FabFilter is al enkele jaren een zeer geliefde leverancier van effect plugins. Sinds kort kunnen ze ook een reverb plugin aan hun assortiment toevoegen. Wij hebben de FabFilter Pro-R voor je getest!

FabFilter

FabFilter is het bedrijf van Frederik en Floris. Twee oerhollandse gasten met een passie voor goed klinkende en innovatieve plugins. Sinds 2002 werken ze aan hun producten, waarbij met regelmaat industrie standaarden ter discussie zijn gesteld, met vooruitstrevende ontwerpen als resultaat. Naar eigen zeggen gaan ze de uitdaging om het wiel opnieuw uit te vinden niet uit de weg. En dat is niet geheel zonder succes. De afgelopen jaren zijn veel van hun plugins tot industriestandaarden verheven. Denk daarbij aan de uiterst flexibele Pro-Q equalizer. Of hun Pro-L limiter. What the heck, eigenlijk kun je hier wel het volledige FabFilter assortiment wegzetten, want ze werken stuk voor stuk flexibel en intuitief! Momenteel bestaat het assortiment uit:

FabFilter mixing and mastering plugins

 • Pro-Q 2: Equalizer plugin met een enorme flexibiliteit dankzij de gebruiksvriendelijke interface.
 • Pro-C 2: Compressor plugin met geavanceerde sidechain mogelijkheden.
 • Pro-L: Limiter plugin met geavanceerde monitoring opties.
 • Pro-MB: Multiband compressor plugin met vrij definieerbare frequentiebanden.
 • Pro-DS: De-Essing plugin voor het verwerken van je vocale opnames.
 • Pro-G: Gate en Expand plugin om signalen te laten ducken of expanden.

FabFilter creatieve effect en synthesizer plugins

 • Saturn: Saturation en distortion plugin met diverse multiband modulatie mogelijkheden.
 • Timeless 2: Tape delay plugin met filters en modulatie mogelijkheden.
 • Volcano 2: Filter plugin met modulatie mogelijkheden.
 • Twin 2: Softsynth op basis van 3 oscillatoren.

FabFilter basic plugins

 • One: Softsynth op basis van 1 oscillator.
 • Simplon: Filter plugin op basis van 2 multi mode filters.
 • Micro: Compacte filter plugin.

Sinds November 2016 leveren de heren uit Amsterdam ook een reverb plugin, de FabFilter Pro-R. Wij hebben deze nieuwe plugin ter review meegenomen, en enkele weken in al onze lopende projecten gestoken.

FabFilter Pro-R

Presets

Uiteraard beschikt deze plugin over een hele reeks presets. Super makkelijk als je even niet weet waar je moet beginnen. Ga je voor de simulatie voor een kleine ruimte? Of wellicht voor die cathedral achtige reverb? Geen probleem, voor elke behoefte is wel een preset te selecteren. Gegroepeerd naar Ambiance, Small, Medium, Large, Very Large en Tempo Synced zijn de presets makkelijk terug te vinden. Maar het leukste (vind ik althans) is toch wel het opzetten van je eigen settings.

Als je besluit om helemaal zelf aan de slag te gaan, dan zijn er een aantal kenmerkende knobs beschikbaar om je basis mee te maken. Wat opvalt is dat er hier gewerkt wordt met “afwijkende” omschrijvingen. Daar waar de meeste reverb’s werken met de conventionele reverb parameters, heeft de Pro-R zijn eigen set met omschrijvingen. Weet je niet exact wat je nu moet hebben? Schakel dan de hulp in. Die geeft je een logische omschrijving van wat je van de knob mag verwachten.

Knob Controls

 • Brightness: Met deze rotary zorg je voor een balans tussen het hoog en laag in de reverb. Wanneer je meer brightness toevoegd, zul je merken dat de balans tussen hoog en laag door zal gaan hangen naar het hoog. Persoonlijk vind ik dit een aangenaam effect voor bijvoorbeeld vocalen. Maar wanneer je de reverb op een bombastisch deel van je track zet (bijvoorbeeld een cinematische drumpartij), dan past wellicht de instelling dark beter.
 • Character: Als je de reverb zo transparant mogelijk wilt hebben, is clean the way to go. Maar door de knop voorbij de 50% te draaien, zorgt de Pro-R ervoor dat er subtiele delays worden toegevoegd aan het reverb signaal. Op die manier komt de reverb wat meer tot leven. Deze subtiele modulatie is overigens niet zelf in stellen. Iets wat je bij vele andere FabFilter plugins wel tegenkomt. Voor mij persoonlijk geen gemis overigens.
 • Distance: Wanneer deze setting op 0% staat, is het net alsof je naast de geluidsbron staat. Hoe verder je deze knob open draait, hoe verder je jezelf wegzet van de originele bron.
 • Space: De meest prominente knob van het stel! Hiermee stel je de ruimte in waarop de reverb gebasseerd is. Aan de icoontjes rondom deze knob kun je instellen of je wilt werken in een kast of een kerk. Uiteraard met een corresponderende decay time.
 • Decay Rate: Met deze knob heb je de mogelijkheid om, in samenwerking met de Space knob settings, de laatste hand te leggen aan de totale decay time. Dus wanneer je een bepaalde space hebt gekozen, dan is er de decay rate om de uiteindelijke decay time vast te stellen.
 • Stereo Width: Via deze knob geef je aan hoe breed je de reverb wilt hebben. Lekker in het midden? Of breed over links en rechts?
 • Mix: Wellicht overbodig om te melden, maar hiermee mix je het reverb signaal met het originele signaal. Mocht je nu de juiste dosering hebben gevonden, dan kun je het precentage locken terwijl je door alle presets heen skipped.

Fun Controls

Niet direct de officiële benaming, maar het dekt de lading! Het werken met de kenmerkende FabFilter Pro-Q achtige lijntjes is verfrissend. Dat was het tig jaar geleden met de Pro-Q al, en dat is het met de Pro-R weer!

Deze diashow vereist JavaScript.

De blauwe lijn vertegenwoordigd de Decay Rate EQ. Op deze manier kun je per frequentie de decay rate bepalen, corresponderend met de percentages aan de linker kant. Super handig wanneer je de intensiteit van de reverb in specifieke frequenties wilt boosten of cutten. En daarvoor heb je alles ter beschikking zoals je dat ook kent bij de Equalizers (dit kan op basis van high shelf, low shelf, parametric band en notch modes). Dit stuk functionaliteit maakt de Pro-R uniek!

De gele lijn vertegenwoordigd de Post EQ. Deze ingebouwde mini Pro-Q heeft effect op het reverb signaal. En ook hier heb je alle flexibiliteit ter beschikking die we kennen van de Pro-Q. Tezamen met de grafische terugkoppeling weet je exact waar je mee bezig bent.

Geluidskwaliteit

FabFilter levert wederom een goed klinkende plugin af! Het klinkt vol, strak en modern. Daar waar mijn standaard reverb (Logic Pro X’s Eigen Space Designer) nogal een doffe CPU vreter is, is de Pro-R erg attend voor je processor met een heldere, sprankelende klank. Als je op zoek bent naar een emulatie van een klassiek stuk hardware, dan is dit niet jouw keuze. Maar als je, net als mij, actief bent in de (hard-)dance, ga je dat zeker niet missen. Zonder enig inlezen haal je zeer snel goed klinkende reverb’s uit je system. Leads worden mooi aangevuld met een heerlijke galm die het totaalplaatje niet vertroebelt (tenzij je dat wilt).

Beeld

De FabFilter Pro-R heeft een frisse interface zoals die kenmerkend is voor FabFilter plugins. En wanneer de ruimte op je scherm het toelaat, kun je de interface in diverse formaten weergeven, inclusief een full screen modus. Zeker deze laatste optie zorgt ervoor dat je maximaal in detail kunt treden.

Deze diashow vereist JavaScript.

Verdict

De FabFilter Pro-R is niet de goedkoopste reverb die je kunt krijgen. Met een prijskaartje van 169,- euro is hij zelfs wat duurder dan gemiddeld. Maar aan de andere kant is het wel één van de meest intuitieve plugins die er is. Het werken met de FabFilter Pro-R is enorm prettig! Dit is veelal te danken aan de FabFilter specifieke interface. En daardoor is de leercurve om met deze plugin te kunnen werken ook enorm snel. De resultaten van deze plugin zijn uiterst bruikbaar, ongeacht of je zelf aan de slag gaat of een bruikbare preset pakt. Ben je op zoek naar een kwaliteits reverb met een heldere klank die je mix niet laat verzuipen? Dan is dit een onwijs goede keuze!

Prijs en beschikbaarheid

Je haalt de FabFilter Pro-R in huis via FabFilter.com voor 169,- euro. De reverb plugin is beschikbaar in 32 en 64 bit. Afhankelijk van je DAW, kun je de volgende formats krijgen: AU, VST, VST3, AAX en RTAS. Weet je niet zeker of hij prima gaat draaien op jouw hardware? Controleer dan even de systeemvereisten:

 • PC: Windows XP (alleen 32 bit) / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8/ Windows 10
 • Mac: OSX 10.6 of hoger

Wil je hem eerst testen? Controleer dan de systeemvereisten en download de demo!

Socials

Volg FabFilter op de volgende kanalen om volledig bij te blijven met de ontwikkelingen:

Youtube / Twitter / Facebook / Vimeo