Sinds 2008 is daar een enorm creatief multi effect: Sugar Bytes’ Effectrix. Ondanks de leeftijd gaat deze plugin nog helemaal mee in de huidige tijd. Lees snel verder waarom dit een instant must-buy is!

Sugar Bytes

Sugar Bytes is een in Berlijn gebasseerde software ontwikkelaar die al jaren innovatieve plugins ontwikkelt voor producer en performer. De kernwaarde van elke plugin is dat het je als artiest tijd bespaard, niet te veel geld kost en je creativiteit verhoogd. En daar past vervolgens de passende slogan bij: Because music is the sugar in the coffee of life! Wat natuurlijk prachtig aanhaakt op de bedrijfsnaam.

Producten

Bij Sugar Bytes hebben ze door de jaren heen een enorm arsenaal aan effecten en synths ontwikkelt. Waar het eerst alleen applicaties voor je desktop/laptop waren, zijn enkele ook al beschikbaar gemaakt voor de iPad en iPhone. Dus of je nu mobiel of in de studio werkt, er is altijd software voor je beschikbaar die je creativiteit vorm geeft.

Plugin’s

 • Factory: Een polyphonische synthesizer met tal van modulatie mogelijkheden.
 • Obscurium: Een krachtige synth voor het maken van sferische soundscapes.
 • Looperator: Een loop based sampler die loops om kan toveren tot iets compleet nieuws.
 • Effectrix: Een multi effects module die standalone en in je DAW kan draaien.
 • WOW2: Een enorm krachtige filter.
 • Turnado: Een multi effect met eenvoudige controles.
 • Egoist: Een track sketching tool die elke sample om kan toveren tot iets unieks.
 • Cyclop: Een monophonische synth, specifiek voor de lowend.
 • Guitarist: Een virtuele gitaar.
 • Consequence: Een groovebox/arpeggiator die output genereerd op basis van je gekozen chords
 • Thesys: Een step sequencer met MIDI out mogelijkheden.
 • Artillery2: Een multi effect dat toegekend kan worden aan delen van je keyboard. Speel effecten.
 • Unique: Een virtueel analoge synth met oog voor vowels.

Mocht je ze nu allemaal willen, dan is er tevens een bundel beschikbaar voor 499 euro!

Mobile

En zoals eerder aangegeven, is ook een deel van het assortiment beschikbaar als app binnen de Apple App Store. Dit betreft de Cyclops, Egoist, Turnado, Unique, WOW2, Effectrix, Unique en Thesys.

Effectrix

In deze review bekijken we de Effectrix. En zoals eerder geschetst is het een multi effects module. Maar wat houd dat nu in? In basis is het heel simpel. Het is een bundeling van 14 effecten in 1 plugin die je eenvoudig en op creatieve wijze kunt instellen. Daar waar je eerst misschien een delay, een filter, een bitcrusher, een reverb en veel meer effecten op een kanaal zou zetten, zet je er nu een instance van de Effectrix op. Binnen de Effectrix kun je vervolgens selecteren welk effect op welk moment actief moet zijn met de gewenste instellingen.

Effecten

Wanneer je de Effectrix opent, zie je direct het arsenaal aan beschikbare effecten aan de linker zijde opgesomd. Je kunt hier kiezen uit een hele boel bekende, zoals een reverb, loop, chorus, etc. Maar er zijn er ook een aantal die wellicht wat extra uitleg verdienen:

 • X-Loop: Loopen, maar dan met een pitch aanpassing. Je loop zal hoger of lager gaan klinken.
 • Scratchloop: De sounds loopen, maar ook reversen, dat een scratch effect geeft.
 • Vinyl: Een brakestop zoals je die kent bij het afzetten van een draaitafel.
 • Tonal Delay: Een delay met tonale aanpassingen.
 • Stutter: De sounds laten stotteren zoals je dat ook kent van een gater.

Afhankelijk van het geselecteerde effect, zul je in het onderste deel van de plugin diverse controls krijgen om zo het effect naar eigen inzicht verder vorm te geven. Ben je hier niet zo van, dan is er altijd een mogelijkheid om te kijken of er een preset naar wens beschikbaar is. Wanneer je vervolgens je effect hebt afgesteld, kun je in de matrix intekenen wanneer dit effect van toepassing moet zijn. Dit werkt bijzonder intuitief. Zeker wanneer je werkt in een DAW, zul je tijdens het afspelen van je track, een marker mee zien lopen om zo te bepalen waar je bent en waar je het effect wilt zetten.

Doe dit vervolgens voor 1 effect, 2 effecten, of een hele batterij aan effecten. De mogelijkheden zijn nagenoeg eindeloos.

MIDI Trigger

Stel: je hebt een onwijs toffe verzameling aan effecten samengesteld, maar wilt halverwege je track toch varieren met een iets minder intense variant. Geen probleem! De Effectrix stelt je namelijk in staat om onder een key op je midiklavier een pattern te plaatsen. Zo ben je snel in staat om te wisselen van patterns gedurende een track of performance. Wellicht een veel snellere manier dan dat je alle separate effecten gaat automaten. Wat met 14 effecten natuurlijk een enorme klus kan worden.

Chaos en presets

Mocht je nu een beetje inspiratieloos zijn, dan is er altijd de optie om een preset te selecteren. Standaard worden er een hele hoop meegeleverd. Maar je kunt de Effectrix ook random een pattern laten genereren door op de Chaos button te klikken. Je begrijpt wel dat dit redelijk intensieve patterns zijn. Maar het kan je net dat beetje extra inspiratie geven om door te gaan. Een extreem handige manier om even uit die sleur te komen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Modulatie

Met modulatie kun je een soort van automation intekenen per effect. Dit is super eenvoudig. Selecteer het te moduleren effect. Net boven de specifieke effect settings kun je een knop toekennen aan de modulatie. In onderstaande heb ik ervoor gekozen de bitcrush te moduleren. Vervolgens heb ik per sequence stap de intensiteit ingetekend.

Per effect zijn er 2 modulation tracks ter beschikking. Dus je zou ook nog een tweede control kunnen modulaten. Ben je niet van het intekenen, dan neem je je bewegingen gewoon op met de recording mogelijkheid of je laat Effectrix de modulation randomizen.

Verdict

Ondanks de leeftijd van deze plugin, is Effectrix nog altijd de ongekroonde koning van de glitch effect plugins. Er is her en der wat concurrentie, maar die blijven duidelijk achter. De Effectrix geeft je de mogelijkheid om in no-time een kanaal een totaal andere sound te geven. Of je nu slechts 1 effect gebruikt, of een hele zwik, dat is aan jou. Maar de mogelijkheden zijn er zeker.

Per effect zal de Effectrix niet op kunnen boksen tegen dedicated plugins. Maar dat is ook zeker niet de bedoeling. Als ik een kwalitatieve reverb op mijn leads wil hebben, dan pak ik wel een Pro-R. Maar wil ik op specifieke plekken even een flinke chaos, dan zet ik daar de Effectrix reverb met de nodige andere effecten op.

Wil je dus je euro’s steken in een veelzijdig stukje effect software, dan is de Effectrix een perfecte aankoop. Je tracks worden in een handomdraai een stuk speelser en dynamischer.

PRIJS EN BESCHIKBAARHEID

Je haalt de Effectrix in huis via http://www.sugar-bytes.de/ voor 119 euro. Afhankelijk van je DAW, kun je de volgende formats krijgen: Audio Unit, VST2, AAX of standalone. Weet je niet zeker of de suite prima gaat draaien op jouw hardware? Controleer dan even de minimale systeemvereisten:

 • Windows: Windows 7 of hoger (in 32 en 64 bit beschikbaar)
 • macOS: macOS 10.6.7 of hoger (in 32 en 64 bit beschikbaar)
 • Licentie: software key

En anders kun je altijd nog even de demo downloaden van de productpagina.

SOCIALS

Volg Sugar Bytes op de volgende kanalen om volledig bij te blijven met de ontwikkelingen:

Facebook / Twitter / YouTube