Breda Airport was afgelopen zaterdag het décor voor Daylight Festival 2016. Freestyle-, hardstyle- en hardcoreminded Brabant trok er op uit om ongestoord los te gaan op beats van helden zoals Paul Elstak, Darkraver, Ruthless, Da Tweekaz, Pat B, Dr Rude, Partyraiser en vele anderen. En ook ik stond er om een set te doen. Het was een mooie dag, en hieronder lees je waarom!

De week voor het festival heb ik nog vakantie. Het moment om dus die half afgeronde projecten alsnog om te zetten naar draaibare tracks. Je staat namelijk niet elke week op een mooi festival om de hoek. Time to shine! Logic X en Rekordbox zijn die week daarom ook mijn beste vrienden. Want ongeacht wie er staat, ik kan niet aankomen met een gedateerde playlist.

Daylight Festival 2016

De avond voor het feest heb ik alles alvast bij elkaar gepakt. Ik ken mezelf: last minute vergeet ik altijd wat. Maar op de ochtend zelf zitten alle essentials er in: hoofdtelefoon, USB, backup USB, iPhone tripod en stickers. Samen met matties Mark (mocht hij ooit MC worden, dan noemen we hem MC Bounce-ters) en Gijs (G-Swatt voor insiders) stap ik op de fiets. Voor mij is Breda Airport namelijk om de hoek. Ok, het is natuurlijk niet credible om op je 1 PK tellende tweewieler aan te komen, maar het past wel het beste bij mijn gage en drinkgedrag 😉 Bij de ingang aangekomen, worden we vriendelijk ontvangen en doorverwezen naar de security, die vol goede moed door de rugzakken met attributen gaat graaien. En omdat we op de fiets zijn, heb ik mijn lampjes meegepakt. Blijkbaar heeft iemand al eens zijn synthetische gangmakers daarin verstopt, want mijn mobiele laserbeams worden meegenomen voor verdere inspectie door de dienstdoende leidinggevende. Gelukkig krijg ik ze wel mee terug. Want probeer in aangeschoten toestand maar eens aan oom agent uit te leggen dat ze door de security in beslag zijn genomen, dat geloven ze nooit!

Eenmaal binnen wordt het direct duidelijk waar ik moet zijn. Een runner zou me ophalen, maar de area is direct naast de ingang, dus wachten is een beetje overbodig. De area is een kleine overdekte metalen tunnel. Zo’n geval dat ze ook weleens gebruiken als tijdelijke opslag bij b.v. bouwwerkzaamheden. Ik weet niet of het aan mij ligt, maar dat industriele vind ik altijd wel erg vet. Het is donker en geeft een rave sfeertje. En wat schetst mijn verbazing: de area hangt ook nog eens vol met promo voor Desperados. Het voelt dan een beetje als thuiskomen, want als ik dan toch een favoriete party fuel moet noemen, dan is het wel Desperados! Op dit moment is Yorick, de Wicked Soundz voorman, al lekker aan het draaien. MC O-Boy verzorgt zijn vocale ondersteuning. Aan de zijlijn staat mijn counterpartner Clayton Cash al te shinen. Hier is waar wij zometeen een uur gaan knallen. We hebben er zin in! Na een kleine chit chat is onze stagemanager gearriveerd. De spullen worden weggezet en we doen een kleine introductie. Tot slot vraagt de stagemanager: wat wil je drinken? Met alle Desperados promo voor mijn neus kun je al raden wat ik ga bestellen. Maar wat schetst mijn verbazing: geen Desperados! Nou, doe dan maar een gewoon biertje. Wat denk je? Geen biertje! Alleen fris! Het verhaal gaat dat op deze area de alcohol is geschrapt omdat aso-dj’s de koelkasten plunderden voor hun vrienden. Aan deze DJ’s: bedankt heh! Gelukkig zat tegenover onze stage de kassa voor de bonnetjes. We zijn niet voor niks op de fiets. Maar eerst: draaien!

De DJ set

Foto door Collin.Pictures ( http://www.facebook.com/collin.pictures ).

Foto door Collin.Pictures ( http://www.facebook.com/collin.pictures ).

Clayton en ik beginnen onze set rustig met een bonte verzameling aan classics en iLektrik achtige sounds. We houden het jumpy, we houden het gezellig. Michael (aka Clayton Cash) gebruikt dit moment ook om zijn zojuist gereleaste plaat voorbij te laten komen, Unbreakable. Ik doe hetzelfde met To Da Club, en plak er nog wat kneiters van Dr Phunk, Ruthless en Potato achteraan. Ook onze aankomende release (out soon: Fkn Society 2016) komt voorbij. Dit om een brug te slaan richting het wat heftigere freestyle werk. En wat dat betreft komt het heel goed uit dat we er al heel wat draaiuren samen op hebben zitten, want Michael en ik kiezen onze platen in elkaars verlengde. Tijdens onze set staat, vriend van de show, Ransom op het Freestyle podium te knallen. We wilden hem graag supporten, maar dat kan niet met deze timetable, dus knallen we zijn zomerhit ook door de speakers. Zo zijn we er toch een beetje bij.

Na ons is het aan Freaco, die, wat mij betreft, onwijs lekker de beuk erin gooit met alleen maar classics. Tracks van 2005-2007, die elke liefhebber van jump zal mee kunnen dromen. Wellicht het nieuwe retro. Na Freaco staan de beesten uit Roosendaal: STTRBSTN. Slopers van podia, mannen waarvoor je je dochter moet behoeden. Maar bovenal brengers van het Sexy Freestyle. Helaas was ik er zelf niet bij, maar het is het vermelden waard dat ze de toko sloopten met niks minder dan het Pokemon thema! Pokemon liefhebbers hebben ongetwijfeld hun Pokemon Go app open gegooid om te checken of ze gekke draakjes met Nichal- en Laurens koppies konden vinden.

Een rondje langs de velden

Foto 09-07-16 15 35 07

Inmiddels ben ik reuze benieuwd naar de andere podia, dus we doen een rondje. De eerste stop is bij de Freestyle. Dit podia staat in het teken van New Delhi, en dat was duidelijk te zien. De vier kenmerkende “druppels” bovenop het bouwwerk zorgen voor een onmiskenbare gelijkenis met de Indiase gebedstempels. Hier heeft Ruthless zojuist het stokje overgenomen van Ransom. Leuke sidenote: Ruthless is hier gewoon met zijn eigen F*CKING bus! Vergezelt met onze polsbandjes betreden we de backstage. Hier staan Zino helden Genius en Nowaxx nog na te genieten van hun set. En ook freestyle ridder van het eerste uur, Pat B, valt net binnen. Samen met Pat drink ik een biertje en nemen we even een kijkje bij Ruthless, die net zijn nieuwste bom met LNY TNZ door de speakers laat blazen. De sfeer zit er goed in. De landingsbaan ligt sindsdien enkele centimeters dieper. Backstage is het vooral een komen en gaan van oude bekenden. Naast het feesten, vind ik dit toch ook altijd wel erg gezellig. En zo krijg ik ook nog wat Snapchat bijscholing van Dark-E. Weer wat wijzer!

Met al dat kleppen vliegen de sets van Dark-E en Darkraver voorbij. En voordat Pat B zijn set begint, gaan Mark, Gijs en ik nog even een rondje doen over het terrein. Op de hardcore stage zijn de Dirty Bastards bezig. Een hardcore plaat op z’n tijd vind ik altijd wel een goed idee, en dat vonden meer mensen een goed idee. De area is afgeladen. Je mag er van vinden wat je wilt, maar het gebeuk werkt als een malle. De dedication van het hardcore publiek straalt er vanaf. Een stukje verder door staat vervolgens de Hardstyle stage, helemaal in het teken van New York. Ook hier is het opvallend hoeveel oog voor detail er zit in de stage. Zelfs straatnaambordjes zijn opgenomen in het décor. Jack Of Sound is hier bezig met zijn laatste platen.

The sun is shining

Foto 09-07-16 18 19 22

We lopen terug, de zon schijnt, en op de achtergrond gooit Pat B heel toepasselijk Sun Is Shining door de speakers. Ik ben blij dat mijn versie altijd nog door Pat wordt gedraait. Zeker in dit plaatje, waarbij de zon toch de hoofdrol speelt. Want er zijn dit seizoen niet zo heel veel festivals die kunnen zeggen dat de zon bij hen aanwezig was. Maar Daylight heeft geen gebrek aan zon, it’s in the name! De set van Pat staat weer bol van oude en nieuwe hits. De mensen genieten er duidelijk van. En als ik weer even op het podium gluur, geniet Pat er ook zichtbaar van. Terug backstage had Mark ook nog even een memorabel moment. Hij stond op 5 meter afstand van zijn jeugd idool: Paul Elstak. Achteraf had ik ze gewoon samen op de foto moeten zetten. Maargoed, uit beleefdheid doe je dat dan toch weer niet. Je wilt iemand niet tot last zijn, alhoewel hij daar misschien niet eens een probleem van maakt. Naja, maakt niet uit, dat is voor de volgende keer misschien.

Hierna is het vooral een op- en neer lopen en veel slap ouweh*eren. Onder andere met de mannen van Toff Music, de ondernemers achter de vele merchandise stands op diverse festivals. Ze staan hier met twee stands om mensen te voorzien van een T-Shirt, Cap, Zonnebril en/of waaier. In het verleden ben ik ook vaak met deze heren meegeweest. Het is daarom ook super leuk dat ik ze na zo’n lange tijd weer eens tegenkom. Hoe noemen ze dat? Oude jongens, krentenbrood?

Desperados

Ondertussen is de freestyle nog steeds afgeladen, en heeft Paul Elstak een uitzinnig publiek overgedragen aan de zorgen van Dr Rude. Ik ben enorm fan van zijn producties, maar kan zijn sets ook enorm waarderen. Het was een feest van herkenning. Oud, nieuw, origineel, bootleg. Het is een gezonde en verantwoorde set, zoals je verwacht dat een dokter je voorschrijft. Het is vanaf hier dat de gaten in m’n geheugen zijn ontstaan. En daar helpt de opzwepende set van Dr Phunk vs Bass-D niet bij. Rond 22:50 ben ik uiteindelijk ook nog bij de talent stage beland, waar mede-Etten-Leurenaren Sci-Fi en Davignion de laatste kicks uit de speakers persen. Backstage sta ik nog geruime tijd te praten met Dominic, de man achter X Carwrapping. Niet dat ik m’n Giulietta in een qeq kleurtje wil hijsen, maar zoals hij z’n wagen heeft volgeplakt, is toch echt wel uniek. En dat is niet onopgemerkt gebleven, aangezien hij inmiddels ook de wagens van o.a. Digital Punk en Requiem onder handen heeft genomen.

Als dan in de talent stage vervolgens alles uit gaat, hobbel ik terug naar Mark en Gijs bij de Freestyle stage. Dankzij de piekfijne platenkeus van Panic zit de sfeer er goed in, en dan gaat de tijd snel. Zo snel, dat je opeens vuurwerk hoort en Gijs nog snel de munten er doorheen jaagt. Het laatste drankje is het drankje waar het eigenlijk allemaal mee begon: Desperados! Mooier konden we het niet afsluiten. Enigzins in de olie en licht verbrand konden Mark, Gijs en ik voldaan op zoek naar onze 1 PK tweewielers.

Eye4Dance & Focus Events, bedankt voor de invite! Het was meer dan geslaagd!

PS: Als we je nog tips mogen geven, check dan ook:
6 Augustus / Dance Boulevard / Bergen op Zoom
2/3/4 September / Dream Village / Breda

13606822_405220496314833_4395002785113714979_n