Afgelopen weekend was Wachtebeke het decor van 3 dagen harddance, 3 dagen The Qontinent. Via Clayton Cash waren wij er op de zaterdag bij!

Ondertussen is het een begrip: The Qontinent. Als je dit festival van het Belgische Bass Events en het Nederlandse Q-Dance niet kent, moet je jezelf toch een beetje achter de oren krabben. De setting, het terrein, de aankleding, de artiesten, het is elk jaar weer top notch! Defqon1 in het klein. Gezellig, compact en energiek.

The Qontinent

The Qontinent is sinds 2009 niet meer weg te denken uit de harddance scene. Het is het eerste festival dat sinds lange tijd weer meerdaags ging, door een camping aan het terrein te koppelen. Ook dit jaar was het weer 3 dagen genieten van al het hardstyle-, hardcore-, harddance- en freestylegeweld. Deze samenwerking tussen Bass Events en Q-Dance tovert het prachtige Puyenbroeck om tot een festival paradijs. Een centraal pad verbind alle area’s met elkaar. Je kunt je stappenteller thuis laten, want super groot is het niet. Maar dat maakt het voor mij in ieder geval speciaal.

Ondertussen heb ik al heel wat edities van The Qontinent bij mogen wonen. Voorheen omdat ik er achter de schermen actief was, maar dit jaar mocht ik met mattie Clayton Cash mee, die op de zaterdag van 15:00-16:00 een set deed in The Archive.

Op tijd van huis

On the road!

On the road!

Het is zaterdagochtend, ik heb mijn koffie net op en geniet in de tuin van de zon. Want ondanks alle zeiknatte festivals, zijn de festivals die ik dit jaar heb bezocht wel goed gevuld met zonuren. Om 12:00u stopt the Cashmobile voor de deur. Ik pak mijn spullen en stap in de auto. Naast Michael (Clayton) zit Joey. Joey is cameraman en editor (zeg ik dat goed zo?). Joey zal namelijk vandaag een registratie maken van Michael z’n set. Super vet natuurlijk! Ik ben al wel bekend met zijn werk, en dat ziet er altijd gelikt uit. Dus mocht je nog iemand zoeken, check zeker zijn social media!

Onderweg passeren we ook nog Hoogstraten, waar Tom aanhaakt. Tom is een ongekende baas. Tom had 12 koude blikken Jupiler bij. Geen straf als je toch 1,5 uur in de auto moet vertoeven.

Pendelbusjes

De artiestenparking van the qontinent is een heel eind van de hoofdingang vandaan. Maar er is een speciale check-in met pendelbusjes! Van daar wordt je naar het terrein gebracht. Veel luxer ga je het niet krijgen!

Iedere artiest is verplicht naam en geboortedatum van zijn gevolg door te geven. Dit is het gevolg van een verhoogde terreurdreiging in het Belgische land. Jammer dat dit zo moet, maar daaraan zie je wel dat je direct te maken hebt met pro’s uit het evenementen circuit. Na een klein ritje van 5 minuten, checken we nog een keer in. Michael wordt opgevangen door z’n bookings agency. Hij signeert een poster, wij plakken stickers 😉 Van hieruit worden we naar de stage begeleid.

The Archive

Voor Michael gebeurt het straks in The Archive. Deze overdekte area bied toevlucht voor iedereen met een voorliefde voor jumpy freestyle sounds. Op dit moment is Remento bezig. Een producer/DJ collectief uit het Belgische, waar ik enorm veel vette tekstyle releases van heb. Echter is dit niet de sound die ze draaien. Recent hebben ze de switch gemaakt naar hardstyle, en dat is dan ook wat de boventoon voert in de set. Naast Remento is MC Chucky de vocale steun en toeverlaat voor deze area. Chucky, de ongekroonde MC van Belgie, staat al jaren eenzaam aan de top van de Belgische harddance. En ook vandaag laat hij weer zien waarom!

Remento aan het werk

Remento aan het werk

Een klein rondje lopen

Voor Michael aan zijn set begint, besluiten we nog even het terrein van the qontinent te verkennen. Ik plak wat stickers (ik heb er nog steeds te veel) en drink een Maes biertje (nog steeds niet mijn favoriet, zeker niet de dag erna).

Ground Control

Ground Control

We lopen langs Ground Control (de mainstage). Ongekend hoeveel detail er altijd in zo’n podia zit. Het is weer indrukwekkend. Geen idee wie er aan het draaien is, maar de sfeer zit er goed in (wat overigens sowieso geen probleem is op dit festival). Ondertussen passeren we ook nog wat merchandise stands, waar we handen schudden met de heren van Toff Music.

The Lab

The Lab

Next stop: The Lab. Deze area wordt gehost door Footworx. Dit is wel echt beukwerk. Industrial hardcore is niet zo mijn ding. Maar de area is een match, damn! Die metalen tunnel ragt en ademt industrial af. Zelfs Andre Rieu zou industrial overkomen in deze setting.

Ondertussen is het wel bijna tijd, dus we gaan snel terug naar The Archive. Eenmaal backstage is het aan de rechterkant raggen. Aan de linkerkant zwemmen de eendjes in het water. Ik geloof niet dat het nog bestempelt kan worden als broedplaats voor die beesten. De komende maanden zijn die nog wel van de leg.

Clayton Cash in the mix

Na de hardstyle van Remento is er voldoende ruimte om te graaien uit het grote scala freestyle tracks. Michael begint met vlotte, toegankelijke track. Snel doormixen en niet te moeilijk. Het wordt gewaardeerd. Binnen 10 minuten is het “heee hooo”. Sommigen vinden dat cheesy, niet credible. Maar het is de perfecte graadmeter om vast te stellen dat de sfeer er in zit.

Naast zijn eigen werk (zoals Unbreakable en de Hard Dancer bootleg), komen ook tal van tracks van andere artiesten voorbij. Er is support voor Pat B, Orphan, Nowaxx, Freestyle Maniacs en meer. Ook onze nieuwste samenwerking (die binnenkort uitkomt op het Spaanse SWG Music) zit in de mix.

Ondertussen filmt Joey het nodige van Michael zijn set. MC Chucky springt ook met regelmatig achter de decks om de boel op te zwepen. En ik hobbel samen met Yannick (die al fistpompend in het publiek stond) naar voren om onderweg nog wat Clayton Cash stickers uit te delen.

De laatste track is mijn Oldskool Mashup 1.0. Super tof om “eigen” werk in een setting als deze te zien. Na de set scoren we nog zo’n Maes biertje (echt…). Daarnaast voorzien we, kei badass, een Dixie van de nodige promo stickers.

Socializen

Achter is het een komen en gaan van artiesten die later nog moeten draaien. Zo ook Mark With A K. Groupies als dat we zijn, scoren we een pica.

Mark With A K

Mark With A K

50% Tek Soldierz

50% Tek Soldierz

We hebben, ondanks de bandjes rond onze pols, de VIP nog niet bezocht. Dat is dus het eerste actiepunt op onze agenda. Daar aangekomen lopen we Bert en Tim van Tek Soldierz tegen het lijf. Deze enthousiaste mannen ken ik van way back. Het is dus een leuk weerzien (altijd vriendelijk)! Aan de andere kant staat Ruthless een biertje te drinken en komt Michael nog dorpsgenoten Sound Rush tegen.

Na de VIP, checken we de resterende stages. Ik wil ook nog langs The Terminal (raw hardstyle) en The Armory (hardcore). Ook hier weer mooie decors, wederom gelikt. En wederom is het opvallend hoe goed de sfeer is. Het publiek doet actief mee en geniet zichtbaar van alle sets die voorbij komen. Nog even hakken voor we wat gaan eten. Want de honger begint toch wel aan te kloppen.

The Terminal

The Terminal

Zu hause

Zu Hause

Zu Hause

Uiteindelijk is het rond de klok van 20:00 als we het busje terug naar de parking pakken. Ik hoor ineens “Pietah” achter me. Staat daar Furyan aka Charly S aka “Je bent zelf mellow” aka Oskwam. Deze opperbaas sloot een paar weken geleden nog Dominator af. Maar vroeger stonden we gewoon in dezelfde F-Town rave cave te tanken in een hempie.

Anyway, bij de parking aangekomen zien we net Pat B en Miss Puss instappen. Patrick had op vrijdag voor de eerste keer zijn Pat B Live performance gedaan, maar gaat vanavond samen met de misses genieten van een leuke avond weg.

Uiteindelijk gaan Michael, Joey en ik weer op huis aan. 1,5 uur naar huis kachelen. Wanneer we de grens passeren, vallen alle Whatsapp berichtjes en mailtjes binnen. Ik heb weer het nodige gemist, maar dat maakt niet uit, het was weer een mooi dagje weg!

Aftermovie

Check hier de ultra qeqqe Clayton Cash @ The Qontinent aftermovie door Joey Cross! Voor meer informatie, check http://www.crossvideo.nl en http://www.claytoncash.com.