Is je build up wat saai? Rolt het niet lekker? Of heb je gewoon geen trek om 5 effect plugins te automaten? Check dan Endless Smile van Dada Life. Een super eenvoudige, maar toch krachtige, effect plugin voor Windows en macOS.

Dada Life

Dada Life is een Zweeds producer & dj duo met een waslijst aan dance hits op hun naam. Ze kwamen bij mij voor het eerst op de radar toen ik een vinyl in mijn handen gedrukt kreeg ergens in 2006/2007. Het was Dada Life – Big Time. Ruwe basslines en lekkere 8 bit plucks. Enorm verfrissend voor die tijd. Maar verfrissend zijn ze nog steeds. Ondertussen zijn we tien jaar verder en hebben Olle Corneer en Stefan Engblom tal van tracks & remixes afgeleverd. Ook werd divers material verzamelt op 2 albums: “Just Do The Dada” & “The Rules Of Dada“.

Helaas was het niet altijd bananen en champagne wat de klok sloeg. Beide heren hebben op kun piekmoment te maken gehad met serieuze gezondheidsklachten. Gelukkig ligt dat inmiddels ver achter ze en kan er weer geknalt worden. Dat deden ze al met een hele zwik optredens en muziek. Maar nu kondigen ze, in navolging van de enorm populaire Sausage Fattener, ook hun nieuwe plugin aan: Endless Smile.

Tailored Noise

Dada Life maakt deze plugins niet zelf. Dit doen ze in samenwerking met het mysterieuze Tailored Noise. Eigenlijk is er niet veel te vinden over deze ontwikkelaar(s). De website is alles behalve sexy. En dat geldt ook voor de Facebook pagina. Maar dat ze bruikbare plugins maken is duidelijk. De Sausage Fattener is een veel gebruikte tool om mixdowns net dat beetje extra te geven. Je WAV export belooft er uit te zien als een dikke worst (hence the name). Maar waar de mixdown het werkgebeid is van de Sausage Fattener, is het de build up waar Endless Smile z’n werk doet.

Endless Smile

Endless Smile is een super eenvoudige effect plugin waarbij de essentie zit in het combineren van diverse compacte effecten om je build up wat meer “tension” mee te geven. Oftewel, geef de aanloop naar de drop wat meer dynamiek mee. Dynamiek die je krijgt wanneer je werkt met de automation van bijvoorbeeld een reverb of filter. Waar je voorheen wellicht diverse plugins nodig had om je automation op toe te passen, is het nu slechts een kwestie van 1 plugin en 1 parameter om te automaten.

7 Presets en 1 knop

Iedereen kan hier mee werken! De plugin kenmerkt zich namelijk, net als de Sausage Fattener, door de minimale set aan controls. Effectief komt het neer op het selecteren van 1 van de 7 presets en het activeren van het effect door intensity omhoog te gooien.

Soft – Fist In The Air

Bij het werken met deze setting, wordt het laag steeds verder weg gesneden. Daar bovenop zit een reverb die steeds intensiever wordt. Je maakt net dat beetje meer chaos voor de beat er weer in knalt. Subtiel maar erg effectief. In mijn eigen producties heb ik dit veelvuldig toepast, waarbij ik dit altijd heb gedaan met een combi van een high pass filter en een reverb plugin. Dat kan nu dus eenvoudiger.

Soft – Helium Jumping

De Helium Jump gaat net een stapje verder door aan de effectenreeks een delay toe te voegen. Ook hier wordt het laag langzaam weggehaald. Gevolgd door een reverb en een delay. Opvallend is wel dat de balans tussen de verschillende elementen meebeweegt. Je hebt geen vreemde pieken.

Medium – No Limit

Een variatie op de Fist In The Air preset, waarbij gewerkt wordt met filtering en reverb. De verschillen zijn subtiel, maar wel hoorbaar. Zeker wanneer je deze twee naast elkaar zet. No Limit filtert net wat harder dan Fist In The Air.

Medium – Face Melting Joy

Ook hier een variatie op een eerdere preset. Daar waar Helium Jump werkt met een delay, reverb en filter, doet Face Melting Joy dat ook. Alleen gaat ook hier de filtering net wat dieper, waardoor het toewerkt naar een hardere drop.

Hard – Smack In The Face

Smack In The Face voegt een nieuw element toe aan de reeks met effecten. Naast de reverb en filter, zul je merken dat je audio stapsgewijs in een pitchbend module terecht komt. Dus naast een intensiever wordende reverb en een steeds harder knijpende filter, hoor je nu ook de audio in een steeds hogere key voorbij komen. Dit gebeurt automatisch en is niet afhankelijk van de intensity. Je hebt hier dus verder geen controle over.

Een standaard truc die ik bij vele buildups heb gebruikt voordat ik deze plugin had. Maar dat koste me aanzienlijk meer tijd want ik automate 2 effecten en tekende ook nog eens de pitch bend in op mijn MIDI segment(en). Zeker wanneer je werkt met gelayerde synths een hoop gepuzzel.

Hard – Broken Teeth

De Broken Teeth preset maakt waarschijnlijk gebruik van dezelfde effect keten als Smack In The Face, maar dan aangevuld met een delay. De reverb en pitchbender hebben een plekje op de achtergrond gekregen, maar zijn er nog wel. Ook hier is weer een prima balans tussen effecten.

Extreme – Dada Dynamite

The full monty! Delay, Reverb, Pitchbender (dit keer afhankelijk van de intensity) en filter. De Broken Teeth, maar dan aangevuld met een pitch bender die bedient wordt door de intensity knop. Hetgeen je toch nog een beetje controle geeft over deze plugin.

Deze diashow vereist JavaScript.

Verdict

Als je alles helemaal zelf in de hand wilt hebben, is dit geen plugin voor jou. Je geeft alle controle uit handen aan de mensen van Dada Life en Tailored Noise. Maar als je daarentegen een bloedhekel hebt aan het altijd maar opnieuw opzetten van dezelfde effectchain met dezelfde automation, dan is dit DE oplossing! Geen geneuzel meer. Gewoon 1 plugin die alle essentiele zaken voor je regelt. In no time heb je een reverb, filter, delay en pitch bend opgezet. Pure tijdswinst. Het maakt je aanloop naar de drop zeerzeker dynamischer.

Niemand houd je overigens tegen om deze plugin bijvoorbeeld ook op een bus of ander kanaal te zetten. Pin de intensity vast en je hebt direct een lekkere reverb of delay op je sounds.

Het enige wat ik graag nog zou willen zien, is dat ik de plugin kan meegeven of ik, naast het standaard 1/16 ritme, in swing werk. Op die manier kan de delay ook meebuigen. Alhoewel dat in een chaotische build up misschien niet eens direct opvalt.

Voor die paar dollar haal je een erg leuke plugin in huis! Al is het alleen maar om die vrolijke vriend op je scherm te toveren 😉

Prijs en beschikbaarheid

Je haalt de Endless Smile in huis via http://tailorednoise-downloads.com/DadaLifePurchase.php voor 39,- dollar. Afhankelijk van je DAW, kun je de volgende formats krijgen: AU & VST2.4. Weet je niet zeker of hij prima gaat draaien op jouw hardware? Controleer dan even de minimale systeemvereisten:

  • Windows: Windows XP SP2 of hoger met minimaal een Pentium 4
  • macOS: macOS 10.6 en hoger
  • Licentie: software key

Socials

Volg Dada Life op de volgende kanalen om volledig bij te blijven met de ontwikkelingen:

Twitter / Facebook / Youtube / Soundcloud / Instagram / Spotify

Volg Tailored Noise op de volgende kanalen om volledig bij te blijven met de ontwikkelingen:

Facebook