Voor deze editie van Break De Week ga ik twintig jaar terug in de tijd: Mysteryland 96! Ik vertel je namelijk over mijn eerste editie van Mysteryland, en dat was op 22 juni 1996 Eindhoven Airport. Of simpel gezegd, Mysteryland 96!

Mysteryland 96

Ik weet het nog als de dag van gisteren, het was het laatste jaar van de middelbare school, de zomer kwam eraan en Mysteryland zou dat jaar in Eindhoven plaatsvinden. Ik was laaiend enthousiast. Natuurlijk moest ik dit kwijt bij mijn grote broer, die 7 jaar ouder was en mij al vaker meenam naar de dikste feesten. Die vond natuurlijk ook dat wij dit niet mochten missen. En zo geschiede het, ik mocht samen met mijn grote broer naar Mysteryland 96!

22 Juni 20:00

Moeder was jarig die dag, maar daar hadden wij geen boodschap aan. Oke, niet helemaal waar, wij aten s’avonds nog wel netjes onze taart op. Maar nadat wij iedereen een een fijne avond hadden gewenst, stapten we in de auto. Ik moest nog even snel pinnen, dus langs de automaat. Pas erin, geld er uit en gaan. Of toch niet? Nee! Mijn pas was ingeslikt… Ahh, fuck it! Ingeslikt, is ingeslikt, ik had geld, dus dit fix ik wel na het weekend, dacht ik.

Aangekomen bij de ingang van het terrein, stond er een DJ boven de ingang al lekker plaatjes te draaien. Een goed begin! Inmiddels was het 21:30, we konden snel naar binnen. De controle van toen stelde nog geen reet voor. Maar we waren binnen, dus de pret kon beginnen.

Terrein

Eerst maar eens een rondje over het terrein. Voor mijn beleving was dit een van de grootste festivals van die tijd! Alles was lekker ruim opgezet, grote tenten, een groot buiten podium (dat wat de happy hardcore area , ongekend hot in 1996!) en er was naast muziek ook genoeg ander vertier. Zo stonden er de bekende merchandise standjes, en moest ik natuurlijk gelijk een shirtje scoren. Deze hangt nog steeds in mijn kast! 🙂 Er waren genoeg eet- en drink voorzieningen. maar het leukste was de ‘catapult’. Dit was een omgedraaide bungee jump. In plaats van naar beneden springen, werden de mensen afgeschoten. Dat was al een spektakel op zich natuurlijk. In die tijd was dit allemaal gloedje nieuw.

DJ’s en muziek

Uiteindelijk draait alles om de DJ’s en de muziek die er gedraaid word. En dat was tijdens Mysteryland 96 niet anders. In die tijd werd er op Mysteryland voornamelijk Hardcore gedraaid. Okay, er was een tent waar mellow house gedraaid werd, maar dat was destijds niet helemaal ons ding. Wij wilden wel wat harders horen. Alhoewel ik m’n ogen wel uitgekeken heb in de mellow tent. Dat was toen al een feestje op zich!

Hardcore en Happy Hardcore

De Thunderdome tent. Daar ging het echt los! Het geluid stond knetter hard en de sets waren misschien nog wel harder. Maar de sfeer, die was fenomenaal! Het was zomer, bloedheet, het Nederlands elftal speelde en die wedstrijd werd geprojecteerd op het scherm achter de DJ booth. Het was gewoon 1 groot feest! Met als gevolg dat, terwijl Pessa Pessa uit de speakers knalde, de tropische temperaturen een climax bereikte. De condens kwam via het dak van de tent gewoon weer naar benenden… Voor ons een signal om even adem te halen en de Happy Hardcore area te bezoeken!

Happy was misschien niet helemaal het juiste woord, want er werden alleen maar hardcore edits gedraaid. Geen tik tok bassen, geen “daar is gabbertje”, maar gewoon stampen. De geprezen hardcore met bekende vocalen en melodieën. En dat allemaal lekker in de buitenlucht, wij wisten het wel, dit was de place to be voor de nacht! En we hebben daar uiteindelijk tot in de vroege uurtjes onszelf prima vermaakt.

Video

Kijk en luister mee naar Mysteryland 1996.

Naar huis

8:00 s’ochtends… Misschien maar eens tijd om naar huis te gaan? Ja, het was mooi geweest, onze benen wilde niet meer, we waren gebroken. Het was een mooie nacht. Een die ons niet meer afgenomen kon worden! Nog een stukje lopen. Mijn broer woonde destijds 2 kilometer van het terrein en ik bleef daar slapen. Eenmaal aangekomen, konden we in ons nest ploffen. Poeh, wat een nacht! En misschien voor mij wel de beste festival nacht tot nu toe! LEGENDARISCH!

Mysteryland 2016

En yes, 20 jaar later, ben ik weer van de partij! Zaterdag zal ik verslag doen van Mysteryland Haarlemmermeer! Houd Everybeat.nl komende week dus goed in de gaten voor het partyreport, alsook de foto’s! P.s. ben jij er dit weekend ook bij?