Ze zijn er al jaren, applicaties waarmee je muziek aan elkaar kunt mixen. Zo zijn waarschijnlijk de meest bekende toch wel Traktor en Serato, maar die zijn niet voor ieders beurs. Daarnaast kwam Pioneer onlangs nog met hun Rekordbox, die ondertussen ook tot een full blown dj applicatie is omgetoverd. Dit zijn echt niet de enige spelers. Één van de andere spelers is Mixvibes, welke inmiddels ook al 10 jaar actief is. In 2010 en 2011 zijn ze zelfs bekroond met “Best DJ Software”. Ik voelde twee van hun producten aan de tand:

– Mixvibes Cross voor OSX
– Mixvibes Cross DJ voor iOS

Mixvibes Cross / OSX

Wanneer je op zoek bent naar een DJ applicatie, kun je bij Mixvibes kiezen uit drie mogelijkheden:

Cross DJ Free: 2 decks + mixer. Ga aan de slag en check of de software bevalt.
Cross DJ (39 euro): 4 decks + mixer + sampler + midi control. De optie wanneer je al een compatible midi controller bezit.
Cross (129 euro): De full option met alle toeters en bellen, inclusief DVS en HID support.

Ik heb in deze review gekeken naar de Cross versie, maar beschikte helaas niet over alle hardware om het ook tot de max te testen.

Aan de slag

De installatie verloopt vlekkeloos. Geen mitsen of maren. Bij het opstarten van de applicatie voel ik me direct vertrouwd. Ik ben al jaren gebruiker van een andere applicatie, en herken direct de nodige opties. Het lezen van een manual is dus eigenlijk overbodig. Cross bied standaard meer aan functionaliteit dan de grootste rivalen, maar is dan ook wel 3 tientjes duurder. Denk hierbij aan de optie om video’s aan te sturen en de app met een remote app te bedienen via een iPad of iPhone (dit kan ik niet testen omdat deze app niet beschikbaar is in de Nederlandse iTunes store). Ga je niet aan de slag met video, HID of DVS? Kies dan voor de goedkopere Cross DJ van 39 euro.

Decks

Alle decks beschikken standaard over de essentiële functionaliteit:

– Sync: zet een master en laat alle decks tempo syncen.
– Loop: zet een loop van 1/32 t/m 32 beats, inclusief enkele exoten (1/3 en 3/4).
– Hotcue: per track kun je 4 hotcues zetten.
– Seek: zoek tussen de 1/8 en 32 beats.

Om optimaal gebruik te maken van deze functies, is het wel raadzaam om Snap en Quantize (deze zorgen dat de muziek synchroon loopt en op de juiste maat valt) aan te zetten. Functies die bij Cross DJ Free niet aanwezig zullen zijn.

Naast deze sync features, is er voor de oldskool (non-DVS) gebruiker nog de mogelijkheid om te werken met een pitch fader (waarbij je de pitch range zelf kunt instellen) en bend buttons. Ik heb dat zelf altijd ongekend irritant gevonden, maar wie weet zijn er nog van die muisridders in ons midden 😉

Wat ik tevens ook wel een goede feature vind, is de match functionaliteit. Het laat zien welke tracks goed matchen met de track die je nu als master hebt lopen, qua root key (toon soort) dan. Mix in de juiste toonhoogte door vervolgens andere tracks in dezelfde key te zetten.

Mixvibes

Mixer

De mixer is, zoals je die zou verwachten, straight forward. Elk deck heeft z’n dedicated set met opties:

– Volume
– Gain
– EQ: hi, mid en low
– Filter: hi cut en low cut. Het is leuk dat het er op zit, maar ik ben er geen fan van.
– Crossfader
– Input selector: met name handig wanneer je met line-in’s werkt waarbij je audio van buiten de applicatie wilt routeren.

Browser

Vroeger zocht ik mijn platen in een tas. Daar zaten er max 80 in. Daarna zocht ik mijn tracks in een CD map met 240 CD’s. Nu zoek ik mijn tracks in een collectie van weet ik hoeveel GB. Het is dus noodzakelijk dat je via een browser goed bij je tracks kunt. Dat kan met Cross. Cross zoekt zonder pardon op je harde schijf, maar wat ik nog veel belangrijker vind, is de integratie met mijn iTunes. Ik kan goed bij mijn playlists, en dat maakt vinden een stuk makkelijker. Gebruik je geen iTunes, dan maak je in Cross zelf zonder moeite een soortgelijke playlist aan.

Een leuke sidenote is dat je ook tracks vanaf Soundcloud kunt laden. Nu hopen dat Soundcloud nog even blijft bestaan 😉

De eerder besproken match functionaliteit komt overigens ook terug in de browser, door tracks te highlighten in dezelfde key.

FX

Tegenwoordig is het een must dat de DJ zelf wat effecten kan toevoegen aan z’n sets. Ook Cross voorziet hierin met een hele reeks effecten. Selecteer de effectunit (je krijgt er 2 ter beschikking), kies het gewenste effect en kies het kanaal waarop je deze wilt toepassen (1 van de 4 decks, of de master).

Bij het kiezen van je effecten staan er 14 ter beschikking. Delay, Reverb, Filter, Flanger, Stutter, alles zit er zo’n beetje bij. Per effect bepaal je vervolgens de hoeveelheid en intensiteit, om zo de gewenste balans te krijgen. Persoonlijk mis ik hier wel de diverse opties om je effecten verder te finetunen, maar dit is bij standaard gebruik wellicht niet echt een gemis.

Sampler

Ben je nu niet van het 2 of 4 decks mixen, dan kun je altijd nog een sampler inzetten. Kanalen C en/of D kunnen omgezet worden als sampler. Het is dan mogelijk om 4 loops/samples door je mix heen te gooien. Een leuke toevoeging, die gezien kan worden als een waardig alternatief voor Traktor’s Remix Decks. Ik vind het goed werken, maar zal het zelf niet gebruiken.

DVS – Tijdcode

Wil je aan de slag met tijdcode, dan zijn er een paar dingen die je moet weten. Dit werkt alleen bij Cross (dus niet bij Cross DJ of Cross DJ Free). En je hebt dan ook nog een compatible geluidskaart met tijdcode CD’s (downloaden en branden van de Mixvibes site) of vinyl (welke je samen met een licentie kunt kopen) nodig. Decks A en B zijn dan vervolgens te gebruiken voor al je scratch uitspattingen.

Cross werkt in combinatie met een hele reeks third party geluidskaarten. Zelf gebruik ik het met de Audio8DJ van Native Instruments.

Mixvibes

Compabiliteit

Naast het werken met een externe mixer en geluidskaart, kun je natuurlijk ook de software laten draaien in combinatie met een MIDI controller. Heb je er al één, en wil je eens andere software testen, check dan deze lijst met geteste midi controllers. Staat je controller er niet bij, dan kun je zelf altijd nog gaan mappen. Dit vind ik persoonlijk altijd wel een enorme klus, dus check ook zeker even het forum van Mixvibes, want wellicht heeft iemand al het werk al weleens voor je gedaan.

Mixvibes Cross DJ / iOS

Tsjaa, dit heb ik dus nooit echt begrepen: DJ-en op een iPad of iPhone. Maar toegegeven, het is best lollig. En voor slechts een paar euro heb je er echt wel een leuke app bij. Al is het alleen maar voor een beetje rondspelen.

De GUI van deze app is, in tegenstelling tot de OSX versie, enorm fris en van deze tijd. En de app zelf bied de belangrijkste functies van de full blown applicatie op de Mac/PC. Denk hierbij aan:

– Sync
– Mixer (gain, EQ, filter)
– Loop
– Hotcue
– FX
– Keylock
– Automix
– Soundcloud integratie

Wanneer je een iPad en tulp naar jack kabel hebt, kun je de iPad aan je mixer hangen, en zo al 2 spelers simuleren. Bedenk wel dat beide kanalen dan mono zijn, maar heej, voor die paar euro kun je niet alles hebben.

Mixvibes

Conclusie

+ Mixvibes levert met Cross een mooie DJ applicatie die, wat mij betreft, laat zien met de grote jongens mee te kunnen. De functionaliteit per deck (loop, hotcue, sync, sampler) is van deze tijd. Daarnaast is de browser erg goed opgezet.
+ Tevens is het fijn dat deze applicatie al werkt met een hoop goede geluidskaarten. Qua midi controllers zijn er ook een hoop mappings beschikbaar, voornamelijk voor middensegment controllers.+ De prijs voor de Cross DJ is wel enorm competitief in vergelijking met andere spelers in de markt. Zeker als je nagaat wat je er dan voor terug krijgt.

– Wel mis ik de diepgang in de FX units. Deze blijven wat oppervlakkig, waardoor ik niet in diepte een dikke build up kan maken.

Totaal: Ben je een Traktor, Rekordbox of Serato gebruiker, dan is een overstap niet direct aan te raden. Je gaat er niets mee winnen. Gebruik je echter een andere applicatie, dan is het het overwegen zeker waard. Maak dan ook een weloverwogen keuze tussen Cross DJ of Cross. Waarbij de overstap naar Cross DJ, met slechts 39 euro, je midi controller een tweede leven kan geven. En ben je nieuw in de wereld van software, dan is Cross DJ sowieso een echte aanrader om kennis te maken met het digitale draaien!