Het lijkt traditie. En ik ben blij met zulke tradities! Ook dit jaar verraste Fabfilter me met gezinsuitbreiding. Dit keer met de aankondiging van de Fabfilter Pro-Q 3. De meest veelzijdige equalizer tot nu toe!

Fabfilter

Als je de site regelmatig bezoekt, dan zal het je niet ontgaan zijn dat ik deze plugin ontwikkelaar al meerdere keren voorbij heb laten komen. En dat is niet gek, want ze leveren een hele reeks aan waardevolle plugins. Er zijn plugins voor mixing & mastering, creativiteit en basis taken. Allemaal met een even intuïtieve interface. Geen remakes van klassieke gear. Gewoon rete goede tools die essentieel zijn in een moderne productie omgeving.

Eerder mochten we al een review doen van hun Fabfilter Pro-R reverb plugin. Sinds de release is dit de go-to reverb voor al mijn projecten. Uiteraard in eerste instantie door de kwaliteit van de output. Maar ook door de enorm eenvoudig te gebruiken interface (het USP van Fabfilter wat mij betreft).

Eind december 2017 kreeg ik ook de mogelijkheid om aan de slag te gaan met de Fabfilter Pro-L 2 limiter plugin. Was de Pro-L te verbeteren dan? En heb ik die nieuwe functionaliteiten nodig? Eerst dacht ik van niet. Ervaringen blijken toch anders uit te wijzen. Want de nieuwe algoritmes persen net dat extra beetje loudness uit je track zonder daar (merkbaar) kwaliteit voor in te leveren.

De ervaringen met de vorige plugins maken me daarom extra enthousiast om met de Pro-Q 3 aan de slag te gaan. Want is dit weer een upgrade waarvan ik niet wist dat ik het nodig had?

Fabfilter Pro-Q

Ik meen dat de eerste Pro-Q voor het eerst in 2011 beschikbaar kwam. Voor toen was het revolutionaire EQ, die het vooral moest hebben van de strakke sound, grafische weergave en zeer bruikbare analyzer. Op dat moment vond ik hem handig, maar zag ik niet direct in waarom ik de Pro-Q als vervanger voor mijn standaard Logic EQ moest gebruiken. Beiden konden namelijk ongeveer hetzelfde.

Maar dat alles veranderde met de komst van de Pro-Q 2. Ok, toegegeven, dat was ergens in 2014, toen ik nog niet echt door had wat er aan functies allemaal mogelijk was en wat ik er mee zou moeten. Maar voor degenen die er wel verstand van hadden, was het een verademing. Nieuwe filter types (o.a. band pass en tilt shelf), mid/side processing, full screen weergave, EQ matching en een verdomd handige piano die aangeeft welke toonhoogte de betreffende frequentie heeft. Al met al een hele verbetering. En toch zagen ze bij Fabfilter verbeter potentieel.

Fabfilter Pro-Q 3

Sinds enkele weken is nu de nieuwste versie van de populaire EQ plugin beschikbaar. Nog steeds met de oude en vertrouwde interface en alle functies van de voorgangers. Maar wel aangevuld met een nieuwe set aan features.

Dynamic EQ

Dynamic EQ-ing is niet geheel nieuw in ons review assortiment. We zagen dit al eerder bij plugins van oa Sonnox, Sound Radix en iZotope. Maar ook Fabfilter heeft zich nu gewaagd aan dit concept, waarbij frequentiepunten nu kunnen reageren op inkomende signalen. Zelf gebruik ik het nog beperkt, maar daar waar het ingezet wordt, kan het net dat verschil maken. Zo kun je, in combinatie met de toonhoogte indicatie, bepaalde noten wat bijgeven wanneer die geraakt wordt. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat de D3 noot in het niets valt bij de gebooste G2.

Deze diashow vereist JavaScript.

Dankzij deze functie, kun je de EQ nu ook gebruiken als een soort van multiband compressor. Uiteraard wel met aanzienlijk minder controls. Maar dankzij de automatische settings van de Fabfilter crew, reageert de Pro-Q3 altijd natuurlijk.

Spectrum Analyser

De spectrum analyser is al sinds de eerste versie een enorm scherpe tool om je frequenties te checken. Gaandeweg kwamen er tal van functionaliteiten bij. Versie 3 gaat verder, waar 2 was gebleven.

Conflicterende frequenties

In versie 3 is het nu mogelijk om verschillende instances van de Pro-Q3 met elkaar te vergelijken. Zo kun je, wanneer je de Pro-Q3 op meerdere kanalen hebt staan, deze bekijken vanuit een enkele instance. Cryptisch? In woorden wel, in beeld niet.

Deze diashow vereist JavaScript.

In bovenstaande screenshots zie je dat ik op 4 kanalen een Pro-Q3 heb geplaatst. Door alle informatie uit de verschillende Pro-Q3’s bij elkaar te brengen, is het mogelijk om probleemgebieden aan te wijzen. Frequenties die getotaliseerd op een bus bijvoorbeeld kunnen gaan resoneren. Dit is af te lezen aan de kleine screens, maar je kunt ook een kanaal selecteren dat je toevoegd aan de grote analyser van de geopende Pro-Q3. Extreem handig wanneer je bepaalde sounds in zelfde frequentiegebieden met elkaar wilt afstemmen.

Spectrum grab

Zie je nu een frequentie die gekenmerkt wordt als een probleemfrequentie, dan kun je je cursor op de analyser houden. Het overzicht wordt nu paars en de Pro-Q3 geeft enkele exacte frequenties die mogelijk aangepast moeten worden. Je kunt dit uiteraard op gehoor doen, maar het helpt als je dergelijke visuele feedback krijgt.

Nieuwe shapes en slopes

Bij elke nieuwe editie tot nu toe, zijn er ook nieuwe shapes en slopes toegevoegd. Zo waren er al de Bell, Notch, High/Low Shelf, High/Low Cut, Band Pass, Tilt Shelf en Flat Tilt. Maar deze laatste is nu ook beschikbaar om over het volledige spectrum te plaatsen. Hiermee kun je snel en eenvoudig een mix in balans brengen.

Opmerkelijk zijn ook enkele nieuwe slopes voor de HP en LP filters, waardoor je nog strakker kunt cutten met behulp van de brickwall optie.

Deze diashow vereist JavaScript.

Stereo, Mid Side en Surround

Voor harddance producers is het werken met surround niet direct voor de hand liggend. Maar stereo en mid/side processing wel. Je kunt nu in 1 instance per frequentie aangeven op welk signaal dit effect heeft, namelijk: links, rechts, stereo, mid of side. Hiermee kun je elke frequentie een plek geven en een nog strakkere balans maken tussen al je sounds.

Deze diashow vereist JavaScript.

EQ Match

Mocht je nu al materiaal hebben waarvan je de equalizing top vind, dan kun je dat via de sidechain inlezen in je de Pro-Q3. Deze zal het signaal analyseren en er een soort van blauwdruk van maken. Dit kun je vervolgens toepassen in lichte of intensieve mate. Op die manier kun je in de buurt komen van de gewenste sound.

Deze diashow vereist JavaScript.

Overige functionaliteiten

De Fabfilter Pro-Q3 is weer goed gevuld met diverse nieuwe en verbeterde functionaliteiten. De belangrijkste zijn al aan bod gekomen, maar de volgende items wil ik je niet onthouden:

  • De interface is retina ready, waardoor de EQ er in alle formaten goed uitziet. Waarbij gezegd mag worden dat de Full screen versie erg fijn werkt.
  • Performance wise merk je niet wanneer de Pro-Q3 op alle kanalen aanwezig is. Ondanks alle nieuwe functionaliteiten hoef je je dus niet in te houden.
  • De Pro-Q3 klinkt erg natuurlijk, zelfs bij het gebruik van de brickwall slopes.
  • Midi mogelijkheden om de geselecteerde band te bedienen. Handig wanneer je een controller voor je hebt staan en liever aan knoppen draait dan op je scherm klikt.

Verdict

De Fabfilter Pro-Q3 is een must have! Qua gebruik, klank en functionaliteit ga je wat mij betreft geen betere vinden. Werk je altijd nog met stock EQ’s van je DAW, dan is de Pro-Q3 praktisch een no-brainer. Ok, toegegeven, de plugins van Fabfilter scoor je niet voor een tientje, maar het is het uiteindelijk dubbel en dwars waard. Zeker als je nagaat dat elk kanaal een goede EQ verdient.

Maak je gebruik van de Pro-Q, dan is het installeren van de demo sterk aan te raden. Het verschil in bruikbare functionaliteit is aanzienlijk. Mocht je de Pro-Q2 hebben, dan moet je voor jezelf afwegen of dynamische EQ, nieuwe slopes en vernieuwde analyser het waard is. Je hebt immers al een dijk van een EQ plugin in huis.

Prijs en beschikbaarheid

Je haalt de FabFilter Pro-Q 3 in huis via FabFilter.com voor 149,- euro. De equalizer plugin is beschikbaar in 32 en 64 bit. Afhankelijk van je DAW, kun je de volgende formats krijgen: AU, VST2, VST3 RTAS. Weet je niet zeker of hij prima gaat draaien op jouw hardware? Controleer dan even de systeemvereisten:

  • PC: Windows XP (alleen 32 bit) / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8/ Windows 10
  • Mac: OSX 10.8 of hoger

Wil je hem eerst testen? Controleer dan de systeemvereisten en download de demo!

Socials

Volg FabFilter op de volgende kanalen om volledig bij te blijven met de ontwikkelingen:

Youtube / Twitter / Facebook / Vimeo