Vorig jaar schreven wij een review over een handige tool om eindmixen te controleren op verschillende systemen: Mixchecker. Onlangs kwam Audified met een vernieuwde versie: Audified’s Mixchecker Pro. Is deze net zo bruikbaar?

Audified

Audified opereert vanuit Tsjechië en levert al jaren diverse producten op audio soft- en hardware vlak. Denk daarbij aan plugins, host applicaties en DSP oplossing. In deze laatste categorie waren zij mee van de eerste die plugins leverden voor de Powercore van TC Electronics (een krachtige DSP oplossing die je computer ontziet van al het rekenen). Maar daarnaast was de voorloper van Audified, Audiffex, ook verantwoordelijk voor de eerste audio effect plugins op macOS.

Naast het commerciële aspect van de onderneming, is Audified ook partner bij een opleidingstraject voor soft- en hardware development op audio gebied. Ze zijn verantwoordelijk voor de eerste Tsjechische opleiding op het gebied van Audio Engineering. Kennis genoeg om vernieuwde plugins in de markt te zetten. En dat laatste deden ze al eens met de Mixchecker. Uniek in zijn soort, zorgde deze plugin ervoor dat je eenvoudig je tracks gesimuleerd kunt refereren op diverse apparaten. Maar inmiddels zijn we alweer een jaar verder en hebben ontwikkelingen niet stilgestaan. Naast de Mixchecker, kun je nu ook gaan voor de grote broer: Mixchecker Pro.

Mixchecker Pro

Je kent het wel: je maakt een mixdown en gaat deze masteren. Dit doe je uiteraard op een gelikt setje monitorspeakers. In je akoestisch behandelde ruimte neem je plaats op de sweet spot. Damn, deze track ragt als een malle. Dat mag ook wel, want je speakers waren veel ekkies. Wanneer je eenmaal klaar bent, maak je een export om nog even terug te luisteren in de auto. Maar zodra je daar de beats aanzet, valt je toch iets op wat je niet had gehoord in de studio. Vanaf hier is het vaak een proces waarbij je diverse keren op- en neer loopt naar je auto. 4 uur verder klinkt het ook in de auto goed. Misschien toch nog even op die bluetooth speaker luisteren… Volgens mij weet je al wel waar we naartoe gaan.

De eerste versie van de Mixchecker haakte in op dit concept door veel gebruikte referentiespeakers te simuleren op je bestaande monitorspeakers. Daar had je destijds de mogelijkheid om te kiezen uit diverse type apparaten. Denk daarbij aan klassieke monitorspeakers of autospeakers. Maar ook tablet’s en oordopjes waren vertegenwoordigd.

De Mixchecker Pro borduurt hier op verder door vele malen meer simulaties te bieden. Maar naast simulaties van output devices, kun je nu ook de omgeving simuleren of output devices kunstmatig over de zeik helpen met de distortion simulaties.

Nog meer simulaties

De mensen van Audified hebben niet stil gezeten. Als je een beetje in de menu’s duikt, zul je er achter komen dat er nu ineens bijzonder veel simulaties beschikbaar zijn. Alleen zijn we wel voorzien van wat “dubieuze” omschrijving. Maar daaruit kun je vaak wel opmaken om welk product het ongeveer gaat.

Nog meer simulaties om te kiezen

Los van dat je nu veel meer keuze hebt, zijn de simulaties an sich aanzienlijk bruikbaarder dan de simulaties in de Mixchecker. Althans, dat is het idee dat ik er bij heb gekregen na een aantal weken met deze plugin te hebben gewerkt. Wel ben ik van mening dat ik de nodige simulaties nog steeds links laat liggen. Denk hierbij aan het simuleren van earplugs. Als ik dat wil, plug ik mijn eigen setje wel in de geluidskaart. Maar de simulaties van bijvorbeeld een set Yamaha speakers of Mixcubes vind ik des te interessanter.

Als je, net als ik, nu een favoriete set simulaties hebt, dan kun je die uiteraard opslaan in een preset. Een bruikbare feature die ik al snel heb ingezet.

Deze diashow vereist JavaScript.

Extra opties

De Mixchecker Pro heeft ondertussen tal van extra functies gekregen. Sommige bruikbaar, andere niet.

  • Noise: Deze optie maakt het mogelijk om achtergrond geluiden toe te voegen, zodat de mix kunt checken in een omgeving anders dan een steriele studio. Zeker handig wanneer je je mix wilt checken op earplugs in een drukke metro. Ik mag alleen hopen dat je dit aanzet tot het opzetten van een andere mixdown.
  • Auto: Selecteer deze optie als je wilt dat het systeem door de verschillende simulaties heen springt. Het scheelt je wat knoppen drukken. Zet je track aan, druk auto in en neem plaats in je studio. Afhankelijk van de instelling, zal de Mixchecker Pro elke keer een andere simulatie laten horen.
  • Bypass: Spreekt voor zich. Gebruik dit wanneer je een bounce gaat maken 😉
  • Mono: Altijd handig om je mix in mono te controleren. Ondertussen kan ik dit via diverse tools, maar het is nog steeds een welkome aanvulling.
  • Distortion: Wanneer je dit inschakelt, zal de speaker de vervorming van de gekozen simulatie weergeven. Uiteraard zonder risico dat je eigen set over de emmer gaat.

Remote Control App

Naast de plugin, bied Audified nu ook een app om je plugin mee te bedienen. Dus als je een Android of iOS device in de studio hebt, kun je simpel de app downloaden, connecten (vanuit de plugin) en de Mixchecker Pro bedienen vanaf je tablet of telefoon.

Je krijgt een interface die de plugin weergeeft. Zo kun je vanuit je sofa in je studio de simulaties doornemen. Even weg van de sweetspot. Deze app is gratis en haal je in de App store of Google store.

Verdict

De eerste versie van Mixchecker bleek een erg handige tool die je veel exports en luistersessies op verschillende apparaten kon besparen. Het enige nadeel vond ik destijds de prijs/functionaliteit verhouding. De Mixchecker Pro doet er een schepje van 50,- dollar bovenop. Maar bied daarentegen wel aanzienlijk meer simulaties en functionaliteiten. En daarmee is 199,- dollar op zich prima te rechtvaardigen.

Vooral de uitgebreide monitor simulaties vind ik enorm bruikbaar. Zeker in combinatie met de distortion optie. Ben je net begonnen met produceren, dan is dit niet voor jou. Ben je echter een (semi-) pro, dan is het zeker het overwegen waard en bied het een alternatief voor een tweede set speakers of diverse luistersessies op allerhande randapparatuur.

Prijs en beschikbaarheid

Je haalt de Mixchecker in huis via https://shop.audified.com/ voor 199,- dollar (voor bestaande Mixchecker gebruikers is een upgrade prijs van 59,- dollar). De plug-in is beschikbaar in 32 en 64 bit. Afhankelijk van je DAW, kun je de volgende formats krijgen: AU, AAX, VST2 & VST3. Weet je niet zeker of hij prima gaat draaien op jouw hardware? Controleer dan even de systeemvereisten:

  • Windows: Windows 7 en hoger
  • macOS: macOS 10.6 en hoger
  • Licentie: iLok via de License Manager (geen hardware dongle nodig)

Wil je eerst een proefritje maken? Dan is er voor elk systeem een demo te downloaden.

Socials

Volg Audified op de volgende kanalen om volledig bij te blijven met de ontwikkelingen:

Twitter / Facebook / Youtube