Wil je je sounds wat meer karakter mee geven? Check dan de nieuwste saturation plugin van Brainworx en Elysia: Karacter. Nu verkrijgbaar via Plugin Alliance.

Saturation

De Karacter is een saturation plugin. Maar saturation, wat is dat nu eigenlijk? Zeker als je al een tijdje in de harddance zit, ben je ongetwijfeld bekend met distortion en bit crushing. Saturation is iets minder grijpbaar en zit hem in de details. Sommige definieren het als dat ene element dat een plaat levendig maakt. Of laat ademen. Leuk, maar dat zweverige zegt natuurlijk nog niks. Uiteindelijk vind het z’n oorsprong in het verleden toen muziek nog gemaakt werd in studio’s met bandrecorders. Een subtiel proces waarbij de mix engineer uiterst zorgvuldig te werk moest gaan. Nam je te zacht op, dan kreeg de opname allerhande geluiden van de tape mee. Nam je te hard op, dan vervormde het signaal. Deze vervorming noemt men saturation.

Uiteindelijk is het een vorm van distortion, maar dan subtiel. En laat het voor veel mensen nu net een effect zijn dat prettig in het gehoor ligt, mits goed toegepast. In een digitale wereld zoals wij die kennen, zijn bandrecorders niet meer van deze dag, maar zijn er gelukkig allerlei alternatieven om dit effect te simuleren. Hetgeen de Karacter o.a. doet!

Elysia & Brainworx

Karacter is een samenwerking tussen Elysia & Brainworx. Elysia is een bedrijf dat van origine hardware levert. Opgericht in 2005 door twee Duitse audio fanatiekelingen. Beide hadden de ambitie om audio effecten te bouwen die ze in gedachten hadden. Niet gehinderd door enige barriere. Het resultaat is een assortiment aan diverse rack modules. Denk aan een EQ, compressor, multibandcompressor en meer. Maar dus ook een saturation module: Karacter. Ookwel bekend als The Coloring Box. Voor de in-the-box producers onder ons dus niet direct iets wat je snel zult gaan gebruiken, mits er een digitale variant van beschikbaar is uiteraard.

En dat is precies waar de mensen van Brainworx om de hoek komen. Brainworx is namelijk een ontwikkelaar van een hele reeks kwalitatieve effect plugins. Veelal met als doel om je mixdown en mastering naar een hoger niveau te tillen. Het is datzelfde Brainworx dat de Karacter van Elysia binnenste buiten heeft gekeerd om een digitale emulatie te maken voor de in-the-box boys.

Karacter

De Karacter is dus een emulatie van Elysia’s discrete Class A Stereo Saturator. Je gebruikt de Karacter als plugin op je kanaal, bus of master. Dankzij deze plugin kun je subtiele harmonische frequenties toevoegen. Maar je kunt je signaal ook enorm smerig maken door de Karacter maximaal aan het werk te zetten door te werken met de FET Shred en Turbo Boost opties.

Wanneer je de Karacter wilt toevoegen aan je channel strip, heb je de keuze uit 2 varianten:

Karacter Mix

De Karakter Mix beschikt over een beperkte set met settings om in te stellen. Echter voor een kanaal of bus heb je mogelijk niet veel meer nodig.

Deze diashow vereist JavaScript.

Via de rotaries bepaal je zelf hoeveel karakter je meegeeft aan een sound. Je kunt er hier voor kiezen om het net wat sprankelender te maken (of juist niet). Hier is niet veel voor nodig. Je zult als snel merken dat de Karacter z’n werk subtiel maar goed doet. Mijn basslines zijn net wat minder gepolijst en mijn leads kan ik voorzien van dat extra randje waardoor ze net wat lekkerder binnen komen. Uiteraard is het ook mogelijk je signaal aanzienlijk meer over de emmer te krijgen. Hiervoor schakel je eenvoudig de FET Shred en/of Turbo Boost aan.

En zoals je dat mogelijk kent van andere Plugin Alliance plugins, kun je je settings eenvoudig onder de A, B, C of D button plaatsen om zo snel te kunnen wisselen tussen diverse persoonlijke instellingen.

Karacter Master

De Karacter Master bied een uitgebreider scala aan mogelijkheden. Ondanks dat de naam doet vermoeden, kun je deze ook op je reguliere en bus kanalen plaatsen. Maar de meest passende plek is toch wel een spot in de channel strip op je master.

Deze diashow vereist JavaScript.

De Karacter Master geeft je uiteraard ook de mogelijkheid, gelijk aan die van de Karacter Mix, om je Drive, Color, Gain en Mix in te stellen. Echter ben je hier in staat om naast het werken met rechts & links, ook te werken met mid/side. Wat je vervolgens weer de mogelijkheid geeft om breed geplaatste sounds een andere behandeling te geven dan je centraal geplaatste sounds. Mocht je willen, dan kun je dus volledig in de details duiken om net die finishing touch te geven!

Verdict

De Karacter stelt je in staat om erg precies te werk te gaan. Voor mij persoonlijk was het even wennen. Ik paste al snel teveel saturation/distortion toe. Maar eenmaal onder de knie, kun je je mix wel degelijk naar een volgend niveau tillen. Tracks en opnames gaan meer leven. In eerste instantie leek het niet veel toe te voegen, totdat ik alle instances van deze plugin uit ging zetten. Dan pas merk je de power van deze kleine krachtpatser met karakter!

PRIJS EN BESCHIKBAARHEID

Je haalt de Elysia Karacter in huis via http://www.plugin-alliance.com/ voor 199 dollar (tijdelijk nog voor een introductieprijs van 129 dollar). Afhankelijk van je DAW, kun je de volgende formats krijgen: AAX DSP, AAX Native, AU, AAX AudioSuite, VST2 & VST3. Weet je niet zeker of de suite prima gaat draaien op jouw hardware? Controleer dan even de minimale systeemvereisten:

  • Windows: Windows 7 of hoger met minimaal 2 GHz processor
  • macOS: macOS 10.8 of hoger met minimaal 2 GHz processor
  • Licentie: software key

SOCIALS

Volg Elysia op de volgende kanalen om volledig bij te blijven met de ontwikkelingen:

Facebook / Soundcloud / Youtube

Volg Brainworx op de volgende kanalen om volledig bij te blijven met de ontwikkelingen:

Facebook

Volg Plugin Alliance op de volgende kanalen om volledig bij te blijven met de ontwikkelingen:

Facebook / Soundcloud / Youtube / Twitter / Instagram