Onlangs kwam Jeroen van Pioneer bij onze vrienden van ToneControl langs om de gloednieuwe Toraiz SP-16 sequencer te demo’en. Dit waren de hoogtepunten.

Toraiz SP-16 demoavond

Gelukkig beantwoordde Jeroen direct één van onze belangrijkste vragen: waarom heet het apparaat “Toraiz”!? Het woord bleek in ieder geval niet echt te bestaan. Toraiz blijkt een samenvoeging te zijn van de worden ‘Torai’ en tri/triangle, dat betrekking heeft op de drie disciplines die de Toraiz SP-16 samenbrengt: creating/producing, dj-ing en live performance. Via het touchscreen op de Toraiz SP-16 zijn samples onder de 16 aanraakgevoelige pads te laden. Jeroen gaf ons wat voorbeelden met klassieke samples en hoe je deze samples met de step sequencer aan je DJ set kunt toevoegen. Uiteraard kwam ook direct de analoge lowpass Dave Smith filter direct aan bod. Voor als je Dave Smith niet kent: deze man bracht niet alleen de welbekende Prophet synthesizers op de markt maar is ook de uitvinder van het MIDI-protocol. En hoe de analoge filter met drive control op de SP-16 klinkt? Fenomenaal.

Het design

De Toraiz SP-16 heeft een overzichtelijk en logisch design: dat werkt in het voordeel van de unit. De bouwkwaliteit is meer dan in orde en de (meeste) functies kunnen direct op een logische wijze bereikt en aangepast worden. Zo is het vinden van functies als het laden van een project en het aanpassen van A/D envelopes en effecten op de samples een fluitje van een cent. Geavanceerdere mogelijkheden zoals het aanpassen van de werking van de touch strips zijn echter iets moeilijker om te vinden.

Toraiz

De mogelijkheden

Als het op mogelijkheden aankomt is de Toraiz SP-16 ongekend. De sequencer kan ingezet worden om volledige tracks live na te spelen middels de 16 samples in combinatie met verschillende scenes en patronen. Per sample kan een effect toegevoegd worden (filter, chorus, 2-bands EQ of flanger) en kunnen attack en decay envelopes gefinetuned worden. Daarnaast kan er een uitgebreide sample editor tevoorschijn getoverd worden waarmee de sample via het touchscreen perfect af te stellen is. Ook is er een volledige sample mixer met delay en reverb opties in het apparaat aanwezig.

Video

Tot slot

Dat dit apparaat interesant is voor elke DJ met interesse in live mogelijkheden bleek direct. Wij bedanken Jeroen weer voor een leerzame en gezellige demo-avond en tot de volgende keer! En als jij nu helemaal om bent, kun je de SP-16 hier bestellen!

Foto’s

Bekijk hieronder de foto’s nog even terug.