Jeroen van Pioneer DJ gaf donderdag avond weer een demoavond bij Tonecontrol. Tijdens deze avond nam hij een enthousiast groepje mensen mee langs alle ‘ins en outs’  wat betreft het nieuwe vlagschip van Pioneer DJ onder het genot van Goudse stroopwafels.

Op weg

Het gevoel is weer eens als vanouds bekend. Na het werk de file trotseren naar huis, snel een hapje eten en gelijk naar Haarlem racen.
Bij binnenkomst klinkt er gelijk “Heyyy Leslie, leuk dat je er ook weer bij bent!” vanuit de andere kant van de ruimte en de stemming is gelijk gezet. Het voelt weer vertrouwd!

Demoavond bij Tonecontrol

De demo was verdeeld in twee delen. Eerst de materie, en in het tweede deel de afronding hiervan plus een korte ‘hands on’.
Tijdens de pauze was het leuk om even te kijken wie er allemaal was. Zo raakte ik onder andere aan de praat met Sebastiaan Hooft.
Wat heerlijk is aan de demo’s die verzorgd worden door Jeroen Groenendijk, je kunt vragen stellen. Indien hij het antwoord niet weet, neemt hij gewoon de tijd om er met de groep uit te komen.
Zo ook de vraag over processing van effecten. Hij wist niet zeker of bepaalde effecten er ook goed uit zouden komen zonder de aangesloten laptop. Het antwoord dat het uit de RZX zelf komt, kwam er dan ook proefsgewijs uit 🙂

Demoavond bij Tonecontrol

De DDJ- RZX

De DDJ-RZX is natuurlijk een mooi onderwerp. Een immense unit, waarmee zowel geluid als beeld gemixt kunnen worden. Tijdens de demo kwam naar voren dat het mixen van geluid niet teveel vergt van de aangesloten laptop. In dit geval was het allemaal nog goed te behappen op een Macbook pro uit 2009.
Werden er HD beelden bijgevoegd welke met zware processing ook nog eens in elkaar overgingen, dan werd het een wat lastiger verhaal. Huidige hardware kan er mee uit de voeten, een machine met verouderde hardware daarentegen… (Uit de handleiding halen wij dat de aangeraden systeemeisen hiervoor een Mac met een i5 processor van minimaal 2,5 Ghz met 8 GB aan werkgeheugen betreft.)

Demoavond bij Tonecontrol

Color FX

De mogelijkheden met de effecten zijn uiterst divers. De DJ is in staat een selectie van effecten te maken, welke te manipuleren zijn door een positie aan te wijzen op een x en y as. Voor dit soort technieken komen de touchscreens heel erg mooi uit.

Demoavond bij Tonecontrol

Touchscreens

Naast de parameter instellingen, is het ook mogelijk om videobeelden te tonen op de schermpjes. De beelden behorend bij Deck 1 en 3 worden op het linker scherm getoond, de beelden behorend bij Deck 2 en 4 worden afgebeeld op het linker scherm.
Het eind resultaat van de samengevoegde videostromen is in het middelste scherm terug te vinden.

Bouwkwaliteit

Een korte inspectie bevestigt het vermoeden. Pioneer heeft maar één bouwkwaliteit, en die ligt zeer hoog! De line faders op de mixer sectie voelen aan als die van de DJM-900 NXS2. EQ draaiknoppen hetzelfde verhaal. De crossfader is een aangepaste versie van het exemplaar welke ook aanwezig is op de Scratchmixer, de DJM S9, van Pioneer DJ.
Bekijk en gebruik je de controller secties, dan ook komt er weer het vertrouwde Pioneer gevoel naar boven.

Toon006

Tot slot

Een demoavond bij Tonecontrol is altijd goed om bij te wonen, zo ook deze keer.
Jeroen nam goed de tijd om zijn verhaal te doen, de gestelde vragen werden goed beantwoord en we mochten onder het genot van een Goudse stroopwafel zelf nog even ervaren hoe de DDJ-RZX reageert.

Ik kijk nu al uit naar de Pioneer DJ Toriaz SP-16 demo avond!