Philips begeeft zich langzaam maar zeker weer op DJ vlak. Door een samenwerking aan te gaan met Armin van Buren, lijkt het merk zich te willen verzekeren van een succes- formule.
Eerst was er al een leuke beginner DJ set genaamd de M1x-DJ Sound System, sinds 2015 is er ook de A series hoofdtelefoons. De serie bestaat uit de Philips A1pro, A3pro en de A5pro. De prijzen zijn respectievelijk 99, 136 en 239 euro. Zoals de titel al verraadt, nemen we in deze review de Philips A1pro onder de loep. Doordat het hier om het kleinste en goedkoopste hoofdtelefoon gaat, wordt er al snel gezegd dat het over een zogeheten slaapkamer DJ hoofdtelefoon zou gaan, maar is dit ook zo?

De Philips A1pro uitpakken

De doos ziet er vrij netjes uit. Een mooie omvouw voorzien een paar mooie illustraties, foto’s. De veelvuldig geprinte eigenschappen van de hoofdtelefoon laten vrijwel geen onbenutte vierkante millimeter over.
Naast dit al, zijn een logo, handtekening en foto van Armin van Buuren prominent aanwezig.

Halen we de omvouw eraf, zien we een mooie zwarte doos. Ook worden we er nog een keer eraan herinnerd dat deze hoofdtelefoon voortgekomen is uit een samenwerking met Armin van Buuren.
Slaan we de doos open, dan zien we een netjes verpakte hoofdtelefoon, een verloopplug en het laatste stuk van de kabel.

Lichten we de plastic plaatshouder eruit, vinden we het resterende deel hoofdtelefoonkabel en een simpele handleiding.

Gebruiksklaar

Halen we de Philips A1pro uit de verpakking, is het heel gemakkelijk om de hoofdtelefoon gebruiksklaar te maken. Beide oorschelpen hebben een ingang, zodat de meegeleverde kabel in te pluggen is, naar een zijde welke de meeste voorkeur geniet. De ene DJ heeft meer met de kabel aan de linkerzijde, de andere meer met een kabel rechts.
De hoofdtelefoon is opvouwbaar, flat-fold design, dit vind je terug in het al dan niet kunnen wegdraaien van de oorschelpen. Het kunnen kantelen van de oorschelpen zorgt ervoor dat de hoofdtelefoon makkelijk naar de vorm van het hoofd aan te passen is.
Ook is het mogelijk door een oor vrij te houden van het hoofdtelefoongeweld, zodat je makkelijk kunt luisteren naar de zaal. Dit doe je dan door een van de oorschelpen naar achteren te kantelen. Op de verpakking wordt dit aangeschreven als Dual Sided Rotating Arms for Single Ear Monitoring.

Bouwkwaliteit en Ontwerp

Op het moment dat je de hoofdtelefoon uit de verpakking pakt, voelt het niet geheel super- solide aan. Dit wordt veroorzaakt door de kantelende en draaiende elementen van de koptelefoon.
Maak je echter een kleine inspectieronde, dan merk je dat de scharnieren en hoofdband toch redelijk solide zijn. Uiteraard moet je er wel bewust van zijn dat er overwegend een star type kunststof is gebruikt. Dit houdt in dat de onderdelen niet al te flexibel zijn. Voorzichtigheid geboden, alleen maar gebruik maken van de scharnieren dus!
De hoofdtelefoon past kwa ontwerp thuis in het rijtje A-pro hoofdtelefoons. Voor dit model is er gemikt op de mensen die meer hebben met hoofdtelefoons welke op de oorschelp drukken en niet over de oorschelp heen vallen.

De bijgeleverde kabel is stug te noemen, echter wordt deze minder stug naar verloop van tijd. In rust meet de kabel 1,4 meter, wordt deze echter uitgetrekt, kun je tot 1,8 meter komen.
Beide uiteinden van de kabel zijn verguld. Een zijde heeft een schroefdraad, zodat de verloopplug goed vastgezet kan worden. De andere zijde is haaks en heeft een paar tandjes. Dit zodat deze makkelijk op een van de oorschelpen is aan te sluiten en vast te draaien.
Door deze een kwartslag te draaien voorkom je dat de kabel tijdens het hoofdschudden los kan schieten.

Kijken we naar het Dual Sided Rotating Arms mechaniek, zien en merken we dat de oorschelpen enkel naar achter weg te draaien zijn.
Missen we de optie om deze naar voren weg te draaien? Eigenlijk niet.  Ook omdat dit misschien in zou kunnen houden dit het solide gevoel van de scharnieren zou kunnen verminderen.

Overal valt te zeggen dat de hoofdtelefoon solide aanvoelt, mits je deze gebruikt zoals die gebruikt behoort te worden. Ga niet proberen door scharnier- limieten heen te drukken, want dan kan het zijn dat de scharnieren stuk gaan.
Zelf, vervoer ik de hoofdtelefoon in de doos en niet los in mijn tas. Naar mijn mening zou het gebruikte kunstof dit op den duur niet overleven.

Philips A1Pro

Comfort

Eenmaal op het hoofd gedragen, bevalt de hoofdtelefoon goed naar on-ear standaard. Doordat deze op de oor drukt, wordt er wat meer druk ervaren op het oor van de gebruiker.
Hiermee ook gelijk het puntje, of je hebt de voorkeur voor on-ear of niet. Als je hier niet van houdt, zul je dus altijd meer druk ervaren en dit als onprettig beschouwen.

Naast het praktische draagcomfort, is er ook nog een luistercomfort. Hieronder versta ik de factoren waarmee ik een sessie langer of minder lang uit kan houden. Wat zijn de invloeden van de geluidsdruk en het isolerend vermogen?
Met het isolerend vermogen zit het goed. De hoofdtelefoon is prima in staat om mij helemaal uit de omgeving weg te trekken, en alles te doen vergeten. Dit is zeker fijn te noemen als je een setje voor publiek gaat draaien.
Mijn ervaring met de Philips A1pro is dat deze beter is dan de Pioneer HDJ-500, welke ik jaren met grote tevredenheid heb gebruikt.
Sterker gezegd, het uitvoeren van een cola- proef vergelijking tussen de Pioneer HDJ-2000 en de A1pro moest ik echt nog even goed opletten. De HDJ-2000 is natuurlijk een klasse of wat hoger, maar A1rpro komt goed in de buurt wat isolerend vermogen betreft.

De geluidsdruk die de oorschelpen met zich meebrengen, is even wennen. Ondanks de lagere volumes die ik tijdens de review- periode in acht heb genomen, merk ik dat deze een grotere druk veroorzaakte als bijvoorbeeld de eerder genoemde HDJ-500.
Persoonlijk houdt dit voor mij in, dat ik hierdoor sneller vermoeide oren krijg. Gevolg is, dat ik minder lang kritisch kan zijn op hetgeen ik afspeel.
Niet dat dit inhoudt dat ik alleen nog maar setjes van minder dan een uur kan spelen, anderhalf uur tot twee uur zou nog wel moeten lukken. Hou je echter van marathon sets, drie uur of langer, dan kan het misschien wel eens wat nadelige gevolgen geven.
Over het volume wat de hoofdtelefoon weet te produceren, heb ik echter niks te klagen 😉

Geluidskwaliteit

Hebben we het echter over de kwaliteit van het geluid, dan is deze zeker goed te noemen. Voor de test luister ik overwegend naar Progressive House, Drum & Bass en Deep House.
Bij Progressive House worden mooie melodielijnen gebruikt, denk aan de mooiere Trance loopjes, en geef deze iets meer diepgang door het toevoegen van pads en andere elementen. Wat direct opvalt is dat er een overduidelijk mooi breed geluidspectrum waar te nemen is!

Door te luisteren naar Drum & Bass kan gelijk kijken naar de lagere frekwenties en de snerpende hi hats, waardoor een hoofdtelefoon heel accuraat moet kunnen weergeven. Ook dit gaat de Philips A1pro goed af!

Deep House heb beluister ik vanwege algemene beleving van tracks, hoe organisch klinken deze en zijn er onderdelen of accenten die niet of nauwelijks weer worden gegeven.
Ook hier is de ervaring goed te noemen!

Door alles bij elkaar op te tellen kom ik tot de conclusie dat er een mooie weergave is, met een kleine aandikking in het middengebied van het spectrum.
Deze aandikking lijkt te veroorzaken dat deze hoofdtelefoon meer geschikt is voor Trance en Progressive House DJs. Je kunt namelijk meer focussen op het maken van harmonische overgangen van tracks.
Ben je een DJ die voornamelijk focust op kickdrums, dan zou je de hoofdtelefoon gewoon eens moeten testen en kijken of deze voldoende doorgegeven worden.

Verdict

Voor 99 euro kun je hier geen buil aan vallen, zeker als je bedenkt wat voor een mooi geluid hier geleverd wordt. Door de naamsverbindtenis van Armin van Buuren is hier naar mijn mening ook extra op gelet!
De enige kanttekening zijn te plaatsen over de voorkeur voor een On Ear hoofdtelefoon en hoe je de hoofdtelefoon behandeld tijdens gebruik en vervoer.

Om terug te komen op de eerder gemaakte opmerking, dat de Philips A1pro alleen maar geschikt zou zijn voor de thuis DJ, kan ik kort over zijn: De hoofdtelefoon is overal op zijn plaats!