Vers van de pers! Vandaag kondigt Pioneer DJ de nieuwe versie van Rekordbox aan. En tegenlijkertijd is daar ook de nieuwe controller: DDJ-XP1.

Rekordbox 5

Rekordbox is Pioneer’s muziek beheer software die tevens gebruikt kan worden als mix software bij gebruik van controllers (zoals de DDJ-series). Een controller wordt gebruikt om de functies in de software met hardware knoppen de bedienen. Rekordbox DJ is een volwassen dj applicatie geworden met ondersteuning voor vele controllers, DVS, video mixen etc.  De grootste visuele verandering is het platte moderne design. De minst zichtbare verbetering, maar minstens zo bruikbaar, is de vernieuwde analyse engine die nog nauwkeuriger beatgrids, BPMs en toonsoorten kan bepalen van je muziek. Om hier gebruik van te maken dien je je tracks wel opnieuw te laten analyseren (in je collectie, selecteer alle nummers met CTRL (of CMD)-A en dan rechts klik en kiezen voor ‘Analyse Tracks’. Je computer is dan wel even bezig maar je zult zien dat de beatgrids nauwkeuriger worden gemeten.

Nieuw is de functie om tracks te importeren in je collectie vanaf een USB/SD die is geëxporteerd vanuit een andere collectie in een zelf gekozen map. Zo zou je een enkel nummer van een device kunnen importeren in je collectie zonder handmatig het bestand heen en weer te moeten slepen. Ook zou je deze functie kunnen gebruiken om een extra veiligheid backup te maken van je collectie op een externe drive. Natuurlijk kun je nu al je collectie opslaan (File > Library > Create Backup), maar meer manieren om een backup te maken is nooit slecht natuurlijk…. Safety first 😉

Rekordbox DJ pluspack

Voor degene die Rekordbox als mix software gebruiken, middels het Rekordbox DJ Plus Pack, zullen er veel kleine dingen zijn die verbeterd en/of aangepast zijn. Vanaf versie 5 kun je in Rekordbox DJ 16 Hot Cue’s maken per nummer. Ook zit er standaard een Key Shift functie in Rekordbox DJ waarmee je de toonsoort van een lopende tracks kun aanpassen. Zo hoeft een nummer dus niet eens in de juiste toonsoort gespeeld te zijn, je kunt hem naar de juiste toonsoort transponeren.

DDJ-XP1 controller

De DDJ-XP1 is een uitgebreide versie van de reeds beschikbare DDJ-SP1. Het is een controller om functies in je mix software te bedienen zonder hiervoor de muis en/of toetsenbord op je computer te hoeven gebruiken. Er kunnen vele redenen zijn waarom je de XP1 zou willen gebruiken. Als je bijvoorbeeld met DVS en Rekordbox DJ draait (bijv. met een draaitafel), kun je de DDJ-XP1 gebruiken om je software te bedienen. Tracks selecteren en laden kun je dan met de XP1 doen en hiervoor hoef je dan niet je muis te gebruiken. Ook kun je met de RGB pads snel tussen (hot)cue punten heen en weer springen.

De XP1 heeft niet 8, maar wel 16 pads per kanaal. Met de pad-editor kun je zelf bepalen wat de functie van bepaalde pad is. Zo kun je dus een mix maken van alle functies die de pads kunnen hebben op 1 ‘pagina’ van de 16 pads. Zou zou je bijvoorbeeld 1 rij knoppen kunnen gebruiken voor Hot Cues, de 2de regel voor beat-jump en de onderste 2 rijen voor de Pad FX (of een andere combi). Dat is het grote voordeel van draaien met software, alles is aan te passen aan je eigen specifieke wensen. De DDJ-XP1 sluit je aan met USB op je computer, de voeding haalt hij vanaf de USB kabel.

Beschikbaarheid en prijs

De DDJ-XP1 zal beschikbaar zijn tegen eind september 2017. De adviesprijs van de DDJ-XP1 is 259,- euro inclusief BTW.

Rekordbox 5 is een gratis update die gedownload kan worden via: http://www.rekordbox.com. Rekordbox DJ is een uitbreidingspakket van Rekordbox en behoudt zijn prijs van 139,- incl BTW.