Ineens was hij daar: de Pioneer DJ DDJ-1000 controller voor Rekordbox DJ. Een unit met vier kanalen, twee CDJ platters en een hele batterij aan effecten. Dichterbij een volwaardige NXS2 set ga je niet komen. Zeker niet voor het geld. Wij mochten er mee aan de slag!

Pioneer DJ & controllers

Iedereen die al een tijdje meedraait, weet dat Pioneer DJ ondertussen een hele reeks controllers op de markt heeft gebracht. De kracht daarbij is dat er voor ieder wel wat wils is. Of je er nu één moet kopen van je krantenwijk of van een directeurssalaris, Pioneer DJ regelt het voor je.

Het begon ooit met een set DJ controllers waarbij enkel de hardware van Pioneer DJ was. Deze sloten aan op de software van gevestigde namen als Traktor, Serato & Virtual DJ. Maar tijden veranderen. Pioneer DJ heeft ondertussen al enkele jaren ingezet op integratie met hun eigen software: Rekordbox DJ. Een geduchte concurrent voor de andere software leveranciers, die steeds meer terrein verliezen. Mede door de diepgaande integratie tussen Rekordbox DJ en de Pioneer DJ controllers.

Dit zagen we voor het eerst bij de Pioneer DJ DDJ-RX en Pioneer DJ DDJ-RZ. Beide controllers met vier kanalen en een hele reeks aan functies. Later werden hier nog twee exoten aan toegevoegd: de Pioneer DJ DDJ-RZX (een enorm bakbeest met een focus op video) en de Pioneer DJ DDJ-RR (een 2 kanaals versie voor de minder eisende mix koning).

Maar allemaal hebben ze één klein minpunt: de look & feel is nog altijd niet gelijk aan die van de NXS2 clubstandaard. Tot nu…

Pioneer DJ DDJ-1000

Ineens was daar, net voor de NAMM van dit jaar, de aankondiging die we hadden gehoopt maar niet zagen aankomen. Pioneer DJ lanceerde de Pioneer DJ DDJ-1000. Een Rekordbox DJ dedicated controller met de layout zoals je die ook grotendeels terug ziet op de NXS2 lijn. En daarbij speelden ze ook handig in op de vraag uit de markt om eens een controller te leveren met CDJ-like jogwheels.

Key features

Op het eerste gezicht zul je veel gelijkenissen zien met de eerdere controllers in deze reeks. Echter zijn er toch een paar punten die de DDJ-1000 uniek maken t.o.v. zijn voorgangers.

 • CDJ Jogwheels: Eindelijk! Nagenoeg alle controllers en stand alone systemen van Pioneer DJ moeten het doen met kleinere jogwheels. Maar voor de DDJ-1000 is besloten gebruik te maken van jogwheels zoals je die tegenkomt op de CDJ’s. Inclusief de mogelijkheid om de weerstand zelf in te stellen. Een echt pluspunt. Want hoewel ik in het verleden dacht zonder te kunnen, blijken jogwheels toch wel enorm handig voor het benden van je tracks.
 • Vernieuwde displays: De meeste controllers zijn er om je software op de laptop te bedienen. Wil je informatie over het track verloop of bepaalde settings, dan was je gedoemd om naar je scherm te turen. Niet bij de DDJ-1000. Deze beschikt namelijk over 2 hoge resolutie schermen in het midden van de jogwheels voor de meest cruciale informatie.
 • DJM style Beat FX: En nog een euraka moment. Eindelijk een controller die de kenmerkende Beat FX knoppen op de oude en vertrouwde plekken heeft. Ben je vertrouwd met effecten op de DJM mixers, dan ben je vertrouwd met de effecten op de DDJ-1000.

Uiteraard zijn er nog veel meer opties, maar die komen later in deze review voorbij.

Look and Feel

Eenmaal uit de doos valt direct op dat we met een controller van Pioneer DJ te maken hebben. De onderdelen die de andere producten zo kenmerkend maken, zijn ook op de DDJ-1000 gebruikt. Je voelt je direct thuis. Maar wat deze unit onder andere onderscheid zijn de twee full size jogwheels! Jogwheels die je normaal alleen terug vind op de CDJ’s. Ondanks dat de DDJ-1000 nog steeds een redelijk compacte controller is (met slechts 70 cm spanwijdte is het niet de grootste telg van de familie), krijg je dankzij deze joekelse wielen wel het idee met een pro apparaat aan de slag te zijn.

Mixersectie

De mixer zelf is een praktische vier kanaals mixer met alle essentials aan boord. Zo heb je per kanaal een 3 bands EQ, een gain, een Sound Color FX en een stevige line fader tot je beschikking. Deze laatste is er één van het kaliber: subtiel. Hij zit niet los in z’n kastje en heeft dus wat weerstand. Ondanks dat, voelt het allemaal rete strak aan, dus geen speling of andere el cheapo ongein. Wil je toch met een klein briesje een fader laten wapperen, dan moet je aan de slag met de Magvel crossfader. Deze kent geen weerstand en zorgt voor strakke en snelle cuts.

Misschien mis je op het eerste gezicht wel de mogelijkheid om de curves in te stellen. No worries, Pioneer DJ heeft dat voor je geregeld in de software. Daar kun je namelijk de curves van de line faders en de cross fader naar eigen wens instellen. Iets wat vervolgens de ruimte op de mixer ten goede komt. Want bij een compacte unit als deze, wil je geen onnodige controls voor zaken die je over het algemeen toch maar één keer instelt.

Wel vind ik het jammer dat er voor de rotary’s net wat andere knobs zijn gebruikt. Het had helemaal af geweest als de Sound Color FX de robuustere knobs mee hadden gekregen zoals je die ook op de Pioneer DJ XDJ-RX2 terug ziet. En ook de EQ knobs hadden wel de typische Pioneer DJ knobs mogen zijn met het witte randje. Maargoed, ik moet iets te zeuren hebben 😉

Deze diashow vereist JavaScript.

Decks

Aan beide kanten van de mixer vind je alle controls voor de 4 decks. Yes, 4 decks! In eerste instantie zie je er maar 2, maar je kunt door een eenvoudige button wisselen met een secundair deck. Aan de linkerkant van de unit bedien je kanalen 1 en 3. Aan de rechterkant bedien je 2 en 4.

Naast dit heeft elk deck een eigen rotary voor het selecteren van een track, waarmee je nog meer het idee krijgt te werken met een DJM/CDJ setup. Ook vind je er standaard controls voor loops, quantize en slip mode terug.

Voor wie nog niet eerder met controllers van Pioneer DJ heeft gewerkt: met de pads ben je snel in staat hot cues, effecten, beat jumps, beat loops and samples aan te sturen. Dit klinkt moeilijk, maar dat is het niet. Sterker nog, het is kinderlijk eenvoudig. En met de laptop bij de hand, bied de interface van Rekordbox DJ je in één oogopslag welke instelling er onder de pads zitten.

Deze diashow vereist JavaScript.

CDJ Jogwheels

Kabaaam, eindelijk full size jogwheels! Vanaf de CDJ-1000 werkt Pioneer DJ met een standaard formaat jogwheels voor al hun high end apparatuur. Controllers waren uitgesloten (m.u.v. de wat minder prijsvriendelijke DDJ-RZX, DDJ-RZ en DDJ-SZ) van het privilege om dit soort jogs te mogen hebben, tot nu. De DDJ-1000 beschikt er over twee, die zich ook zo gedragen.

Zo heb je bij deze jogs:

 • een instelbare weerstand,
 • On-Air display (de kenmerkende led verlichting aan de rand van unit),
 • een display met alle cruciale track informatie,
 • een CDJ en vinyl stand.

In het midden van de jog introduceert Pioneer DJ een nieuw display. Hierop zie je het verloop van de track, cover art, resterende tijd, BPM, de afstand naar de volgende hotcue, enzovoort. Je bent tot op zekere hoogte, via de Rekordbox DJ software, in staat zelf het nodige aan te passen. En mijn stille hoop is er dat er ooit, in een toekomstige update, ook nog het scrollen door een playlist aan toegevoegd wordt.

Deze diashow vereist JavaScript.

I’ve got the key

Ook nieuw bij deze unit zijn de Keyboard en Key Shift opties, waarbij toonhoogte het belangrijkste ingredient is. Het is nu mogelijk om met de toonhoogte van je tracks of hot cues te spelen. Nu ben ik zelf geen pianoman. En ook zeker geen fingerdrummer. Maar wanneer je daar wel goed in bent, kun je met de Keyboard functie een hotcue plaatsen bij bijvoorbeeld een synth shot, om deze vervolgens te herhalen in diverse toonhoogtes. Zo speel je super eenvoudig een nieuwe melodie.

Mocht dat te snel gaan, dan kun je met Key Shift de hele lopende track een aantal toonhoogtes corrigeren. Dit om bijvoorbeeld harmonisch te mixen, of om je track een hele nieuwe vibe te geven.

Maar misschien nog wel het meest bruikbare: Key Sync. Rekordbox DJ analyseert je tracks nauwkeurig. Dit levert een BPM per track op. Maar ook een root key. Dit is de basis toon van je track. Zonder al te veel poespas kun je nu alle tracks op elkaar laten afstemmen door ze in dezelfde root key te laten spelen. Hierdoor krijg je een hele harmonisch afgestemde DJ set. Dit klinkt goed als het allemaal bij elkaar in de buurt ligt. Maar wanneer Rekordbox DJ teveel moet gaan corrigeren, kan het in sommige gevallen wat vreemd gaan klinken. Maargoed, daar ben jij de DJ voor.

Deze diashow vereist JavaScript.

Connectiviteit

De DDJ-1000 staat in de boeken als een controller. Maar het is meer dan dat. Want wanneer je de laptop nog niet hebt aangesloten, is het mixer gedeelte volledig operationeel voor alle inkomende analoge bronnen. Het is dus een mixer op zich. Een mixer die qua kanalen en functionaliteiten bijzonder veel weg heeft van een DJM-900. Uiteraard heb je wat beperkingen, maar voor de meeste thuis setups meer dan voldoende.

Ingangen

Aan de achterzijde van de mixer heb je vier line ingangen, die ruimte bieden aan bijvoorbeeld vier CDJ’s (ok, niet heel logisch, maar het kan). Echter zijn twee van die line ingangen om te zetten naar phono, waardoor je jouw draaitafels kunt aansluiten. En voor DJ’s die lyrics spitten als Rapper Sjors zijn er ook mogelijkheden. Je kunt namelijk twee microfoons inpluggen, die ieder onafhankelijk te bedienen zijn.

Een kleine side note hier. Voor degene die nog een setje draaitafels hebben staan: de DDJ-1000 ondersteund DVS. Je kunt dus met een Rekordbox DVS licentie en twee timecode vinyls terug in de tijd en je draaitafels nieuw leven in blazen.

Uitgangen

Uiteindelijk moet al je audio ergens naartoe. In een thuisstudio zul je waarschijnlijk werken met een setje actieve speakers of een compacte versterker. In beide gevallen kun je direct aan de slag. De master uitgang is namelijk voorzien van XLR en tulp aansluitingen. Mocht de DDJ-1000 zijn werk moeten doen in een serieuze club omgeving, dan is er ook nog de mogelijkheid om via de booth met behulp van twee jack connectors een setje monitors aan te sturen.

USB

Opvallend aan de DDJ-1000 is de dubbel uitgevoerde USB aansluiting. De meeste controllers zijn met slechts één USB aansluiting uitgevoerd, waardoor een Back 2 Back set of een vlekkeloze wisseling van de DJ, gestuntel van de bovenste plank is. Met de DDJ-1000 is dat verleden tijd. Zo kun je namelijk twee computers aansluiten. Per kanaal selecteer je op eenvoudige wijze welke Rekordbox DJ installatie je gebruikt.

Deze diashow vereist JavaScript.

Effecten

Aan effecten geen gebrek! De DDJ-1000 is in stand alone modus (dus zonder Rekordbox DJ) al voorzien van 14 Beat FX en 4 Sound Color FX effecten. Maar wanneer je Rekordbox DJ aansluit, gaat dat nog net een stukje verder. Zo kun je de effecten verder customizen en toekennen. En wanneer je het RMX EFFECTS Rekordbox DJ Plus Pack scoort, ben je helemaal voorzien voor de komende 100 jaar.

Sound Color FX

Dub Echo, Pitch, Noise en Filter krijg je standaard meegeleverd. Persoonlijk heb ik alleen helemaal niks met Pitch. Liever had ik daar een Bitcrusher gezien. En dat kan! In Rekordbox DJ kun je namelijk deze effecten wisselen. Maar ook de intensiteit is software matig te reguleren. Daar waar de Noise standaard ongekend hard klinkt en dus nagenoeg onbruikbaar is zonder enige vorm van dosering, geeft Rekordbox DJ je de mogelijkheid deze parameter software matig in te stellen.

Liever had ik hier een hardware knob voor gezien zoals op diverse DJM mixers en de XDJ-RX2. Maargoed, eenmaal ingesteld is het allemaal erg goed werkbaar. Wel is het zo dat dit dus alleen werkt wanneer je de DDJ-1000 gebruikt in combinatie met Rekordbox DJ. Doe je dat niet, dan valt het systeem terug op de basis instellingen.

Beat FX

Hell yeah! Zoals ik al eerder meldde, is dit een enorm welkome ontwikkeling. Want overal waar een DJM staat, weet een DJ de effecten blind te vinden dankzij de kenmerkende oplichtende knop. En de feeling van zo’n setup wordt nu eindelijk vertaald naar een controller. Daar waar je bij de DDJ-RZ en DDJ-RX nog moest werken met drie rotaries aan de bovenzijde van de unit, kun je bij de DDJ-1000 exact hetzelfde te werk gaan als bij een DJM. En daarnaast is het assortiment aan effecten ook niet mals.

Wil je weten wat je doet? Dan zit er nu een duidelijk leesbaar display met alle essentiële info. Ook dit is weer een stukje functionaliteit die ervoor zorgt dat je laptop niet meer prominent op de booth hoeft te staan.

Pad FX

En als je met de Sound Color FX en Beat FX nog niet genoeg controle hebt over je effecten, dan is er nog de Pad FX. Want aan elke pad kun je ook nog een effect koppelen. Dit doe je binnen de software en is vrij in te richten. Alhoewel ik met Pioneer DJ’s keuze al prima uit de voeten kan.

Deze diashow vereist JavaScript.

Verdict

Where to start? Laat ik beginnen met het feit dat ik behoorlijk sceptisch aan deze review begon. Ik ben niet direct fan van controllers, omdat dat vaak “net niet” gevalletjes zijn. Maar door de volwassen layout van de DDJ-1000 heb je dat gevoel niet. Uiteraard is alles net wat compacter dan een werkelijke setup, maar dat is iets waar je na een rondje draaien echt wel aan gewend bent. Zeker omdat veel dedicated controls (die je over het algemeen maar 1x instelt) nu in de software geregeld worden en dus geen ruimte innemen op de controller zelf. Denk daarbij aan zaken als: brake speed, fader curves, autocue, FX parameter, enzovoort.

De DDJ-1000 voelt aan als een serieuze DJ unit. En dat heeft hij te danken aan die bad ass jogwheels. Jogwheels die ik niet nodig dacht te hebben, maar echt wel miste. En zeker met de komst van de vernieuwde displays een aangename aanvulling op een controller als deze. In de afgelopen weken is gebleken dat deze unit een hit is. En ik snap volkomen waarom!

Met het huidige prijspunt van net geen 1200,- euro, haal je de simulatie van een serieuze setup in huis. Uiteraard moet je daarvoor nog wel een laptop/computer scoren. Maar met het huidige digitale tijdperk schat ik zo maar dat je je muziek collectie al ergens hebt opgeslagen op één of andere computer. En met lage systeem requirements, is de kans klein dat je ook nog eens een nieuwe computer moet scoren.

Deze diashow vereist JavaScript.

Opgelet: wel een kleine kanttekening. Want is dan alles echt koek en ei? Nee, nog niet. Momenteel zit er in firmware 1.0.4 een bug. Wanneer je de Beat FX toekent aan de master en activeert, ontstaat er een delay op het uitgaande signaal van enkele milliseconden. Dit is merkbaar en irritant. Het probleem is echter bekend, en wordt zsm opgelost.

PRIJS EN BESCHIKBAARHEID

De Pioneer DJ DDJ-1000 is inmiddels verkrijgbaar bij alle Pioneer DJ dealers voor een adviesprijs van 1199,- euro. Je krijgt hiervoor de unit zelf, een voeding, een USB kabel en een RekordBox DJ licentie. Wanneer je de speler aansluit op een computer, zul je een driver moeten installeren. De meegeleverde RekordBox DJ versie vereist dan de volgende systeemeigenschappen:

 • Windows: Windows 7 of hoger
 • macOS: macOS 10.10 en hoger
 • CPU: minimaal een Intel Dual Core 2.0 GHz (maar bij voorkeur een i3, i5 of i7 processor)
 • RAM: minimaal 4 GB werkgeheugen (maar bij voorkeur hoger)

SOCIALS

Volg Pioneer DJ op de volgende kanalen om volledig bij te blijven met de ontwikkelingen:

Facebook / Youtube / Twitter / Instagram / Google+