopt vlotjes, en ik kon eigenlijk binnen een paar minuten aan de slag. Eenmaal opgestart krijg je een eenvoudige interface in zicht. Deze toont, afhankelijk van het gekozen sample pack, een raster van te triggeren samples.

Het start scherm bevat een aantal essentiële controles:

  • Menu: Vanuit het menu selecteer je het gewenste samplepack, beluister je opnames, navigeer je naar de store of stel je de settings in.
  • Tempo: De samples volgen het BPM dat hier ingesteld wordt. Elke pack heeft een standaard BPM meegeleverd, maar die kun je zelf vertragen of versnellen.
  • Start/Stop: Het klokje is in feite een start en stop knop. Hiermee laat je het project, en de geselecteerde samples, spelen of stoppen.
  • Recording: Wanneer je besluit om je eigen track te maken, dan is er een opname knop om een audio file aan te maken. Afhankelijk van je settings, kun je in AIFF, WAV, FLAC, OGG of AAC opslaan.
  • Master volume: Hiermee kun je het hoofdvolume van je project instellen.

Mixer

Wanneer je aan de rechterzijde van je scherm op het mixer icoontje klikt, kom je in een detailscherm terecht. Van hieruit kun je de basis functies van een mixer bedienen, voor elk specifieke kolom met sounds.

Zoals je dat gewend kunt zijn vanuit een professionele productie omgeving, heeft elk kanaal de basis kenmerken in huis:

  • EQ: Pas je hi, mid en low naar eigen wens aan.
  • Filter: Je hebt een highpass en lowpass filter ter beschikking, om zo frequenties weg te filteren.
  • Volume: Stel per kolom samples het volume in.
  • M/S: Zet een kanaal uit (Mute), of luister enkel het geselecteerde kanaal (Solo).

FX

Ook deze app heeft een FX sectie. We reviewden al eerder diverse DJ apps van Mixvibes. Het is te zien dat ze de effecten uit die apps hier terug hebben laten komen.

Via het FX scherm, kun je kinderlijk eenvoudig snel toegang krijgen tot de diverse effecten en de beat repeater. De effecten zijn eenvoudig in gebruik dankzij de XY-ass. Daarnaast is het scala aan effecten voldoende om je een tijdje van de straat te houden. Dit geldt ook voor de beat repeater, waarbij het tempo van repeaten aan staat gegeven in de buttons.

De effecten kun je toepassen op het totale project, of op 1 van de geselecteerde kanalen.

Editor

Via de editor kun je meer in detail treden van de samples. Ben je nieuw in het produceer wereldje, dan kan dit tevens een lering zijn voor wat betreft gebruikte begrippen. Via deze detail editor kun je namelijk aanpassingen doen aan de key, de envelopes en de quantizing.

Playmode

Via de Playmode stel je een aantal basis parameters in. Moet de sample continu doorlopen (loopen), of wil je hem maar 1x afspelen (One Shot / Gate)? Maar ook de quantizing en gain (volume van de specifieke sample) is in te stellen.

Key

De samples zijn allemaal in specifieke toonhoogtes. Het kan zijn dat je daar verandering in wilt brengen. Dat kan door de sample te transposen. Daarmee verander je de toonhoogte, en kun je samples misschien beter op elkaar laten aansluiten. Daarnaast is het ook mogelijk om per sample te bepalen of deze meer links of rechts moet staan (panning) en kun je ze achterstevoren laten spelen.

Envelope

Met de envelope is het mogelijk om per sample in te stellen waar het start- en eindpunt ligt. Tevens kun je de Attack, Decay, Sustain en Release per sample instellen.

Recording

Als laatste kun je zelf samples opnemen. Je stelt via de instellingen in van waar je wilt opnemen (line-in, microfoon, etcetera).

Browser

Wanneer je nu echt geen pack vind die helemaal bij je past, dan kun je zelf ook nog het 1 en ander bij elkaar zetten via de browser. Je navigeert zo eenvoudig langs de beschikbare packs, loops, sounds en eigen opnames.

RemixLive – via een DAW

Ben je een producer en gebruik je bijvoorbeeld Fruity Loops, Cubase, Logic of een andere host? Dan kun je RemixLive ook inladen als AU of VST. Daarmee kun je alle samples gebruiken in je producties. Maar eerlijk is eerlijk, daar zie ik het niet vliegen. Het signaal komt over 1 kanaal binnen. Ik ben niet in staat de samples over aparte kanalen te routeren en van mijn pianoroll in Logic X trekt RemixLive zich niks aan. Een leuke gimmick, maar dit verdient aandacht als ze het echt DAW klaar willen maken.

Daarnaast is RemixLive niet opgewassen tegen de echte samplers van deze wereld.

Verdict

Met RemixLive levert Mixvibes een leuke app om eenvoudig tracks te produceren. Waarbij vooral de startende producer snel vertrouwd kan raken met de termen en opbouw van een volwaardige sampler. Zeker in combinatie met een hardware controller (zoals de veelvuldig getoonde Livid Base 2) is dit uren speelplezier. Ook de AU/VST integratie voor producers is leuk, maar behoeft nog wel aandacht. In de huidige opzet zal in geval van AU/VST eerder gegrepen worden naar de gevestigde samplers. Maar uiteindelijk heb ik er standalone toch de nodige uren plezier mee gehad, mede door alle toffe sounds. Waarbij ik tot de volgende highlights kom:

+ Prijs slechts 29 euro (via de Appstore)

+ Laagdrempelig en instant fun

+ Enorme bundel aan bruikbare samples

+ Sample editor voor gedetailleerde aanpassingen aan sounds

+ MIDI ondersteuning voor hardware

PS: Check ook RemixLive voor iOS. Deze heeft sinds kort de mogelijkheid om via Ableton Link te syncen met Cross DJ voor iOS.