Stel je voor, je zit lekker met vrienden in de tuin, het zonnetje schijnt, de BBQ staat aan, een drankje erbij en je draait intussen lekker wat plaatjes. Heerlijk toch? Maar hoe doe je dat als je niet veel ervaring hebt en geen dj set? Nou simpel! Je neemt je iPhone of iPad en zorgt ervoor dat jij die DDJ-WEGO3 wint! Want dan kun jij deze zomer jouw vrienden je dj skills tonen!

Wat is het nu precies?

De DDJ-WeGO3 is alweer een tijdje op de markt, echter maakt hem dit niet minder interessant. Dit is namelijk een van de aantrekkelijkste instap controllers die er is. Waarom, dat lees je natuurlijk uitgebreid in deze review. Maar kort gezegd, de WeGO3 is een all-in-one oplossing van degelijke kwaliteit. Verder kun je met deze controller de logische stap van software uitbreiden naar hardware. Beginnende djs leren tegenwoordig hun skills vaak met software, omdat dit gemakkelijk te bereiken is via iPhone, iPad of computer.

Wat kun je ermee?

In principe werkt de WeGO3 exact als een traditionele dj set met als uitzondering dat je geen platen of cd’s laad, maar dat je tracks vanuit je software kiest. Je kunt de software via de hardware aansturen maar kunt dit ook via het touchscreen van je smart device doen.
Simpel gezegd, kun jij dus lekker plaatjes draaien, mixen van A naar B en effecten gebruiken direct vanaf de controller, of via de software.
Zo kun jij je platen laden via iTunes of als je een Spotify gebruiker bent genieten van de miljoenen tracks welke de streamingsdienst aanbied. Zo kun je gemakkelijk dat ene idee snel testen. Dit is zeker leuk wanneer je gezellig met vrienden bent, en samen wat plaatjes draait!

Wat zit er in de doos?

In de doos vind je alles om direct aan de slag te gaan met de DDJ-WEGO3. Je krijgt naast de controller, een voeding kabel, een lightning kabel (Er is een losse 30 pins variant verkrijgbaar) om je iPad of iPhone aan te sluiten, een usb kabel om hem met je laptop te kunnen verbinden en je vind er registratie codes voor Djay, Serato DJ intro en Virtual DJ LE. De laatste twee kun je alleen met een PC/ Mac gebruiken.

DDJ-WEGO3

Overzicht

De WeGO3 ziet er een stuk volwassener uit dan zijn voorgangers. Zo heeft hij een aluminium topplaat gekregen, de verlichting is beter, de knoppen voelen veel degelijker aan en is hij ruimer en daardoor ook overzichtelijker geworden. Je kunt dus stellen dat de WeGo met versie 3 eindelijk volwassen is geworden! Toch blijft het een kleine lichte controller, welke je gemakkelijk mee kunt nemen.
De WeGO heeft de traditionele indeling va deck, mixer en deck en op de pitch en sync knoppen na is hij niet gespiegeld ingedeeld, hierdoor komt hij natuurlijk over. Dit zal traditionele DJs enorm aanspreken. Ook is dit voor beginners een plus punt, want mocht jij straks de stap zetten naar de DJ booth, dan is het wel zo fijn dat alles een beetje dezelfde plaats heeft!

Aansluit mogelijkheden

Naast de USB en iOS aansluitingen bied de DDJ-WEGO3 je natuurlijk de mogelijkheid om een hoofdtelefoon aan te sluiten. Hiernaast kun je ook een microfoon gebruiken. Hiervoor zit op de controller een toegewezen volume knop. Dit is gemakkelijk wanneer je de WeGo bijvoorbeeld op een verjaardagsfeestje gebruikt.
De controller heeft een uitgang waarmee je het master geluid kunt uitsturen naar bijvoorbeeld een versterker of een setje monitor speakers.
Als laatste vind je nog een kensington lock op de achterzijde. Zo kun je hem beveiligen tegen diefstal.

Hoe gebruik je de DDJ-WEGO3

Je begint door hem te koppelen aan jouw apparaat en software naar keuze, in mijn geval is dit een iPad Air 2 met DJay daarop. De software en hardware herkennen elkaar automatisch, je hoeft dus niks in te stellen maar kunt direct aan de slag (mits er muziek op je apparaat staat natuurlijk).

We lopen even door de deck en mixer sectie heen.

Alles voor je deck gedeelte vind je rondom de jogwheels. Onder de jog vind je van links naar rechts de cue, play / pauze knop en een viertal knoppen waar we zo op terug komen. Boven de jog vind je de effect knoppen, ook daarover later meer.

De mixer heeft het bekende lay-out welke je ook bij professionele mixers ziet. Onderin vind je de crossfader, daarboven de lijnfaders en daarboven de hoog, midden en laag knoppen waarmee jij de frequenties kunt beïnvloeden. Daartussen vind je de hoofdtelefoon regeling. Zo kun je de decks los of samen beluisteren en deze wel dan niet combineren met de maser. Ideaal om je tracks of overgang voor te luisteren voordat je publiek dit te horen krijgt.

Daarboven vind je nog een drukgevoelige draaiknop waar je mee door je afspeelijsten kunt scrollen. Vervolgens kun je door middel van links (Deck A) en rechts (Deck B) op de load button te drukken je track in het gewenst deck laden. Je hoef in principe alleen maar de WeGo aan te raken om muziek te laden en vervolgens af te spelen!

Wanneer je een track laad, zal je zien dat het deck een kleurtje krijgt. Zo zie je gelijk wanneer dit deck actief is. Dit voorkomt het per ongeluk laden naar een verkeerd deck.

Aan de zijkanten vind je de tempo faders, waarmee je manueel het tempo kunt aanpassen. Vervolgens kun je door het jogwheel bij te sturen je tracks gelijk laten lopen. Wil je dit niet of vind je het nog moeilijk, dan kun je ook voor de sync knop gaan. Deze zorgt er vervolgens voor dat de tracks automatisch gesynchroniseerd worden! Net zo gemakkelijk en dit geeft je meer tijd om jezelf te concentreren op de muziek of het uitgebreide effect gedeelte!

Hoe gebruik je de effecten

Deze zijn opgedeeld in twee gedeeltes. Onder het jogwheel vind je het Hot Cue/ Sampler gedeelte en boven de jog, vind je de Loop en Jog FX gedeelte. Je switch tussen de diverse modus via de shift knop.

Hot Cue

Net als op zijn grote broer, de CDJ-2000NXS kun je gebruik maken van hot cue’s. Hoe werkt dit, simpel, je drukt op de gewenste plek van je track op 1,2,3, of 4 en maakt zo je Cue point. Vervolgens kun je deze weer oproepen door op de gewenste knop te drukken. Zo kun je live direct schakelen tussen stukken van de tracks. Je kunt op die manier je opbouw veranderen of bijvoorbeeld saaie stukken of scheldwoorden weglaten uit je track.

Sampler

In de Djay software vind je hiervoor toegewijde geluiden, welke je kunt plaatsen onder een van de vier knoppen. Deze kun je vervolgens oproepen terwijl je een track speelt. Erg leuk om je mix nog meer sfeer te geven. Maar je kunt zo ook nog meer interactie met je publiek krijgen!

(Auto) Loop

Het woord zegt het al, hier kun je een loop maken van een stuk van je spelende plaat. Dit kan je via een automatisch systeem laten doen, waarmee je met stapjes (links en rechts naast de knop Loop) je loop kunt vergroten en of verkleinen. Wat in de praktijk gewoon het makkelijkste werkt. Echter kun je er ook voor kiezen om dit handmatig te doen. Deze opties zal de wat meer gevorderde DJ aanspreken.

Jog FX

Hiervoor zitten er drie toegewezen knoppen op de DDJ-WEGO3. Wat de effecten zijn kun jezelf weer instellen in je software. Zo kun je er bijvoorbeeld een echo, Flanger of Bit Crusher kiezen. Welke je vervolgens kunt beïnvloeden door simpel met het jogweheel te spelen. Zo krijg je precieze controle over het gewenste effect.

Leuke sidenote, wanneer je met effecten en dergelijke bezig bent, verandert je jogwheel van kleur. Zo zie jij ook precies wat er gebeurd en ziet het er voor je publiek ook een stuk aantrekkelijk uit!

DDJ-WEGO3

Conclusie van de DDJ-WEGO3

Eerlijk gezegd was ik best wel sceptisch toen de DDJ-WEGO3 afgelopen jaar aangekondigd werd. Ik kende zijn voorgangers en de software wel maar vond het altijd een beetje een ‘gimmick’. Echter moet ik mijn mening over de WEGO toch echt bijstellen. Voor een barbecue heb ik de controller met een iPad erin klaar gezet. Vervolgens starte ik de Djay software, welke gekoppeld staat met mijn Spotify account, en we hebben eigenlijk heel de avond om de beurt plaatjes gedraaid. Een beetje met verschillende genres gespeeld, een fout hitje hier en daar, en zelfs de mensen zonder dj skills wisten zich prima te vermaken met de WEGO3. Zolang ze maar dat ene lekkere nummertje konden draaien!

Naar mijn mening kun je dan ook als beginnend dj of iemand die gewoon lekker wil experimenteren met muziek, niets beter kopen dan de WEGO3! De meeste van ons hebben tegenwoordig wel een laptop, iPhone en of iPad dus de WEGO is voor het grote gros te gebruiken. En als je dan ook nog eens een Spotify abonnement hebt, is het helemaal een feest! Zet de barbecue maar aan 😉

WIN!! Winnaar is inmiddels bekend!

Wij mogen van Pioneer DJ Nederland één DDJ-WEGO3 weggeven en jij kunt die winnen! Wat je ervoor moet doen? Simpel!
Like onze Facebook pagina en deel dit bericht op jouw Facebook tijdlijn. Wil je nog meer kans maken, tag dan everybeat.nl en Pioneer DJ Nederland in jouw gedeelde bericht, en vertel waarom jij of iemand die je kent, de WeGO3 moet winnen. En wie weet sta jij binnenkort wel met deze vette controller plaatjes te draaien!

Op deze winactie zijn onze algemene voorwaarden voor acties van toepassing. Wil jij ze nalezen, dan kan dat hier.