Afgelopen zaterdag werd het normaal altijd rustige Wernhout opgeschrikt door een kudde rave beesten. Club X The Official Reunion was groots!

Hallo, met Yves van Club X

Het was ergens in Juni. Ik zat op een vrijdagmiddag op mijn werk in een meeting. Zo 1 waar je eigenlijk niet op zit te wachten op een vrijdagmiddag. Zeker niet als je de week erna 2 weken gaat vertoeven aan de Spaanse Costa (damn, die klok tikte langzaam). Plots gaat de telefoon, het scherm toont DJ Yves. Aan de andere kant van de lijn klinkt de altijd vrolijke Yves. Ze zijn bezig met een grote Club X reunie, en de vraag was of ik daar wil draaien. Natuurlijk, super tof! Helaas ben ik nog wel van de generatie die de legendarische Club alleen maar kent vanwege de grote verhalen. Maar dat maakt niet uit, ik zou in de new generation freestyle area staan. On point!

In aanloop naar het feest komen steeds details naar buiten. Zo ook de locatie waar het gehouden zou worden. Dit was Jaiseling’s Royal Palace. Een grote locatie waar tal van activiteiten plaats vinden. Dit zalencentrum bied een ideale plek voor een concept met meerdere area’s. En dat is wat ze nu ook gaan doen met de Club X reunie. De grootste area is uiteraard voor de legendes die tussen 1993 en 2000 als residents of graag geziene gasten aan het werk waren. Maar er is ook een zaal gereserveerd voor de beste Belgische Retro uit dezelfde tijd. Een derde zaal bied plek aan de iets jongere garde. Vaste bezoekers van the-site in Wuustwezel kunnen hier terecht met de residents van die uitgaanstempel. En als laatste kun je “bijkomen” bij de freestyle rakkers van nu.

Let’s go

Op de avond van het feest heerst er gezonde spanning in huize Hertz. Ik ben nog in de studio aan het werk. Vaste prik met een boeking als deze in het vooruitzicht. Mijn telefoon plingt. G-Swatt zit bij Mikey Theikey aka Clayton Cash in de studio. We wisselen via Whatsapp wat snippets uit, gevolgd door de vraag of ik mee wil rijden. Uiteraard een heel tof aanbod, maar ik moet het nuchter houden en wil graag op tijd op bed liggen. De ochtend erna staat namelijk de Singelloop in Breda op de planning. Die 10 kilometer wil ik wel enigzins recht kunnen lopen. In eerste instantie sla ik het aanbod af en ga ik verder met muziek maken. Maar uiteindelijk ga ik na diverse Whatsapp intermezzo’s toch overstag, op de voorwaarde dat ik direct na mijn set naar huis kan. “Geen problem” staat er op mijn scherm. Rond 23:00 staan Gijs, Ellis en Joost voor mijn deur. We drinken nog wat, ik kleed me om, laad m’n USB vol en pak m’n spullen. Let’s go!

Broederliefde

In de auto bepaald Ellis de muziek. Een gigantische mengelmoes, echt waar! Het ene moment is het T. Raumschmiere met Monstertruckdriver, het andere moment is het iets van Kraantje Pappie. Beide kan ik hebben, maar er staat ook een hele zwik muziek van Broederliefde tussen. Tsjaa, moet dat nu? Ik dacht dat dat enkel was bestemd voor gillende bakvisjes, maar blijkbaar zijn er ook volwassen vrouwen fan van. Ellis, het is je vergeven, voor deze ene keer.

Parkeren aan het einde van de wereld

Als we eenmaal in Wernhout aankomen, hebben we de party place snel genoeg gevonden. Het unieke bouwwerk heeft wat weg van een moskee. En valt daarom extra op in een dorp als Wernhout. De aangrenzende parking is rond 23:45 helemaal vol. Touringcarbussen lossen massa’s ravers. Iedereen die nu nog wil parkeren, wordt een smal wegje in geleid. Ook wij, want de artiestenparking is ook vol. Het lijkt alsof we elk moment van de wereld af kunnen rijden. Maar de rode achterlichten brengen ons uiteindelijk naar een klein strookje naast een sloot, waar we de auto toch nog kwijt kunnen. Dat je niet dichtbij kunt parkeren is eigenlijk alleen maar een onwijs goed teken. Het is enorm druk!

Zoektocht

Als we binnen komen worden we opgevangen door DJ Angelic. Zij heeft vandaag een dubbelrol. Naast draaien vangt ze ook alle artiesten op om naar hun stage te dirigeren. Dat is nodig, want deze locatie heeft enorm veel kleine gangetjes en steegjes. Samen met nog een aantal DJ’s lopen we zo langs enkele stages. Uiteindelijk komen we uit bij de Freestyle. Bouncer B en Da Morty zijn zojuist begonnen. Ruwe kicks en gierende screeches vlammen door de speakers. Het geluid staat hier hard. De doppen gaan in, anders hoor ik morgenvroeg het startsignaal niet eens.

Om 00:00 is ook DJ Yves begonnen in de main room. We scoren dus snel een eerste drankje, om vervolgens op zoek te gaan naar de main room. Als je dan op een Club X reunie bent, dan moet je de huisbaas toch echt wel aan het werk zien.

Main room

Wanneer we de main hebben gevonden ben ik verbaast! Tuurlijk, met een afgeladen parking kun je verwachten dat er veel volk op de been is, maar in de main staat het gewoon rammetje vol. Supervette classics zwepen de mensen op. Het publiek is duidelijk een stuk ouder dan dat ik gewend ben, en dat is een pluspunt. Geen selfie parades, geen Youtube leger om alles continu vast te leggen. Sterker nog, ik voel me zowat bezwaard om even een foto van de area te maken. Mensen zijn hier echt voor de muziek. Ze willen feesten en genieten van wat Yves ze voorschotelt. Boven de feestende menigte hangt het kenmerkende Club X logo. De groene X is weer prominent aanwezig op deze zaterdagnacht.

Na Yves is het aan Danger Hardcore Team LIVE. Deze formatie heeft vroeger al diverse malen in een overvol Sportpaleis gestaan. Maar ook onder de nieuwe generatie hebben ze een grote aanhang. De rode draad is toch wel de enorme toegankelijkheid. DJ Bass mixt alles aan elkaar en MC Jerky benut het enorm grote podia om overheen te vliegen. Wat een energie! Klassiekers als Alone en Uninvited doen het goed.

Verkennen

Om 01:30 besluiten we om nog even snel de andere 2 area’s te bekijken. In de retro is Yves Deruyter bezig. Hij blaast net Funky Tribe – Exotix door de speakers. 1 van mijn alltime favorieten. Het is wel even schakelen, want het BPM ligt aanzienlijk lager. Na hier enkele minuten te hebben gestaan, moeten we terug naar de Freestyle. Gijs moet daar om 02:00 starten. Onderweg in de gang komen we nog Pat B tegen, die zo gaat beginnen in de Wuustwezel All Stars area. Dat wordt dus een paar keer heen en weer hobbelen.

Broederliefde part 2

Gijs start om 02:00. Deze set doet hij samen in een back 2 back set met G-Fresh. Muzikaal gezien liggen deze 2 best wel uit elkaar. En ook in geval van Broederliefde delen ze niet dezelfde mening. In de auto deed Gijs al zijn beklag over deze Nederlandse boyband. Laten we het er op houden dat het niet zijn ding is. G-Fresh heft er minder moeite mee gezien zijn recente bootleg van “Broederliefde – Waar wil je heen” (of zoiets). Om Gijs te fucken vraagt Joost deze track bij G-Fresh aan. 2 minuten later galmt Broederliefde door de speakers, op een Club X reunie, met volwassen mensen en geen gillende bakvissen. Gijs is gedurende deze track even uit het zicht. Wij? Wij hebben vooral goed gelachen!

Halverwege de set ben ik richting Pat B gelopen. In deze area hangt weer een toffe sfeer. Veel bekenden vliegen er langs. Zo ook een steeds gezelliger wordende DJ Yorick, die eerder vandaag de area opende. Hij weet de weg naar de bar goed te vinden, en heeft het, net als velen hier, zichtbaar naar z’n zin. Als Patrick Big Orgus d’r in gooit laten mensen duidelijk blijken dat ze het waarderen. Vuisten in de lucht en een hoop gejuich. Dat maakt een event als deze ook zo leuk. Mensen zijn niet hele tijd bezig op Facebook, ze zijn aan het feesten.

Om 02:45 valt ook Clayton Cash binnen. Hij moest eerst in Den Haag draaien, maar is nu net op tijd om samen met mij om 03:00 in de Freestyle area te gaan pompen.

Dustin Hertz & Clayton Cash

Als we iets voor 3 achter de decks kruipen, zijn G-Swatt & G-Fresh nog bezig. De sfeer is lekker, het BPM is hoog. Clayton en ik besluiten om gedurende onze set het BPM toch nog maar even wat terug te halen. Classics op 166 BPM klinken simpelweg niet. Alles is dan een beetje uit z’n verband gerukt. Dus beetje bij beetje en track na track schroeven we het tempo wat terug.

15 minuten na onze start staat daar ineens DJ Stampede naast ons. Roy, zoals hij in het dagelijks leven heet, bied aan om te MC-en. Goeie bal! Normaal probeer ik dat zelf altijd een beetje, maar zo’n aanbod slaan we niet af. Hij is enthousiast en heeft er zichtbaar zin in. Super leuk, Roy, nogmaals bedankt!

Tegen het einde van onze set schroeven we het tempo toch weer wat. Het moment was er ook wel een beetje naar. Nobody Said It Was Easy is de laatste plaat. Niet handig voor de mannen na ons, want hiermee jagen we het BPM ook weer omhoog. Maargoed, het is een freestyle area, so anything goes.

04:00 naar huis..

Weet je nog dat ik de afspraak had gemaakt om direct na mijn set te vertrekken i.v.m. de singelloop op zondagmorgen? Die afspraak is dus niet doorgegeven aan de chauffeur. Maar nadat ik dat met Ellis heb recht gesproken moet ik nog op zoek naar Gijs.  Terwijl ik dat niet snap, want ik heb geen Broederliefde gedraaid, dus geen reden tot onderduiken 😉 Puntje bij paaltje is het pas 05:00 eer we vertrekken. Want je weet hoe dat gaat: jas pakken, handje schudden, eten halen, nog meer handjes schudden.

Bij de uitgang komen we Yves nog tegen. Een felicitatie is wel op z’n plaats. Want zelfs na al die jaren heeft Club X nog een enorme aanhang. Het is mooi om te zien dat een feest als deze zo slaagt! Persoonlijk hoop ik op een mooi vervolg!

En en en?

Nou, uiteindelijk lig is dus een uur later op m’n bed. Maar dat heeft gelukkig geen effect gehad. Want om 10:00 zat ik aan het ontbijt om vervolgens om 12:15 van start te gaan aan de 10KM. Na 55 minuten rennen kwam ik over de finish. Je zult begrijpen dat ik de zondag op tijd op bed lag 😉 Het was weer een mooi weekend!

Deze diashow vereist JavaScript.