Je hebt monitor speakers en monitor speakers! Een markt waar je veel keuze hebt en je oor goed de kost moet geven. Een relatief nieuwe speler in deze markt is HEDD Audio. Wij mochten hun HEDD Type 07 testen.

HEDD Audio

HEDD Audio, een relatief nieuwe speler op een drukke markt. Een markt waar de laatste jaren redelijk wat ontwikkelingen gaande zijnde. En waar ook HEDD actief aan deelneemt. Want zodra je een monitor speaker van HEDD ziet, zul je middels de kenmerkende tweeter direct een link leggen naar die andere Duitse monitor fabricant: Adam Audio. En dat is niet gek! Want de main man achter HEDD Audio is ook de oprichter van het Adam Audio concern.

Het zijn Klaus Heinz en zijn zoon Frederik Knop die in oktober 2015 een bedrijf starten genaamd HEDD ( Heinz Electrodynamic Designs). Heinz’ is zijn hele leven al bezig met geluid en fysica. Hetgeen ertoe heeft geleid dat hij ook aan de wieg stond van Adam Audio, en daar jaren heeft gewerkt als Managing Director en hoofd Research & Development. Altijd met als doel om hoge kwaliteits luidsprekers te maken die in verschillende omgevingen gebruikt kunnen worden. Denk daarbij aan productie studio’s, opname studio’s, radio studio’s, maar ook huiskamers. Dat is vertaald aan een hele reeks accurate monitor speakers met het Adam embleem. Maar ondertussen zijn er dus diverse studio monitors met het HEDD embleem, waar Heinz’ nu de leiding heeft. En onder zijn leiding hebben ze als doel de meest accurate en vooruitstrevende speakers te maken die je maar kunt bedenken. En dat lukt ze goed! Dankzij diverse gepatenteerde technieken maken ze nu het verschil. Denk daarbij een techniek om het digitale signal te optimaliseren middels HEDD Lineariser®. Maar ook op connectiviteitsvlak slaan ze een brug dankzij HEDD Bridge.

Genoeg zaken dus om eens te checken in onze review, waarbij we de HEDD Type 07 aan de tand hebben gevoeld!

HEDD Type 07 STUDIO MONITOREN

Qua looks, doen ze niet veel onder voor andere monitoren in het mid-hoge segment. Lekker strak, zo zie ik ze graag. Niet te opvallend want het gaat uiteindelijk om het geluid! Wat wel opvalt is de tweeter, die valt dankzij het witte raam direct op.

Wij testen de speakers op twee manieren. In de thuis studio en thuis DJ booth.

Laten we beginnen met de DJ Booth. Okay daar zijn ze misschien wel wat overkill voor maar als je net als ik een fijn geluid wilt dan wil je wel wat anders dan een standaard setje KRK’s. Laat ik hier eerlijk in zijn, voor tijdens het draaien klinken ze erg lekker hoor. Het ligt natuurlijk wel aan je genre, ze hebben immers niet enorm veel laag, maar ze voldoen meer dan genoeg in mijn beleving. Zelf met de Hardere stijlen doen ze hun ding! En als ik ze vergelijk met de Adam’s dan winnen ze het duidelijk in de DJ Booth!

Vergelijk je ze met je studio monitoren, in ons geval een setje ADAM’s, dan komen ze gevaarlijk dicht in de beurt… Echter vind ik ze persoonlijk toch net wat beter klinken. Wat ruimtelijker zou ik zeggen. Ook hier geld weer, jou persoonlijke smaak en genre, want voor jou kan het geluid net wat anders overkomen natuurlijk. De een houd meer van hoog, de ander meer van laag.

Gaan we kijken op diepgang in het produceren, dan winnen de HEDD’s het zeker, Ze geven net dat stukje meer detail wat resulteert in een betere uitwerking als we het hebben over spreiding van geluid en vocalen. Een plus voor de Type 07!

Overview Video

Settings

De HEDD Type 07 heeft op de achterzijde nog enkele configuratie opties. Waarbij je de speaker wat meer op je ruimte kunt aanpassen. In onze testsessies hebben we daar niets mee gedaan, omdat we niet werken in een accoustisch behandelde studio. Het geluid is er daarom toch nog niet helemaal ideaal. Mocht jij wel een behandelde ruimte hebben en opmerken dat je wellicht nog wat moet tweaken, dan kan dat in beperkte. Zo heb je namelijk de mogelijkheid om een high shelf EQ (tot 2 kHz) en een low shelf EQ (onder de 200 Hz) in te stellen. Maar ook een gain, om het algemene volume wat bij te geven of te reduceren.

Connectiviteit

Vanuit onze geluidskaart komen XLR kabels. Dat is voor de HEDD Type 07 geen probleem, aangezien die een XLR ingang heeft. Mocht je nu werken met RCA, wat onwaarschijnlijk is, dan kan dat ook nog. Maar de kracht zit hem hier in de mogelijkheid om ook nog gebruik te maken van de HEDD Bridge. Daarbij kun je deze monitor speakers ook gebruiken in een uiterst professionele omgeving waarbij je werkt met Audio-over-IP. Niet iets wat je als bedroom producer zult gaan gebruiken. Maar de profi studio’s en high end geluidskaarten zullen hier wellicht al wel gebruik van maken. En dat maakt deze monitors direct future proof.

VERDICT

Dat de HEDD Type 07 is uitgerust met een AMT tweeter is een enorm pluspunt. Want je merkt direct op dat de output van deze monitors een enorm aangenaam transparent hoog hebben. Het geeft je veel meer precizie om mee te werken. Maar ook het laag is ruim voldoende. Zeker als je veel met kickdrums aan de slag bent, is het aangenaam dat je monitor speaker ook laag genoeg gaan. De HEDD Type 07 gaat tot 38 Hz. En dat is laag genoeg. Alles onder de 20 Hz zul je waarschijnlijk toch al weghalen. En de het meeste van je EQ activiteiten zullen tussen de 50 en 120 Hz zitten.

Uiteraard is het enorm persoonlijk wat iemand fijn vind om naar te luisteren. Maar als je een monitor gaat uitzoeken, zouden we adviseren deze mee te nemen in je selectieproces. Het zijn zeker niet de goedkoopste in het segment, maar je kunt er zoveel langer mee werken dan met een budget speaker.

In onze test sessies hebben we de nodige dagen doorgebracht op de HEDD Type 07. En opvallend was dat de oren aanzienlijk minder snel vermoeid waren. We zouden het daarom dus zeker niet erg vinden om deze beestjes permanent in ons laboratorium te parkeren.

Prijs en beschikbaarheid

De HEDD Type 07 scoor je bij de betere audio winkel voor een adviesprijs van 649,- euro per stuk.

Socials

Deze review is mede mogelijk gemaakt door Total Sonic. Volg hen op deze kanalen:

Facebook / Twitter / YouTube / Website

Volg HEDD Audio op de volgende kanalen om volledig bij te blijven met de ontwikkelingen:

Facebook / Twitter / Instagram / Youtube

Review geschreven door Dave van Gorp & Pieter Leijten.