Afgelopen week zaten wij bij de Noisecontrollers & Bass Modulators a.k.a. NCBM Masterclass. Een must als je leergierig bent en hardstyle maakt!

NCBM Masterclass

Eind vorig jaar gaf Bas, Noisecontrollers, al eerder een workshop waarbij hij in detail zou treden over het productie proces van zijn tracks. Wij waren helaas te laat met het scoren van tickets. Maar de reacties waren lovend. Al snel kondigde hij aan nog een dergelijke sessie te gaan doen. En zo geschiedde! Afgelopen donderdag was een tweede masterclass, waar hij zijn vrienden van Bass Modulators bij uitnodigde. Dit keer waren we wel op tijd met tickets!

Noisecontrollers & Bass Modulators – Destination (Decibel 2017 Anthem)

Klokslag 20:00 werd het nieuwste pareltje van de heren getoond. Op een groot scherm zagen we de videoclip van het Decibel Anthem, Destination, voorbij komen.

Mensen die niet produceren denken dat het rete eenvoudig is. Download Fruity Loops en ros wat samples bij elkaar. Insiders, of mensen met enige interesse, weten dat dat zeker niet zo is. En al helemaal niet bij een track als deze. Want na afloop van de videoclip werd direct de diepte in gedoken. De sexy clip maakte ruimte voor een nerd-achtige Studio One sessie. Het meer dan 100 kanalen tellende project is alles behalve eenvoudig en laat zien dat hier hard is gewerkt.

In diverse onderonsjes tussen NC en BM krijg je een subtiel beeld hoe dit project is ontstaan. Leuk, maar daar komen we niet voor. We komen voor nitty gritty details over reverbs, multibandcompressors, EQ’s en layering. En die krijgen we! Stap voor stap wordt de track uiteen gezet naar verschillende onderdelen. Waarbij we inzicht krijgen in bus routeringen, plaatsing van vocalen, het opzetten van een effectieve reverb en veel meer. Brain overload! Als SpongeBob Squarepants nemen we alles in ons op.

NCBM – See The Light

Na iets meer dan een uur, is er ruimte voor een kleine pause. Daar waar wij even een pilsje scoren, wordt de Windows maschine met Studio One omgeruild voor een MacBook met Logic. Tijd voor ronde twee, waar See The Light centraal staat.

Dit project is opgezet in Logic. Voor ons een feestje, aangezien we op het Everybeat.nl HQ ook in deze DAW werken. Ook hier wordt stap voor stap door het project gelopen. We zien veel Logic stock plugin’s voorbij komen zoals de kenmerkende compressor, de EXS24 sampler en de Space Designer reverb. Maar ook de nodige third party plugin’s zoals Serum, Ozone 7, Trash 2, Pro-Q2 en Effectrix (hier binnenkort meer over in een nieuwe review). Ook hier zijn geen geheimen. Iedereen is vrij om zijn of haar vragen te stellen.

Verdict

Voor die 25 euro was dit een enorm waardevol avondje! Gewapend met een iPad, hebben we ons suf genotuleerd. Het zou te makkelijk zijn om die notities hier nu weg te zetten. Liever adviseren we je om er de volgende keer gewoon bij te zijn. Want het zijn de 25 best uitgegeven euro’s die je als harddance producer maar kunt bedenken. Verwacht geen oppervlakkige meuk van een stel lutsers. Daarvoor kun je altijd nog naar de Dancefair. Verwacht ook geen DJ die denkt dat hij producer is. Daarvoor kun je naar de studio video van Alan Walker kijken. Nee, je krijgt hier details van mannen die weten waar ze mee bezig zijn. Pro’s die hun geheimen delen! De NCBM Masterclass was master.