Mixjes tapen! De echte oude rotten deden het op een cassette. Hippere boys hadden een DAT recorder of Mini Disk speler bij de hand. Nu zijn het veelal complete laptops die mee staan te draaien. Kan dat niet handiger en compacter? Jazeker! Hier is de DJM-REC app van Pioneer DJ.

Mixjes tapen

Sinds jaar en dag zijn DJ booths gevuld met Pioneer DJ mixers. Alle serieuze modellen beschikken wel over een opname uitgang. DJ’s die dan hun set willen opnemen, pakken een jack-tulp verloop mee en prikken de kabel vervolgens in een laptop. Handig wanneer je niet digitaal met Rekordbox DJ draait. Doe je dat wel, dan is het mogelijk om intern je mix op te nemen. Dat maakt de verloopkabel overbodig en levert je een mix in uitstekende kwaliteit op. Wel pronkt er nog steeds ergens een laptop. Maar ze zitten bij Pioneer DJ niet stil. Want er is natuurlijk altijd nog een hele groep DJ’s die enkel met een USB stick op pad gaan, om vervolgens op locatie een set te doen met een DJM/CDJ combinatie. Laptops zijn dan niet direct bij de hand.

App om je mixen op te nemen

Wat tegenwoordig wel iedereen bij zich heeft is een smartphone. Is het niet om te bellen, dan is het wel om te appen of om sociaal te doen op de verschillende netwerken. En zeker dit laatste is super leuk voor de kijker thuis. Instagram, Snapchat, Facebook en Youtube bieden allemaal de mogelijkheid om bijvoorbeeld met video live te gaan. Het enige nadeel daarvan is vaak dat de audio kwaliteit van deze livestreams laag is. Dat komt omdat het opgenomen wordt met de microfoon. Niet lekker om terug te luisteren zegmaar.

Zou het niet strak zijn als je gewoon in hoge kwaliteit je audio kunt opnemen of streamen via je smartphone? Want die heb je immers als DJ toch altijd wel bij. Zie dan hier de DJM-REC app!

Pioneer DJ DJM-REC app

Met de DJM-REC app kun je op eenvoudige wijze je iOS device via de laadkabel aan een mixer hangen om zo in hoge kwaliteit audio op te nemen of te streamen. En eigenlijk is het ook niet moelijker dan dat. Voorheen was ik aan de achterkant van de mixer tulp kabels aan het inpluggen (soms tot ergernis van de spelende DJ), een laptop aan het opstarten en inkomende signalen aan het corrigeren. Dat is verleden tijd! Nu pak ik mijn iPhone laadkabel, die druk ik in de USB poort bovenop de mixer en ik druk op record. De rest gaat nagenoeg vanzelf. Uiteraard is het wel handig om thuis een keer de app door te lopen, maar meer hoef je echt niet te doen. DJM-REC is namelijk erg intuïtief, zoals je van een app verwacht.

Opnemen

Het opname scherm toont je wel een aantal simpele, maar cruciale instellingen.

 • Analoog/Digitaal: De app toont of je digitaal of analoog aan het opnemen bent. Uiteraard wil je, bij het aansluiten van de USB kabel op de mixer, in digitale modus werken. Dat zorgt namelijk voor de hoge kwaliteit audio. Mocht je op een event staan waar geen compatible mixer staat, dan kun je altijd nog via de microfoon van je iOS device opnemen (analoog).
 • Kwaliteit: Opnames kun je in verschillende kwaliteiten vastleggen. Van WAV 44.1 kHz tot AAC 64 kbps. Eigenlijk is het altijd aan te raden in WAV op te nemen, tenzij de opslag van je device niet toereikend lijkt te zijn.
 • Opslag capaciteit: Naast de kwaliteit van de opname, toont de app ook de beschikbare opslagruimte op je device. Dit in combinatie met de gekozen kwaliteit, laat zien hoelang je een mix op kunt nemen.
 • VU meter: De VU meter laat zien wat het inkomende signaal doet. Zo heb je, voor je op opnemen drukt, al een beeld of je het inkomende signaal wat moet corrigeren.
 • Volume: En dat corrigeren van het signaal doe je met de volume slider. Hierbij kun je dempen of versterken. Zo kun je de opname op voorhand al een beetje rond de 0 dB uit laten komen. Maar dat is niet strikt noodzakelijk, aangezien je ook nog correcties achteraf kunt doorvoeren. Maar als het signaal al sterk overstuurd binnen komt, kun je dat natuurlijk nooit meer wegwerken.
 • Waveform: Wanneer je begint op te nemen, zie de waveform netjes voorbij komen. Het geeft je een real time overzicht welke je later nog kunt bewerken.
 • Record: Spreekt voor zich 😉
 • Slot: Wil je niet dat je per ongeluk je opname stop zet of iets aan de settings veranderd, dan kun je het scherm locken.

Streamen

Het live gaan met deze app is bijzonder eenvoudig. Wel dien je hiervoor de bijpassende app voor op je telefoon te hebben. Dus wanneer je live wilt gaan met Facebook, zul je deze app ook geïnstalleerd moeten hebben. DJM-REC zorgt er vervolgens voor dat de audio via de DJM-REC app naar de Facebook app gestuurd wordt. Uiteraard in hoge kwaliteit. Momenteel zijn de volgende sociale netwerken ondersteund:

 • Youtube
 • Facebook
 • Periscope
 • Instagram
 • Snapchat

Opnames bewerken

Wanneer je een mix hebt opgenomen, kun je deze met enkele eenvoudige controls bewerken. Zo ben je in staat de start- en eindtijd in te stellen (even je setje bijknippen zegmaar). En wanneer je helemaal los wilt gaan, kun je door je mix heen nog allerlei trackmarkers zetten. Dat is dan weer iets wat ik zelf niet snel zou gebruiken. Wat ik echter wel gebruik, is het bijstellen van het geluidsniveau. In de paar keer dat ik dit nu in het veld heb gebruikt, heb ik de audio relatief zacht opgenomen. Geen probleem, want dat maakt de audio wel kraakhelder. Maar bij uploaden naar Soundcloud is dat toch wat jammer. Met behulp van de Loudness slider, heb ik de gehele mix kunnen versterken. Mocht je dit alleen willen doen met het laag, dan is daar ook de optie om de Subs wat meer bij te geven. Maar in mijn geval is dat niet direct aan te raden, aangezien de harddance al bol staat van het laag.

Uploaden van mixen

Alle opnames vind je terug op datum onder de file button. Vanuit hier kun je de mix afspelen, maar ook delen met de buitenwereld. Want vanuit deze app is het namelijk mogelijk om je set te delen op sites als Mixcloud, Soundcloud en Dropbox. De app initieert de webvariant van deze sites en zorgt dat je snel en eenvoudig je kunstwerk deelt met de leden op die sites.

Deze diashow vereist JavaScript.

Compatibiliteit

De DJM-REC app werkt momenteel nog maar met een beperkte set mixers. Eigenlijk is het alleen nog voorbehouden aan de volgende mixers:

En zoals eerder vermeld, kunnen alleen iOS gebruikers genieten van deze handige app.

Verdict

De DJM-REC app is fantastich! Ik neem graag eens een setje live op, maar het gestuntel met geluidskaarten en laptops hield me toch altijd een beetje tegen. Die horde hoef ik niet meer te nemen. Mijn iPhone heb ik standaard bij, de laadkabel tegenwoordig ook. Het knippen en afstellen van de mix gaat eenvoudig en klinkt geluidstechnisch perfect als ik het terugluister. Ik kan direct na de set alles uploaden (als ik dat zou willen).

Het enige nadeel is wel de compabiliteit. Ik moet eerlijk toegeven dat ik de Pioneer DJM-900NXS2 nog niet standaard tegen kom. Laat staan dat ik met een DJM-TOUR1 kan draaien. Dat maakt het tapen/streamen van een geluidstechnisch goede set dan wel onmogelijk. Maar wanneer er 1 staat, dan is het zo gepiept. Dus aan alle verhuurbedrijven en clubs: ritsel zsm een Pioneer DJM mixer uit bovenstaand lijstje!

PRIJS EN BESCHIKBAARHEID

De Pioneer DJ DJM-REC app is gratis verkrijgbaar in de Apple App Store. Dit is echter een demo versie. Ben je tevereden en wil je de app aanschaffen, dan kost je dat 10,99 euro. De app werkt op de volgende devices:

 • iOS: 8 of later
 • iPhone: iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone 7 Plus, iPhone 6s Plus, iPhone 6 Plus, iPhone 7, iPhone 6s, iPhone 6, iPhone 5s & iPhone SE
 • iPad: 12.9-inch iPad Pro, 10.5-inch iPad Pro, 9.7-inch iPad Pro, iPad mini 4, iPad mini 3, iPad mini 2, iPad Air 2, iPad Air & iPad (5th gen)

SOCIALS

Volg Pioneer DJ op de volgende kanalen om volledig bij te blijven met de ontwikkelingen:

Facebook / Youtube / Twitter / Instagram / Google+