Eerder dit jaar kondigde Pioneer DJ 3 nieuwe DJ hoofdtelefoons aan. Wij mochten ze allemaal aan de tand voelen. Bij deze mijn ervaringen met de Pioneer DJ HDJ-X7 hoofdtelefoon.

Pioneer DJ hoofdtelefoons

Pioneer DJ is al jaren leading in de CDJ en mixer markt. Maar ook qua hoofdtelefoons beleveren ze ook al jaren de veeleisende DJ. Dit gaat terug naar het tijdperk waar DJ’s enkel werkten met Dateq mixers en Technics draaitafels. De Pioneer SE-450 was rond de eeuwwisseling geliefd bij menig DJ. Niet omdat hij zo goed klonk, maar omdat hij zo gruwelijk hard kon. Mogelijk is deze hoofdtelefoon, tesamen met schelle monitorspeakers, een reden dat menig DJ een piep of fluit in z’n oor heeft.

Uiteindelijk stapte Pioneer wel bewust in de markt voor DJ headphones. Want daar waar de SE-450 niet direct voor de DJ markt bedoeld was, was de Pioneer SE-DJ5000 dat wel. Met een special kussentje op 1 van de schelpen, kon deze comfortabel op de schouder geplaatst worden. Maar de echte DJ hit moest nog komen. Het was de futuristisch ogende Pioneer HDJ-1000 die voor flink marktaandeel zorgde. Helaas werd dit model wel getergd door breekbaarheid (waar ook andere fabrikanten last van hadden). De wensen vanuit de markt om draaibare schelpen en opvouwconstructies toe te passen, leverde in op degelijkheid. Nee, het was geen gemakkelijke taak om een goede hoofdtelefoon te maken. Maar al doende leerde men. En zo was daar enkele jaren terug de Pioneer HDJ-2000. Beter in constructie, beter in klank, beter in degelijkheid en met metalen vervangbare onderdelen die het meest te verduren hadden. Een dusdanig goed concept, dat er ook een MK2 versie van beschikbaar is gekomen.

Uiteraard bied Pioneer DJ nog veel meer modellen. Waarbij aan ieders eisen en wensen is gedacht. Maar de eerdere genoemde, zijn toch wel kenmerkend geweest voor het DJ vak!

Pioneer DJ HDJ-X serie

Op basis van de Pioneer DJ HDJ-2000MK2, is nu de HDJ-X lijn ontwikkelt. 3 nieuwe hoofdtelefoons voor ieders budget. Er is een instapmodel voor slechts 99 euro. Dit is de Pioneer DJ HDJ-X5. Compacte drivers en een ander niveau van afwerken. Maar wel in een strakke behuizing met kantelbare schelpen. Aan de andere kant van het rijtje vinden we de Pioneer DJ HDJ-X10. Met een prijskaartje van 339 euro, volgens mij de duurste hoofdtelefoon van dit moment (gelijk aan zijn voorganger, de Pioneer DJ HDJ-2000MK2). Maar dan krijg je ook wat! Dik klinkende drivers, een flexibele behuizing en een constructie die niet te slopen is! Als je echt een hork bent voor je hoofdtelefoon, en elk jaar een nieuwe mag shoppen omdat je er weer 1 molt, dan is dit je laatste aanschaf. Er zijn testen te vinden waarbij deze hoofdtelefoon helemaal tot de max gebogen wordt, en uiteindelijk alles gewoon nog heel is. Next level!

De middelste van de 3 is de Pioneer DJ HDJ-X7. De gezellige middenmoot met een prijskaartje van 199 euro. En tevens het testobject van deze review!

Pioneer DJ HDJ-X7

De Pioneer DJ HDJ-X7 staat tussen de andere twee hoofdtelefoons in. Maar hij mag wat mij betreft gerust gezien worden als een tweede topmodel. Ok, hij is te slopen, dat geloof ik graag. Maar verder doet hij niet onder voor de Pioneer DJ HDJ-X10. Zo is de Pioneer DJ HDJ-X7 ook uitgerust met 50 mm drivers, diverse snoeren, een beschermhoesje en een jack plug adapter. Wel zijn er verschillen op te merken in de technische specs. Daar waar de X10 een bereik van 5 tot 40.000Hz heeft, gaat de X7 “slechts” van 5 tot 30.000Hz. Overigens al knap als je frequencties boven de 25.000Hz kunt horen. Dus laat staan als je de 40.000Hz aantikt. Hoewel de bovenharmonische frequentie moeilijk te horen zijn, zijn deze namelijk wel te ervaren als ruimtelijkheid in het geluid. Desalnietemin is het een wezenlijk verschil, maar zul je je moeten afvragen of dit een deel van het prijsverschil waard is.

Technische specs Pioneer HDJ-X7:

Gewicht (zonder kabel)

312 g

Maximaal invoervermogen

3500 mW

Uitvoergeluidsniveau

102 dB

Frequentiebereik

5 – 30.000 Hz

Impedantie

36 Ω

 Wat krijg ik nu meegeleverd?

In de doos vind je diverse onderdelen terug. Te beginnen met de hoofdtelefoon zelf. Deze voelt robuust aan en heeft op geen van de onderdelen speling. De ontwikkelaars bij Pioneer DJ hebben diverse materialen gebruikt waarbij de constructie op cruciale punten net dat extra beetje stevigheid heeft meegekregen. De hoofdband is, in tegenstelling tot de HDJ-1000MK1, volledig bedekt met van dat kunstleer. Bij andere hoofdtelefoons had dit altijd de neiging uit te drogen en los te gaan bladeren. Ik had dit liever anders gezien. Idem voor de kussentjes op de oorschelpen. Maar die zijn te vervangen, dus daar heb je niet direct een probleem mocht je nieuwe willen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Naast de hoofdtelefoon zelf, worden er ook twee types kabel meegeleverd. Een korte, stuggere kabel (voorzien van een stoffen buitenmantel). Alsook een wat langere krulsnoer. Je kunt je voortstellen dat deze laatste je meer beweegruimte achter de booth geeft. Echter gaat mijn voorkeur toch uit naar de stugge. Want als ik ergens de kriebels van krijg, zijn het kabels die in de knoei gaan. Dat is met de stugge kabel verleden tijd. Beide kabels zijn in de Pioneer DJ HDJ-X7 te verankeren middels een banjonet sluiting (inpluggen en een kwartslag draaien om te borgen). Je kabel zal er niet zomaar uit vallen. Ook niet als je ergens achter blijft haken. En aan de andere kant zit een 90 graden jack plug. Een minimale vereiste aangezien de meeste mixers een verticale hoofdtelefoon aansluiting hebben en er hierdoor geen onnodige druk komt op de plug.

Als laatste vind je ook nog een travelbag in de verpakking. Leuk, maar mijn voorkeur gaat er toch naar uit om mijn hoofdtelefoon te vervoeren in een special case (zoals de Pioneer HDJ-HC01). Daar houden ze het toch het langste in uit. En heb ik direct een plek voor mijn USB stick.

Hoe klinkt de HDJ-X7?

Laat ik voorop stellen dat ik al de nodige jaren met plezier gebruik maak van een Pioneer DJ HDJ-2000MK1. En dat heeft een reden. Ik mix enorm veel over de headphone, om het monitor gebruik te minimaliseren. Waarbij het dus van belang is dat de unit goed afsluit en een gedetailleerde weergave heeft. Het bereik van de Pioneer DJ HDJ-2000MK1 hoofdtelefoon is breed genoeg om de details in je tracks terug te horen en daar op te sturen in de mix. Het is een over-ear hoofdtelefoon, waardoor ik hem persoonlijk enorm comfortabel vind zitten (een hele dikke plus ten opzichte van de on-ear modellen zoals de Pioneer DJ HDJ-C70).

Dat maakt dat de Pioneer DJ HDJ-2000MK1 naadloos aansluit bij mijn eisen en wensen. De Pioneer DJ HDJ-X7 doet daar vervolgens nog een schepje bovenop. De constructie voelt net weer wat degelijker aan. En het is duidelijk te merken dat de drivers een opfrisbeurt hebben gehad. De klank van deze unit sprankelt meer, waardoor met name de hogere tonen wat beter doorkomen. En laat daar nu net de geluiden zitten waar ik op stuur als ik aan het mixen ben.

Deze diashow vereist JavaScript.

Let wel op: deze hoofdtelefoon is in essentie bedoeld om mee te draaien. In dat kader klinkt hij erg lekker. Maar ga je aan de slag in je studio, dan zou ik adviseren om te kiezen voor een dedicated studio hoofdtelefoon. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Pioneer DJ HRM-7.

Op pad met de HDJ-X7

Gedurende de testperiode heb ik de X7 meegenomen naar diverse boekingen. Want het mixen in je studio is toch echt een hele andere sport vergeleken met het live optreden. Ook daar stond de HDJ-X7 zijn mannetje. Door de grote schelpen word ik afgesloten van onnodige vertragingen en galmen uit de zaal. De korte en stugge kabel zorgt er tevens voor dat ik niet elke keer mijn kabel uit de knoop moet halen als ik in een B2B set mijn hoofdtelefoon even uitleen aan mijn collega. En ook tegen het betere smijtwerk is hij bestand (alhoewel ik er, zeker in vergelijking met vele collega’s, nog erg netjes mee om ga). Uiteindelijk moet de robuustheid zich over een langere periode verder bewijzen.

 

En misschien nog wel een klein handigheidje: als de MC weer eens schittert van afwezigheid, dan prop je hem lekker in je Mic input en gebruik je hem als microfoon. Ik weet niet wie na mij het review exemplaar krijgt, maar er zit nog een deel van mijn avondeten in 😉

Verdict

Het zal geen verrassing zijn als ik zeg dat ik deze hoofdtelefoon een enorm dikke plus geef! Heb je al een HDJ-2000 in je bezit, dan is er niet direct een reden tot upgraden. Bezit je echter een model dat lager staat in de Pioneer DJ voedselketen, of iets van de concurrent, dan is de X7 zeker het checken waard! Hij bied strak geluid, sluit lekker af, is voorzien van alle essentials en ziet er nog eens gelikt uit ook (in zowel grijs als zwart leverbaar).

Als je het mij vraagt, is de Pioneer DJ HDJ-X7 the-best-bang-for-your-bucks. Ik vind 199 euro namelijk meer dan genoeg voor een hoofdtelefoon. Maar heb je het budget en pak je per week meerdere boekingen mee, dan zou ik ook overwegen die 140 euro extra uit te geven aan een X10. De review van dat model volgt snel!

Prijs en beschikbaarheid

De Pioneer DJ HDJ-X7 is inmiddels verkrijgbaar bij alle Pioneer DJ dealers voor een prijs van 199,- euro.

Socials

Volg Pioneer DJ op de volgende kanalen om volledig bij te blijven met de ontwikkelingen:

Facebook / Youtube / Twitter / Instagram / Google+