Iedereen weet dat ons lichaam niet kan functioneren zonder energie. En zeker niet op een festival. Maar heb je ooit geweten dat ons lichaam een heleboel werk verricht terwijl jij lekker staat te dansen op je favoriete muziek? Maar met wel energiesysteem doe jij dit? Meer info lees je hieronder!

Energiesysteem

Energiesystemen, ze zijn super belangrijk voor onze handelingen in de huidige samenleving. Er zijn drie soorten energiesystemen. Het energiesysteem levert energie zodat wij kunnen bewegen. Best belangrijk dus. We hebben een fosfaatsysteem, een melkzuursysteem en een oxidatief systeem. Wellicht komt die laatste je wel bekend voor! Ik zal per alinea duidelijk uit te leggen wat deze systemen inhouden en wat ze doen.

Fosfaat systeem

Ons lichaam heeft zogezegd ATP (Adenosinetrifosfaat, een molecuul dat in de celstofwisseling een sleutelrol vervult als drager van chemische energie.) nodig om te kunnen bewegen en te dansen. ATP is dus super belangrijk voor je beweging tijdens een festival! We krijgen ATP binnen uit voedsel. Tijdens de verbranding van voedsel wordt er ATP aangemaakt.
Het is dus erg belangrijk om goed gegeten te hebben voordat je gaat bewegen. Je lichaam maakt wel een reserveopslag voor je aan, als je even niks hebt gegeten. Als jij dus plotseling een hoge sprong wil maken tijdens een festival, dan is dit mogelijk d.m.v. ATP. Handig hé!

Het fosfaat systeem gebruik je bij hele korte explosieve bewegingen, denk hierbij aan springen, sprinten of intensief dansen. Dit duurt maximaal 14 seconden en daarna schakelt je lichaam over op het melkzuursysteem of het oxidatief systeem (dit wordt zometeen uitgelegd). Deze 14 seconden gebruik je anaeroob, dat wil zeggen dat je geen zuurstof opneemt tijdens het uitvoeren van de beweging.
Heb je ooit gemerkt dat je tijdens het begin van een sprongetje even geen adem meer haalt? Dat komt dus doordat je het fosfaat systeem aanspreekt!

Melkzuursysteem

Simpel gezegd is dit het systeem dat na het fosfaatsysteem komt zodra je over de 14 seconden zit. Je merkt dat je spieren gaan verzuren. Deze verzuring komt doordat je lichaam veel melkzuur aanmaakt en dit ophoopt in je spieren. Je gaat na de 14 seconden ook weer zuurstof binnenhalen om te blijven bewegen (aeroob). Je ATP is op en je lichaam moet nu vanuit een andere bron de benodigde energie halen om te kunnen bewegen. Het lichaam gaat over op het gebruik van koolhydraten. Deze koolhydraten worden omgezet naar glucose. Glucose wordt weer omgezet naar glycolyse, wat naast ATP in de spieren ligt.
Glycolyse wordt door een ingewikkelde weg omgezet naar melkzuur. Tijdens deze ingewikkelde weg wordt er ook weer ATP gemaakt, zodat jij verder kan gaan springen op het festival. Leuk feitje: ooit gemerkt dat iemand een beetje naar melkzuur ruikt na intensief sporten? Dan heeft hij vast het melkzuursysteem gebruikt!

Oxidatief systeem

Het laatste systeem is een energiesysteem wat niet vaak word gebruikt. Dit gaat namelijk pas in z’n werking zodra jij 30 minuten of langer aan het sporten bent. De naam van dit systeem, oxidatief, zegt al dat wij zuurstof gebruiken voor dit systeem. Door zuurstof wordt glucose omgezet naar koolstofdioxide en water. Deze gaan vervolgens via een lange weg door het lichaam terug naar de longen voor het uitademen en wordt er weer nieuw ATP opgebouwd. Ook dit gaat weer in met zeer ingewikkelde chemische weg welke we je zullen besparen. Echter komt het erop neer dat je lichaam, ondanks de duur van de sport, kan blijven bewegen door dit systeem omdat er gewoon nog ATP wordt gemaakt.

Ik hoop dat je na dit artikel hebt gelezen dat voedsel ontzettend belangrijk is voor onze danspasjes op een festival. Dit is de kern van de ATP voorziening, in alle systemen wordt voedsel omgezet naar glucose. Koolhydraatrijk voedsel is voornamelijk het belangrijkste om te eten als je goed wil bewegen. Het is weliswaar niet gezond, maar dat dans je er wel weer vanaf!

Wil jij meer van dit soort artikelen lezen? Dan hebben we er hieronder nog een voor je klaar staan:

Topfit voor de zomer, hoe fix je dat?