De tam tam was al een tijdje opgestart. Rane liet weer van zich horen. De Rane SEVENTY-TWO werd al onthuld op de World DMC championships. Echter leek het erop dat Rane nu met een draaitafel zou komen, genaamd de Rane TWELVE. Op de DJ Expo volgde de onthulling.

Rane TWELVE – een draaitafel?

De TWELVE, zoals de nieuwe Rane aanwinst genoemd wordt, lijkt op een draaitafel, maar is het niet.
Het ontbreken van de toonarm en de compactere vorm geven al iets weg, maar wat is het nou precies?
Rane categoriseert het als een Battle Controller.
Het compacte formaat doet denken aan een CDJ of een XDJ, alleen ligt er een vinyl plak op.

Features

Het ontbreken van de toonarm moet toch gecompenseerd worden. Naast dat deze controller ontworpen is om in battle opstelling, kwart slag gedraaid, gebruikt te worden, zitten er tal van leuke features op.

Denk hierbij aan een touchstrip, waarmee je makkelijk door een nummer heen kan scrollen en tot wel 8 hot cues aan kunt spreken. Ook is er een channel selector, waarmee je de controller tot wel 4 decks kunt inzetten!
Door een eigen slipmat toevoegen kun je zelf regelen hoe vinyl plak op de draaitafel ligt en welke feedback je krijgt.

Motor en koppel

De pitch range is in te stellen op 8%, 16% en 50% en is het RPM in te stellen op 33 en 45.
Ook kun je per kanaal bepalen welk kanaal/deck over de hoofdtelefoon te beluisteren is, door de cue knop te gebruiken.
De TWELVE beschikt over een zogeheten hi- torque motor. Deze extra sterke motor is gericht op turntablists en daardoor ook vele malen sterker dan een traditionele DJ draaitafel. De koppel bedraagt 5,0 kg/cm waarbij de doorsnee club draaitafel 1.5 kg/cm ten tafel brengt.
Door een schakelaar op de achterzijde kun je kiezen voor high torque en low torque, welke zorgt voor de 5,0 of de 1,5 kg/cm stand.

Rane TWELVE

De draaitafel is te stoppen door gebruik te maken van de start/stop knop of door de motor uit te zetten. Hier door krijg je de wel bekende wind down, waarin een plaat steeds langzamer afspeelt en uiteindelijk ook op zijn plaats stopt.

MIDI en geluid

Ook zit er een MIDI interface in, welke via een USB connectie te koppelen is. Rane zelf gokt hierbij op de koppeling aan eigen Rane SEVENTY-TWO.
De MIDI wordt in HD formaat doorgegeven, zodat de platter tot wel 3600 punten heeft waarop een signaal door gegeven wordt.
Ondanks dat er een MIDI interface inzit, ontbreekt er wel een interne geluidskaart! Op het moment dat je de controller met de, niet bijgeleverde, Serato software wilt gaan koppelen, zul je eerst nog een compatible geluidksaart moeten toevoegen aan jouw opstelling.

Vooruitblik

Door de specificaties is het een controller die wel mijn interesse heeft gewekt! Zou hij het gemis van de oude vinyl controle kunnen evenaren? Zou hij zelfs kunnen toevoegen aan mijn huidige arsenaal?
Dat de controller een 4 decks opstelling mogelijk maakt is heel erg net. Hierdoor kun je stellen dat hij 4 controllers in een is. Of dit echter het scherpe prijskaartje van US $800,- waard is?
Voor nu ben ik geneigd om dit tegen te spreken, maar kijk ik wel uit naar het moment dat ik een TWELVE eens mag uit proberen om het tegendeel te bewijzen!